Zmiana na lewym jądrze

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Zmiana na lewym jądrze

Postprzez m_iki » 05 Cze 2014, 20:14

Witam,
kilka dni temu zrobiłem badania. Markery dobre, tylko martwi mnie fakt, że od czasu wycięcia jądra pobolewa mnie to które zostało. Raz boli raz nie. Nie wiem czy to psychika aż takie figle może płatać czy nie. Na 23.06 umówiłem wizytę u urologa , niech sprawdzi na wszelki wypadek i dla mojego spokoju.

Mam pytanie odnośnie ćwiczeń fizycznych po zabiegu. Istnieją jakieś ćwiczenia wzmacniające miejsce po cięciu? Chciałbym wrócić do ćwiczeń na siłowni, czy macie może jakieś rady? Jazda na rowerze po jakim czasie od zabiegu wchodzi w grę, a po jakim siłownia?

Pozdrawiam
m_iki

Postprzez poznaniak » 05 Cze 2014, 22:50

witaj!
Też tak miałem po usunięciu, że to drugie czasem pobolewało, ale to chyba psychika była, bo, odpukać, do tej pory (już ponad 6 lat) jest ok. Oczywiście warto od czasu do czasu zrobić USG pozostałego jądra - choćby dla spokoju sumienia.
Życzę dobrych wieści i zdrowia.
Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 05 Cze 2014, 23:50

Witam
m_iki napisał(a): Jazda na rowerze po jakim czasie od zabiegu wchodzi w grę, a po jakim siłownia?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do jeżdżenia na rowerze nawet niedługo po zabiegu, należy to tylko robić z głową, bez zbytniego wysiłku.
Jeśli chodzi o siłownię to trzeba odczekać dłuższy czas, bo inaczej można nabawić się np. przepukliny. Sprawa jest indywidualna, bo każdy człowiek jest inny, ale kilka miesięcy na pewno.
Oczywiście nie znaczy to, że nie można uprawiać żadnych ćwiczeń, ale wszystko z umiarem i dostosowane do możliwości.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m_iki » 11 Lip 2014, 15:52

Witam

Jakoś w połowie czerwca lekarz urolog badał jądro usg i było wszystko ok. Miejsce po cięciu także w porządku. Lipcowe markery dobre, wartości zbliżone do siebie wszystkie. Dostałem teraz skierowanie na TK miednicy małej, brzucha i RTG klatki no i markery. Trochę posmutniałem jak rozmawiałem z lekarką i powiedziała mi ,że przy tym typie nowotworu przy ewentualnych przerzutach markery nie muszą na to wskazywać, ale na dzień dzisiejszy jestem uważany za osobę zdrową. Zacząłem ćwiczyć i się ruszać Co jakiś czas poboli jądro ale coraz rzadziej i czasem coś w jamie brzusznej kłuje. Co do jądra to na pewno psychika,całe szczęście ustępuje. Mam nadzieję, że z brzuchem jest tak samo.

Pozdrawiam
m_iki

Postprzez romi » 11 Lip 2014, 16:48

Witaj
Może się oczywiście zdarzyć, że mimo nawrotu markery pozostaną w normie, dlatego są wykonywane dodatkowo badania; TK, RTG, USG. Mimo wszystko nie można zaniedbywać kontroli markerów. Według wytycznych powinny one być u Ciebie co miesiąc, a RTG co dwa miesiące.
Możesz jeszcze między TK zrobić USG brzucha, badanie bezinwazyjne, ale wymagające doświadczenia operatora.
To jest intensywna obserwacja, dlatego badania powinny być robione często, żeby wykryć ewentualną wznowę jak najwcześniej. Nie bój się rozmawiać na ten temat z lekarzem i prosić o skierowania na badania.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m_iki » 15 Wrz 2014, 12:58

Witajcie

Jestem świeżo po TK no i niestety jestem zmartwiony.
Mam nadzieję ,że osoby się znające coś ciekawego dopowiedzą i ewentualnie rozwieją moje obawy.

Opis TK miednicy małej jest okej wszystko się zgadza

Opis TK jamy brzusznej
Wątroba, trzustka i śledziona w TK zmian nie wykazują.
Węzły okołoaortalne niepowiększone.
Kości w badanym zakresie bez cech meta.
W widocznym zakresie płuca bez zmian ogniskowych.
W trzonie Th5 - naczyniak wlk 12 mm.

Dodam jeśli to ma znaczenie ,że ćwiczę na siłowni.

Jutro mam wizytę u lekarza, ale wiecie jak to jest, człowiek chce wiedzieć tu i teraz jak najwięcej. Pozdrawiam
m_iki

Postprzez Adrian1975 » 15 Wrz 2014, 14:33

masz zwyrodnienie kręgosłupa jak wielu ludzi w tym kraju (w tym ja :-)).

siłownia pewnie ma w tym spory wkład
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez romi » 15 Wrz 2014, 15:50

Witam
Teraz rehabilitacja a nie siłownia.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m_iki » 15 Wrz 2014, 16:51

Dzięki za odpowiedzi, co ja mam rehabilitować jak mnie nic nie boli :P Zobaczę co powie lekarz, mam nadzieję ,że nie będę musiał rezygnować z ćwiczeń.
m_iki

Postprzez Adrian1975 » 15 Wrz 2014, 16:53

jeszcze nie boli, ale z czasem może... oby nie

a tak na powaznie, to oszczędzaj kręgosłup
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości