Kiper/ rak jadra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Kiper/ rak jadra

Postprzez kiper » 18 Cze 2011, 10:24

po dłuzszym pobycie na tym forum jako obserwator chciałbym sie podzielić moją historią.Cieszę że znalazłem to forum bo naprawdę pomogło mi w trudnych chwilach i zdecydowanie zwiększyło moja wiedzę.

Historia pechowo zaczęła się 13-tego kwietnia tego roku kiedy to wykryłem guz na jądrze- potem wypadki potoczyły się bardzo szybko
dzięki prywatnemu ubezpieczeniu z firmy zrobiłem nastepnego dnia usg jadra, a 18/04 zostałem przyjęty na oddział urologii w Łodzi
Markery przed orchidektomia LDH 160; AFP 3,69; Beta HCG <0,1

20.04 zabieg orchidektomii lewostronnej

Po tygodniu dostałem opis histopatologiczny:
Makroskopowy:Jadro z guzem litym barwy białej z wylewami krwi i drobnymi obszarami martwicy o wymiarach 2.6 x 2,2 x 2 ( na usg wczesniej okreslany na 1,5cm)
Mikroskopowy: Guz mieszany z komórek rozrodczych. dominuje utkanie raka zarodkowego.drobne ogniska nasieniaka. Nowotwór nie nacieka osłonki białawej ani najadrza. W naczyniach jądra i osłonki obecne zatory o utkaniu raka zarodkowego. Jadro z cechami zaniku.
w związku z tym zostałem zakwalifikowany na leczenie na odziale onkologii w Łódzkim Koperniku
02/05 ponownie oznaczono mi markery: LDH 140; AFP 2,7; beta HCG 0,1
RTG klatki/ TK jamy brzusznej/ USG jamy brusznej nie wykazały zmian

11.05 zostałem przyjęty na onkologie, gdzie poinformowano mnie iż otrzymam 2 kursy BEP
Cisplatin 40mg/Vepesid 200mg/Bleo 30j

I tu zaczyna się ciekawie podczas pierwszej dolewki Bleo pani doktor poinformowała mnie, ze już jestem zdrowy i nie podadza mi drugiej serii, mimo wcześniejszych ustaleń.
Czy gdzieś praktykuje się tylko jedną serię BEP? podobno wogóle nie powinni mi podawać chemii (jakiś inny lekarz był temu przeciwny)
na wypisie miałem wpisany stan kliniczny IB/ T2N0- na moje stwierdzenie ze przy stadium klinicznym IB ESMO zaleca 2 kursy BEP; pani doktor stwierdziła ze na wypisie sekretarka sie pomylila skresliła i wpisała stadium IA.
To w koncu jakie ja mam stadium IB czy IA ?
w kazdym razie podjąłem decyzje o skonsultowaniu tego z innym osrodkiem.- padło na CO w Bydgoszczy, o którym słyszałem dobre rzeczy- tam z kolei dziwili sie decyzji i zadecydowali o podaniu 2 kursu BEP o tym samym natężeniu co poprzedniu- miałem go w zeszłym tyg a w przyszy poniedziałek bede miał 2 dolewkę bleo.
Mam nadzieje że moje decyzja o przeniesieniu sie do bydgoszczy byłą dobra...
jeszcze jedna kwestia - jak długo te cytostatyki utrzymują się w organizmie? Kiedy bede mógł wrócić do jazdy na rowerze( ale nie takiej spacerowej -tylko szybkiej powiedzmy 20km w godzine utrzymujac puls na 70%max) czy tez treningów ogólnorozwojowych na siłowni?
jak wyglada sprawa z witaminami i minerałami po chemioterapii? Do tej pory codziennie łykałem magnez i tran- czy są jakieś przeciwwskazania?
IB non-seminoma; Orchdektomia 04/2011; 2x BEP 05-06/2011; 34 lata
kiper

Re: Kiper/ rak jadra

Postprzez alli » 18 Cze 2011, 14:25

Witaj Kiper na Forum,

Nikt jeszcze Ci nie odpowiedział, bo...tu potrzebna jest fachowa wiedza Trolla. Ale na pewno wszyscy trzymamy kciuki i będziemy śledzić Twoją historię. Głowa do góry i cierpliwości! Alli
alli

Postprzez troll » 18 Cze 2011, 14:57

Witam,

W leczeniu stadium I nienasieniakowych nowotworów jądra stosuje się 2 kursy BEP jako leczenie uzupełniające (o ile oczywiście istnieje wskazanie do niego). 1 kurs BEP był swego czasu porównywany pod względem skuteczności z dwoma kursami, ale wyłącznie w badaniach klinicznych (w Polsce tylko w COI w Warszawie) i nie został dopuszczony do stosowania rutynowego. W związku z rozpoznaniem u Ciebie stopnia zaawansowania klinicznego IB (pT2 N0 M0 S0), w związku z dużym ryzykiem nawrotu istniało wskazanie do podania 2 kursów chemioterapii wg. BEP (i całe szczęście, że za sprawą Twojej dociekliwości tak się stało :) ). Wszystko więc na szczęście było okej - stadium IB i leczenie w postaci 2 kursów BEP.
Co do wysiłku po leczeniu. Sądzę, że miesiąc czasu od ostatniego kursu jest czasem, który powinieneś spędzić prowadząc oszczędzający tryb życia. Po tym czasie, jeśli samopoczucie będziesz mieć dobre a parametry morfologiczne wrócą do normy możesz powoli zaczynać powracać zarówno do jazdy na rowerze jak i sportów siłowych. Pamiętaj także o bliźnie, która do pół roku po operacji może nie być jeszcze w pełni wygojona.
Suplementy witaminowe po leczeniu wg. własnego uznania. Ja nie widzę przeciwwskazań do ich stosowania.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 19 Cze 2011, 09:53

Dziękuję za odpowiedź dobrze jest miec potwierdzenie że wszystko zmierza ku dobremu. zatem bede spokojnie wypoczywał nastepny miesiąc i regenerował się. Nie myślałem że blizna goi się aż tak długo.
pozdrawiam
Michał
kiper

Postprzez troll » 19 Cze 2011, 10:49

Witaj,

Może nie tyle się goi, co uzyskuje pełną wytrzymałość :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 02 Lip 2011, 19:34

W końcu jakieś dobre informacje:
badania po drugim cyklu BEP
Rentgen klatki- ok
TK
Watroba, pecherzyk , trzustka, obie nerki, sledziona zmian nie wykazuja
sledziona dodatkowa 14 mm ( szkoda ze nie wątroba ;)
wezły okołoaortalne niepowiekszone
w zakresie miednicy zmian nie wykazano
powiekszonych wezłów chłonnych nie uwidoczniono
kosci w badanym zakresie bez cech meta
w porównaniu do badania 02/05 bez istotnych zmian
i krew
HCG - 0,1
AFP 2,26
LDH 248 ( ale jakiś dziwny zakres laboratorium 240 - 480)
WBC 3,12
RBC 4,26
HGB 12,9
PLT 225
następna wizyta za 3 mce tym razem skierowanie na USG jamy brzusznej ,a nastepne na TK- bo nie chcą mnie napromieniowywać
w koncu coś dobrego, a dziś jest mój wieczór kawalerski więc zrobię małe odstępstwo i wypiję jedną jedyna lampke czerwonego wina za zdrowie nas wszystkich
Michał
kiper

Postprzez troll » 02 Lip 2011, 21:10

Witaj,

Teraz tylko 5 lat kontroli i wszystko będzie jak dawniej. Udanego wieczoru kawalerskiego, wyszalej się, bo kawalerem już nigdy nie będziesz :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 27 Wrz 2011, 11:59

Dziś rutynowo poszedłem na pobranie i USG jamy brzusznej- dodatkowo poprosiłem o sprawdzenie okolic pachwin i tu moj dobry nastrój prysł bo pani doktor wykryła: " 2 wezły chłonne o wielkości 6 i 7 mm owalne o bardzo subtelnie zaznaczonej w-wowej budowie - odczynowe?
skąd one się się wzieły? czyżby chemia BEP która skończyłem 3mce temu była nieskuteczna? jutro odbieram wyniki krwii... i załatwiłem sobie konsultację ostatniego zdjęcia TK z konca czerwca...
poprostu tysiące czrnych mysli przebiega przez głowę... już myślałem ze ten koszmar sie skończył...
kiper

Postprzez troll » 27 Wrz 2011, 13:28

Witam,

Rozmiar tych węzłów jest fizjologiczny. Następstwem wielu stanów zapalnych (czasami nawet tych, których byśmy się nie spodziewali) jest powiększanie się węzłów chłonnych. To jest normalne! Nie widzę powodu do niepokoju :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 28 Wrz 2011, 17:53

Może trochę dmucham na zimne, ale przestraszyłem się... bo niestety sa akurat po tej operowanej stronie...
Markery mam w normie :
LDH 167 ( 135- 225)
AFP 2,2 ( 0, - 5,8)
bHCG <0,1

dzięki
Michał
kiper

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość