Seminoma testis pT2 : jakie wybrac leczenie ?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma testis pT2 : jakie wybrac leczenie ?

Postprzez oczarownica » 22 Sie 2013, 14:52

a ja po cmentarzu bliskich ,leczonych przez lekarzy jednakowoz leczonych źle zalecam bezdyskusyjnie zastosowanie leczenia i dalszej obserwacji jedynie i wyłącznie w osrodku referencyjnym. Kazdy z nas ma tylko jedno zycie i ja swojego NIGDY nie zaryzykowalabym oddając je w ręce przypadkowego lekarza..Pracuję w branzy od 26 lat i widziałam bardzo wiele i gadanie ze przeciez to lekarz lub tez musi sie znac lub ze obrazamy kogos lub ze to nie profesjonalne nie znaczy nic wobec perspektywy utraty zdrowia i zycia. Sama na poczatku ,,kłóciłam ,, się z Trollem ze lekarz to lekarz i wie lepiej itd ale nie zawsze tak jest.I tu pomimo młodego wieku Trolla i ,,niebyciu,, lekarzem z całą odpowiedzialnością przyznaje mu rację ze nie o to chodzi zeby byc lekarzem. Sam fakt NIE WYSTARCZY. Zastosowanie radioterapii coraz bardziej wydaje sie nieskuteczne i zbyt obciązajace..tak więc reasumując nie jestesmy tu po to by tworzyc kółko wzajemnej adoracji ani tez bezkrytycznie ufac wszystkim lekarzom lecz po to by dzielic sie doswiadczeniami , wiedzą , i czymkolwiek czym mozemy a co pomoze naszym współtowazyszom niedoli.
pozdrawiam beata ;) ;)
choc zycie i tak nie jest wieczne to niech chociaz bedzie długie i zdrowe ;) ;) ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez romi » 22 Sie 2013, 15:03

Witam
thinkpositive napisał(a):Muszę się troszkę przyczepić do niektórych odpowiedzi.
Niestety są tutaj dość jednoznacznie podważane słowa lekarzy, mówiąc, że radioterapia nie powinna być zalecana, obserwacja nie powinna być proponowana, kurs karboplatyny powinien być jeden.
Wydaje mi się, że takie stwierdzenia nie powinny mieć miejsca jeżeli chcemy zachować profesjonalizm.
Można napisać, że w polskich ośrodkach referencyjnych przeważa chemioterapia w takim zaawansowaniu, ale wydaje mi się, że nie wolno podważać w tym wypadku decyzji lekarzy.

Nikt nie kwestionuje tutaj kompetencji lekarzy, ani nie podważa ich słów, wręcz przeciwnie to lekarz decyduje o leczeniu, natomiast możemy to oceniać i podpowiadać. Kwestia jednego czy dwóch kursów to faktycznie sprawa do oceny przez lekarza.
To że radioterapia nie powinna być zalecana, tylko w tym przypadku może nie osiągnąć spodziewanych efektów. Prawdą jest, że bardziej preferowana jest chemioterapia, ale jest to tendencja ogólna i również na Forum o czym kiedyś pisał Troll. Stąd to stwierdzenie, może zbyt kategoryczne.
Nikt również nie napisał, że nie należy wybierać opcji obserwacji, tylko trzeba wziąć pod uwagę ryzyko z tym związane.
Nie podważono decyzji lekarzy, bo tak naprawdę, żadnej jeszcze nie było, z tego co napisał pawel2000 to były propozycje do rozważenia.
Zresztą sam zainteresowany stwierdził, że po rozmowach z lekarzami ma mętlik w głowie, a to znaczy, że pacjent nie został w pełni poinformowany o wszystkim.
thinkpositive napisał(a):Lekarz taki otworzy najnowsze zalecenia NCCN (slajd9) i bach.... obserwarcja, radioterapia i chemioterapia mają status równoważny, a na dodatek obserwacja ma status PREFERRED.

Zgoda pod warunkiem, że przedstawi się przy obserwacji realne ryzyko nawrotu, a przy zastosowaniu leczenia za i przeciw każdej opcji.
I jeszcze stwierdzenie z naszej bazy wiedzy
Leczenie nowotworów jądra powinno odbywać się w doświadczonym, multidyscyplinarnym zespole składającego się z lekarzy specjalistów: urologa, onkologa, radioterapeuty, radiologa, chirurga onkologicznego i w razie potrzeby innych specjalistów.
1000 zachorowań w roku/7ośrodków - 143 pacjentów na ośrodek na rok; to chyba raczej niedużo, a pewnie trafia najwyżej połowa, albo mniej
troll napisał(a): Kraków popełniał błędy choćby w leczeniu Jacka Romańczyka. A ośrodki zielone to zwykle miejsca w których chorych leczą lekarze uznani na Forum, posiadający ponadprzeciętną wiedzę o tej chorobie

Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 22 Sie 2013, 15:50

Witam
Szukałam, szukałam i znalazłam ... mimo, że wiele z tego poniżej wypowiedzi trolla zostało już powiedziane, ale ja i tak pozwoliłam sobie go zacytować ;)
troll napisał(a): ... CS IB nasieniakowatego nowotworu jądra. W związku z takim rozpoznaniem masz do wyboru trzy opcje, które zaproponowano Ci w Krakowie. Każda z nich jest TAK SAMO SKUTECZNA! Różnią się jednak skutkami ubocznymi i nieco sposobem postępowania:
1. Ścisła obserwacja - watchful waiting - wobec około 20% ryzyka nawrotu (u 1 spośród 5 chorych w stopniu zaawansowania klinicznego IIB dojdzie do wznowy) oraz z uwzględnieniem naszych polskich warunków również nie polecałbym Ci tego wyjścia. Oczywiście jest ono tak samo skuteczne jak pozostałe, bo ewentualny nawrót wciąż będzie z około 98% skutecznością leczony chemioterapią a istnieje szansa na uniknięcie powikłań zarówno chemioterapii jak i radioterapii.
2. Chemioterapia - wyjście najbardziej na Forum polecane. Jedna karboplatyna AUC 7 skutecznie redukuje ryzyko nawrotu do tego z przypadku radioterapii. Poza tym pozostaje najmniej obciążającą formą leczenia uzupełniającego stadium I nasieniaków. Skutki uboczne obejmują przede wszystkim mielosupresję (spadki krwinek), nudności, które mijają po 3-4 tygodniach a samo leczenie to pojedynczy wlew leku cytostatycznego.
3. Radioterapia - leczenie bardziej obciążające, bardziej długotrwałe. Do skutków ubocznych należą także odczyny popromienne, uszkodzenie narządów wewnętrznych czy pośród skutków ubocznych odległych - indukcja wtórnych nowotworów w jamie brzusznej - mięsaków. Generalnie w mojej opinii wyjście najgorsze.

To do Ciebie należy decyzja co wybierzesz. Wybór ten jednak powinien być świadomy, podjęty po zapoznaniu się ze wszystkimi korzyściami i możliwymi stratami wynikającymi z podjętego postępowania. Na Forum sugerujemy chemioterapię, możesz jednak także wybrać zarówno napromienianie jak i obserwację, przy czym obserwacja musi być prowadzona bardzo ściśle i uważnie. Może to być dodatkowy kłopot.

Tylko w twoim przypadku przy ścisłej obserwacji jest 50% ryzyko wznowy i ilość karboplatyna AUC 7 do ustalenia przez lekarza.
Więcej poczytasz tutaj viewtopic.php?f=9&t=218&p=4001&hilit=radioterapia+jest+tak+samo+skuteczna+nasieniak#p4001
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 22 Sie 2013, 16:27

Witam
Ja może przesadziłem z tymi 50%, bo to dotyczy też IB ale nasieniaka z wysokim wyjściowo bHCG, niemniej jednak w tym przypadku ryzyko wznowy też jest spore ze względu na stwierdzone w badaniu histopatologicznym zatory. Tak jak to napisała m9nika preferowane jest leczenie chemią.
Pozdrawiam
romi

Postprzez pawel2000 » 26 Sie 2013, 09:37

Witam wszystkich.
Dzięki za podpowiedzi i dobre słowo, jutro wybieram się do CO w Krakowie jeszcze na rozmowę z chemioterapeutą (muszę dopytać o wszystkie szczegóły) i najwyższy czas podjąć decyzję.
Odezwę się po powrocie z CO i napiszę co i jak.
Pozdrawiam wszystkich
pawel2000

Postprzez oczarownica » 29 Sie 2013, 23:22

hej ! jest juz popojutrze a tu cisza? ;) ;) ;) ;) ;) pozdrawiam Beti
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez Marcin.W » 30 Sie 2013, 10:46

Witaj kolego, witaj okoleżanko, witajcie wszyscy obecni.
Zgadzam się z przedmówczynią. Lekarz też człowiek i może mieć słabszy dzień, pominąć jakąś ważną informację w przepływie informacji. Zawsze coś się zapomni, mniej zaakcentuje.
Moja opinia jest taka, iż chemia w tym przypadku jest obowiązkowa. Łatwo się mówi "jak coś to łatwo się leczy, pomożemy" . Karboplatyna wyłączy Cię na tydzień może dwa, ale potem chodzisz na diagnostykę z czystym sumieniem, że zrobiłeś co mogłeś w danym czasie. Howg
Zawsze byłem twardym negocjatorem i trudno się ze mną dyskutuje, ale tu widać ewidentnie, że coś się kroii na później.
Awatar użytkownika
Marcin.W

Miejscowość: Łódź

Postprzez oczarownica » 30 Sie 2013, 11:09

zgadzam sie z Marcinem! gadasz jak Troll ;) ;) i słusznie! i pozdrawiam beti
oczarownica

Postprzez pawel2000 » 11 Wrz 2013, 09:02

hej witam wszystkich.
Przepraszam że dopiero teraz piszę ale wcześniej nie mogłem.
No i zdecydowałem się na chemioterapię, a w chwili obecnej (11.09.2013) jestem już po- chemia była wczoraj. Lekarze zadecydowali że będzie to jednorazowa dawka chemii, karboplatyna AUC7.
Chemie przyjąłem wczoraj i już odpoczywam w domu, na chwilę obecną czuję się dosyć dobrze (myślałem że będzie gorzej), zażywam tabletki przeciwwymiotne no i dzisiaj będzie zastrzyk na odbudowę płytek krwi (lub coś takiego).
Ogólnie swoja decyzję podjąłem na podstawie opinii czterech lekarzy z których jeden sugerował obserwację a trzech żeby podjąć dalsze leczenie (chemio lub radio terapia), oraz swoich przemyśleń żę lepiej zminimalizować ryzyko nawrotu do maximum i zdecydowałem o chemioterapii.
Myślę że teraz już będzie z górki :)
Pozdrawiam wszystkich i głowa do góry będzie OKIIIIIIIIII ;) :)
pawel2000

Postprzez troll » 11 Wrz 2013, 09:30

Witaj,

Myślę, że każdy pochwali Cię za decyzję jaką podjąłeś bo była to Twoja decyzja! Powodzenia :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości