Zmiana na lewym jądrze

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Zmiana na lewym jądrze

Postprzez m_iki » 14 Mar 2014, 23:43

Witam, byłem dziś u lekarza. W ciągu ok 2 tyg będzie wycięte jądro w bydgoskim onkologu. Jeszcze uruchomił usg i przeskanowal poza jadrem węzły chłonne w okolicach brzucha i były czyste. Dzięki wczesnemu wykryciu i szybkiemu działaniu mówi ze powinno być wszystko dobrze. Nic tylko czekać aż będę trochę lżejszy i na wyniki h-p.

Gdy pytałem się go o TK to odpowiedział,że są skuteczniejsze metody. Zobaczymy jak po wycince dalej się sprawa potoczy.
Pozdrawiam.
m_iki

Postprzez romi » 15 Mar 2014, 00:00

Witam
Jeśli masz mieć zabieg usunięcia jądra to postaraj się załatwić to jak najszybciej. Nalegaj na to. Orchidektomia to zabieg priorytetowy ratujący życie i jest wykonywany poza planowanymi zabiegami. Dwa tygodnie to termin długi i trudno akceptowalny. Rak jądra jest nowotworem agresywnym dającym szybko przerzuty i to co dzisiaj jest określane jako czyste za dwa tygodnie może już takie nie być.
Jeśli chodzi o badania obrazowe to standardowo stosuje się TK i w przypadku nowotworów jądra lepszych metod nie ma. Może jeszcze MRI które jest mniej inwazyjne, ale sporo droższe. Ciekawe co lekarz miał na myśli mówiąc, że są skuteczniejsze metody.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 15 Mar 2014, 00:16

Witaj,

Miejmy nadzieję, że nie będzie wymyślania tylko sprawdzone, światowe postępowanie. Najpierw jednak orchidektomia i tego się trzymajmy.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m_iki » 20 Mar 2014, 11:45

Witam, dziś byłem w onkologu bydgoskim i miałem robione badania krwi(markery i potrzebne do anestezjologii) ,RTG klatki i EKG. Termin do anestezjologa to 28.03... Będę próbował jeszcze to jakoś przyspieszyc ale wolę spytać. Gdzie dzwonić żeby spróbować zorganizować zabieg wycięcia szybciej? Proszę o jakąś porade.

Mam jeszcze jedno pytanie, ten twór może być niegroźny czy raczej napewno to co poważnego? Wiem ,że h-p wszystko wyjaśni ale tak pytam po prostu. Pozdrawiam
m_iki

Postprzez romi » 20 Mar 2014, 12:21

Witam
28.03 na zabieg to nie jest zły termin, tylko tydzień. Jeśli uda się przyspieszyć to dobrze.
Nowotwór to zawsze jest coś poważnego, ale cokolwiek by to nie było nie można tego bagatelizować. Tak jak napisałeś trzeba poczekać na wynik histopatologii.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m_iki » 22 Mar 2014, 11:46

Witajcie, 25.03 będę przyjęty na oddział, a 26.03 cięcie. Lekki bałaganik z terminami mieli w szpitalu. Mam pytanie odnośnie wysiłku/ćwiczeń czy po mies od zabiegu będzie można chociaż pływać na basenie? Czy jakiś ruch wchodzi w rachubę czy tylko spacerowanie ? Czasem boli mnie odcinek lędźwiowy kręgosłupa odnośnie raka , jest się czym przejmować ? Czasem jak długo leżę sobie w łóżku albo siedzę w nieprawidłowej pozycji. Czy raczej jestem trochę przeczulony ?
m_iki

Postprzez acidtekk » 22 Mar 2014, 12:06

Witaj, sam zabieg nie jest niczym tragicznym. Dzień po nim najprawdopodobniej pognają Cię do domu. Chodzić można już tego samego dnia. Po tygodniu - 10 dniach ściągają szwy. Lekki wysiłek po tym czasie jest nawet wskazany. Basen ok, jak zagoi się rana. Inny wysiłek, bez przesadzania można podejmować zgodnie z samopoczuciem. Choć mi lekarz mówił, żeby do 1 miesiąca nie przesadzać z obciążeniami. Co do pleców to z dużym prawdopodobieństwem psychika płata figle. Też mnie plecy bolały ;]

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez m_iki » 27 Mar 2014, 19:08

Witam , jestem już w domu! Trochę lżejszy. RTG klatki ok , markery ok , zmiana na jądrze taka jak na usg nic nie wynalazł lekarz który mnie ciął. Teraz muszę dojść do siebie i czekać na h-p. W onkologu jest protezka z nfz. Potem będę się dokładnie dowiadywał co i jak. Z tego co wiem na razie to miesiąc po wycięciu jądra można wkładać silikon. Pozdrawiam
m_iki

Postprzez romi » 27 Mar 2014, 22:37

Witam
Temat implantu jądra
viewtopic.php?f=8&t=467
Z drugiej strony zdecydowana większość obecnych na Forum nie zdecydowała się na implanty, bo tak naprawdę brak jądra w niczym nie przeszkadza i jest praktycznie niezauważalny.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 27 Mar 2014, 22:56

Witam,

Tak prawdę mówiąc jak Twoja partnerka (lub potencjalna partnerka :) ) ma zauważyć brak jądra jeśli nigdy go nie posiadała? :) Umysł kobiety działa zdecydowanie przeciwnie do męskiego i warto o tym pamiętać, więcej nic nie piszę :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości