powiększone jądro prawe

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

powiększone jądro prawe

Postprzez Episteme » 22 Wrz 2013, 12:31

Witam wszystkich forumowiczów. Na forum trafiłem przez przypadek szukając informacji na temat raka jąder.

Mój przypadek przedstawia się następująco. Od kilku dni czuję ból prawego jądra, tak jakby ciągnięcie od dołu, promieniuje na pachwinę i plecy, jądro wydaję mi się powiększone, żadnych guzków nie wyczułem. Wizytę u urologa mam umówioną na wtorek. W kwietniu tego roku byłem już u urologa, gdyż miałem problemy z jądrem lewym. Zgodnie z moimi przypuszczeniami urolog stwierdził żylaki powrózka nasiennego jądra lewego w stadium zaawansowanym- wyraźnie mogę wyczuć splot żył pod palcami. Po badaniu USG stwierdził, że jądra są wolne od guzów, było to 30 kwietnia. Wiem, że do wtorku nie zostało już wiele czasu, ale im dłużej czytam o raku jąder tym bardziej jestem przekonany, że i mnie mógł się przytrafić. Ból który dotyczy jądra prawego jest podobny do tego, który czasem pojawia się w związku z żylakami jądra lewego. Czuję go czasem, nie jest zbyt intensywny.

Próbowałem szukać w internecie jak długo rozwija się rak jąder (od badania USG jąder, które miałem minęło niecałe 5 miesięcy) i czy częściej dotyczy lewego czy prawego jądra. Czy powiększenie jądra może występować w związku z tworzeniem się żylaków jądra prawego? Jeśli ktoś jest zdolny odpowiedzieć na moje pytania, to z góry dziękuje. Naprawdę cała sytuacja mocno mnie stresuje.
Episteme

Re: powiększone jądro prawe

Postprzez oczarownica » 22 Wrz 2013, 13:26

witaj na forum! ;)
rozumiem Twoj niepokój bo im więcej sie czyta tym większy strach zaczyna dopadac nasz umysł. ;)
ale spokojnie miejmy nadzieję ,ze to nic powaznego lecz rzeczywiscie nie da sie tego ustalic nim trafisz do Urologa.
Może to byc zapalenie jądra ale raczej mało prawdopodobne bo towazyszy mu bardzo silny ból i goraczka. Nie ma to raczej zwiazku z lewym jądrem ktore to własnie jest bardziej narazone na żylaki niz prawe ze względu na budowę zyły lewej jądrowej wchodzącej do żyły nerkowej pod kątem prostym zas z prawego jadra ukośnie co zmniejsza ryzyko zalegania krwi w żyłach.
Jednakowoz nie mozna wykluczyc żylaków powrózka jądra prawego ale to tez zwiazane musi byc z utrudnieniem odpływu krwi z żyły jądrowej do nerkowej i dalej.
Ale to poki co tez gdybanie. Musisz poczekac do wtorku lub jesli mieszkasz w miescie mozesz udac sie na sor do szpitala z dolegliwosciami jakie sie pojawiły najlepiej w szpitalu w ktorym jest oddzial urologiczny i wtedy zapewne w celu wykluczenia zapalenia jadra lub skretu jądra ( co jest mało prawdopodobne) wezwany zostanie urolog lub przynajmiej chirurg ktory miejmy nadzieję cokolwiek wniesie do sprawy. Może tez być wodniak jądra ale to juz chyba najmniej prawdopodobne.
Napisz czy gorączkujesz, czy worek mosznowy jest zaczerwieniony? czy wystepuja inne objawy niz ból i powiekszenie. pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Episteme » 22 Wrz 2013, 14:02

Dziękuje za odpowiedź. Nie gorączkuje, zaczerwienienia w okolicach moszny też nie ma. Ból jest przemijający, chwilowy wręcz, niezbyt silny i bardzo podobny do bólu lewego jądra. Wydaje mi się, że worek mosznowy jest trochę zniekształcony u dołu i mogę wyczuć mały splot żył po prawej stronie, ale niestety nie mam punktu odniesienia ze względu na żylaki jądra lewego. Ogólnie czuję się dobrze, żadnych innych objawów nie mam.
Zdecydowanie mniej niepokoiłem się przed pierwszą wizytą u Urologa- wręcz byłem pewien, że to żylaki. Stąd też pojawiło się pytanie odnośnie jądra, które bardziej narażone jest na nowotwór.

Piszesz "nie mozna wykluczyc żylaków powrózka jądra prawego ale to tez zwiazane musi byc z utrudnieniem odpływu krwi z żyły jądrowej do nerkowej i dalej"- a czego może być to przyczyna?

Dokładnie- im więcej czytam, tym bardziej zdezorientowany jestem. Wstrzymam się do wtorku- lekarz u którego byłem wydawał się naprawdę kompetentny. Trudno jednak opędzić się od myśli...
Episteme

Postprzez oczarownica » 22 Wrz 2013, 14:21

w źródłach podają ze moze to byc inna przyczyna zalegania krwi w żyłach a ich moze byc wiele, brak zastawek w zyłach utrudniajacych odpływ krwi ,budowa fizjologiczna itd Objawy wydają sie byc podobne do własie zylaków powrózka . A co powiesz o odczuciu powiekszenia jądra czy moze Ci sie wydawac czy jestes pewien ,że jest powiekszone?
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez Episteme » 22 Wrz 2013, 14:55

Jądro prawe jest sporo większe niż jądro lewe, niestety. Czytałem również, że żylaki powrózka nasiennego prawego są dużo poważniejsze i często są przyczyną właśnie raka jądra :(
Episteme

Postprzez oczarownica » 22 Wrz 2013, 15:58

no niestety tak moze byc ale raczej inny guz nawet ale tez nie musi byc przyczyną rak. Jednakowoz powiekszenie jadra znaczne musi miec jakąś przyczynę. Mam nadzieję jednak ,ze to bedzie cos o czym nie pomysleliśmy. Poki co nie nakrecaj się jesli potrafisz bo to moze byc cos poważnego ale nie musi. Pamiętaj nie musi. Pozdrawiam Cie i czekam na wiesci Beata
oczarownica

Postprzez Episteme » 22 Wrz 2013, 20:13

Jeszcze raz dziękuje. Napiszę co i jak po wizycie...
Episteme

Postprzez oczarownica » 22 Wrz 2013, 20:24

a póki co się trzymaj! ;) ;) nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej :lol: :lol: trzymam kciuki beata
oczarownica

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości