Bardzo zagmatwana sytuacja, zle usuniete jadro

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Bardzo zagmatwana sytuacja, zle usuniete jadro

Postprzez m9nika » 29 Lip 2014, 08:16

Witam
Bóle kręgosłupa mogą być wynikiem jakiegoś zwyrodnienia, wynikiem przedźwignięcia się, siedzącego trybu, psychika ... itp.
Jeśli nie daje Ci to spokoju to proponowałabym wykonanie bezinwazyjnego badania jakim jest USG jamy brzusznej.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 29 Lip 2014, 10:35

Witam
Badaniem bezinwazyjnym jest MRI (rezonans magnetyczny), ale kosztowne. Pozwala na wykrycie wszelkich zmian w kręgosłupie, także jeśli stać Cię na to lub dostaniesz skierowanie to możesz to badanie wykonać w każdej chwili.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bread » 29 Lip 2014, 11:46

Hej. Dzięki za tak szybka pomoc . A czy usg jamy brzusznej lub MRI dają możliwość określenia wielkości węzłów chłonnych przy kregoslupie. Jeśli tak to nawet dla własnego przekonania że wszystko jest ok pójdę i zrobię te badania. Jeszcze raz dzięki za pomoc
bread

Miejscowość: Szczecin

Postprzez romi » 29 Lip 2014, 12:54

Witam
USG jest badaniem dość subiektywnym i wymaga dużego doświadczenia operatora. Natomiast MRI jest tak samo dokładne jak TK, niestety droższym i dlatego rzadziej stosowanym. W przypadku nowotworów jądra standardem jest TK, ale z tym samym skutkiem może być stosowane MRI i tak jest to w niektórych krajach.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bread » 18 Sie 2014, 14:28

Hej. Mam już wyniki MRI części lędźwiowej kręgosłupa. Wykryto lekka dyskretna dyskopatię, brak w opisie jakichkolwiek wzmian o węzłach chłonych czy naciekach na kręgosłup. Mimo, że be bóle kręgosłupa i miednicy nie dają mi spokoju, myślę, że nie są one objawem raka.
bread

Postprzez bread » 19 Sie 2014, 13:48

Zbliża mi się termin badania kontrolnego TK. Skierowanie z ZCO dostałem na TK jamy brzusznej i miednicy jednak nie ma na nim nic o klatce piersiowej. Czy takie badanie nie jest mi teraz potrzebne? Przypomnę, że przyjąłem dwie dawki karboplatyny ostatnia 22 lipca.
> Mimo zakonczonego leczenia strach mnie nie opuszcza bo doskwiera mi bół miednicy, a tego nigdy wczesniej nie mialem, drętwieją mi ręce i nogi i boli kręgosłup w odcinku lędźwiowym.
> Tutaj, w ZCO na opis badania TK czeka sie 3 tygodnie. Czy tak długie oczekiwanie ma jakieś znaczenie w mojej obecnej sytuacji?
bread

Postprzez romi » 19 Sie 2014, 14:33

Witam
Klatka piersiowa wystarczy RTG, z tego co pamiętam nie miałeś przerzutów, także dawka promieniowania może być mniejsza o klatkę piersiową.
To co opisujesz to mogą być skutki leczenia, powoli będzie ustępować. No i dodatkowo psychika dokłada swoje.
Kręgosłup to jak wyszło w MRI zwyrodnienia i potrzebna Ci jest rehabilitacja.
Trzy tygodnie oczekiwania na wynik TK to trochę długo, ale w Twojej sytuacji nie ma znaczenia, szczególnie, że miałeś MRI które nie wykazało zmian.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bread » 20 Sie 2014, 09:22

Dzięki romi za odp. Dzisiaj idę po skierowanie na rtg. Nie wiem jednak dlaczego moja onkolog mi takowego nie dała .
bread

Postprzez bread » 25 Sie 2014, 00:35

Hej. Wykonałem badanie RTG klatki piersiowej i jest bez zarzutów. Wszystko czysto. Wykonałem tez USG jamy brzusznej i nie ma zauważalnych podejrzanych zmian. W pachwinie mam klika węzełków do 10mm.
Niestety bardzo martwię się bólami brzucha które wcześniej mi nie dokuczały a pojawiły się kilka dni temu i nie ustępują. Mam takie uczucie, jakbym non stop był głodny? i czuje co jakiś czas kłucie po prawej stronie poniżej żeber.

Stąd moje pytania:
Czy to mogą być skutki karboplatyny?
Czy przerzuty do wątroby mogą pojawić się kiedy płuca są czyste? Są jakieś charakterystyczne objawy przerzutów do wątroby?

Już sam nie wiem, czy to oby nie strach, że to złe usunięte jądro mogło zaszkodzić.
Moja pani onkolog faktu bólu kręgosłupa i miednicy, mojego drętwienia rąk oraz częstego odwiedzania toalety oraz tych bóli brzucha nie łączy z nasieniakiem i twierdzi, że wszystko to jest wynikiem psychiki, a ja przecież tych dolegliwości sobie nie wmówiłem, wolał bym przecież, żeby takowych nie było .

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mam umówione na przyszły tydzień, ale w ZCO w Szczecinie na opis TK czeka się 3 tygodnie.
bread

Postprzez awaraa » 30 Sie 2014, 16:31

Robiliście badanie nasienia? czy jesteście płodni? bo chyba mała szansa :(
awaraa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość