Wyniki po chemioterapii

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Wyniki po chemioterapii

Postprzez Adam1964 » 11 Sie 2013, 09:20

Witam,
Dr Adamowicz stosuje się do zaleceń i standardów NCCN. Przedstawił schemat leczenia - pełna diagnostyka (TK jamy brzusznej z miednicą małą, klatki piersiowej i głowy). Ja mam bóle barku, dodatkowo dostałem skierowanie na MRI kręgosłupa. Badania laboratoryjne: Beta-HCG, AFP, LDH, ALT, AST, ALP, CRP, GGTP, morfologia krwi i bilirubina całkowita.
Adam1964

Miejscowość: Gdynia

Postprzez m9nika » 11 Sie 2013, 09:43

Witam
Adam1964 napisał(a): pełna diagnostyka (TK jamy brzusznej z miednicą małą, klatki piersiowej i głowy).

Dlaczego TK głowy? Czy są jakieś podejrzenia?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adam1964 » 01 Lis 2013, 10:37

Witam,

Przepraszam za długi okres milczenia, nie było żadnych podejrzeń. Taki standard leczenia przyjął dr Adamowicz.
Obecnie jestem objęty następującym planem kontrolnym:
- co 2 miesiące wizyty kontrolne z wynikami LDH, Beta-HCG oraz AFP.
- co 4 miesiące badanie TK jamy brzusznej, miednicy małej oraz klatki piersiowej.
Jedyne co mnie niepokoi to przyrost wagi ciała. Jem mniej niż przed orchidectomią, staram się być sprawnym (2,3 razy w tygodniu basen + steper) a ciała przybywa i przybywa.
Pozdrawiam wszystkich.
Adam1964

Postprzez dar122333 » 01 Lis 2013, 13:26

Hej!

Plan obserwacji wyglada racjonalnie. Co do samego przybierania na wadze to warto na poczatku oznaczyc sobie poziom testosteronu. U mnie zaczelo sie podobnie, zle samopoczucie, dodatkowe kiligramy. Okazalo sie ze testosteron byl ponizej normy a wszystkie te objawy byly tego skutkiem. Oznacz sobie poziom hormonu, nie trzeba byc na czczo. To powinno cos wyjasnic.

Pozdrawiam
Darek
dar122333

Postprzez Adam1964 » 05 Lis 2013, 22:28

Dziękuję za radę. Udało Ci się ustabilizować wagę? Do kogo mam się zgłosić z wynikamy - do onkologa czy endokrynologa?
Pozdrawiam, życzę zdrowia :)
Adam
Adam1964

Postprzez m9nika » 05 Lis 2013, 22:38

Witam
Najpierw do onkologa, który zapewne skieruje Cię do endokrynologa.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez dar122333 » 05 Lis 2013, 23:09

Cześć,

ja zrobiłem prywatnie testosteron. Z wynikiem, który był poniżej normy, najpierw udałem się do rodzinnego a następnie do endokrynologa. Ten zaczął mnie diagnozować z każdej strony :) hormony tarczycy, przysadki, USG etc. (tak na marginesie super specjalista). Powód złego samopoczucia i pozostałych problemów wynikał tylko z niskiego poziomu testosteronu.
Na testosteronie jestem od 3 miesięcy i mogę powiedzieć, że jest ok. Przed zdecydowaniem się na testosteron domięśniowo brałem Biosteron ale nie pomogło to na długo.
Odkąd biorę zastrzyki samopoczucie wróciło do normy - a to w zasadzie przeszkadzało mi najbardziej. Waga stoi w miejscu z tendencją do powolnego spadku :) Ja prawie 3 lata temu miałem usunięte jądro więc przez ten czas waga powoli rosła. W sumie przytyłem ok 13 kg.

Jeśli u Ciebie testosteron będzie poniżej normy to idź tym kierunkiem co ja. Jeśli test. będzie w normie, to mimo wszystko warto powiedzieć o tym onkologowi i pójść z tym problemem do endokrynologa. Nie ma co lekceważyć sprawy.

Darek
dar122333

Postprzez Adrian1975 » 05 Lis 2013, 23:36

też tak miałem jak darek,
złe samopoczucie, wzrost wagi ciała i taakie tam,

od wiosny dostaję zastrzyki z testosteronem i jest lepiej, waga ustabilizowała się (spadek o 3 kg), niestety wcześniejsza chemia + zastrzyki odbijają się na wątrobie i do tego poziom glikozy mi skoczył ponad normę. jednak i to z czasem wróciło do norm (ostatni cukier 99, ALT lekko podwyższony i AST w normie).
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Adam1964 » 06 Lis 2013, 06:56

Dziękuję Wam za podpowiedzi.
Jak często dostajecie zastrzyki z testosteronem i czy robicie je samodzielnie?
Pozdrawiam, Adam
Adam1964

Postprzez dar122333 » 06 Lis 2013, 07:04

Cześć,

ja dostaję jeszcze co 4 tygodnie ale po ostatnich wynikach prawdopodobnie przejdę na 3tygodnowy okres. Zastrzyki domięśniowo (pośladek), póki co korzystam z przychodni rodzinnej. Podanie jest nieco bolesne przez dużą gęstość tego płynu. Całość trzeba wprowadzać bardzo wolno, dlatego samemu raczej trudno to zrobić.

Pozdrawiam
Darek
dar122333

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości