Bardzo zagmatwana sytuacja, zle usuniete jadro

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Bardzo zagmatwana sytuacja, zle usuniete jadro

Postprzez bread » 02 Wrz 2014, 19:31

Jutro wyniki tomografii miednicy i brzucha, chyba dzisiaj nie zasnę...
bread

Miejscowość: Szczecin

Postprzez troll » 02 Wrz 2014, 20:18

Witaj,

Brak snu nic Ci nie da :) Powinieneś spróbować spać :)

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rostocker78 » 02 Wrz 2014, 21:49

Najzwyczajniej to olej...co będzie to będzie, wpływu na to nie masz żadnego a bezsenności się tylko nabawisz chłopie (choć w zasadzie przestanę być taki mądry za 2 tygodnie kiedy przyjdzie czas na mój follow up :lol: )
Awatar użytkownika
rostocker78

Miejscowość: Bangkok

Postprzez Dubel » 03 Wrz 2014, 15:40

Mysle ze Twoje bole sa spowodowane psychika, tez tak mialem i gdy sie uspokoilem wszystko przeszlo.
Pozdro
Awatar użytkownika
Dubel

Miejscowość: okolice ?lesund

Postprzez bread » 04 Wrz 2014, 10:28

Odebralem wyniki :
1. Wynik badania RTG : Na zdjeciu rtg klatki piersiowej, wykonanym w projekcji p-a, w plucach zmian ogniskowych nie stwierdza się. Przepona gładka, kąty przeponowo-żebrowe wolne. Cienie wnek prawidłowe. Serce w granicach normy.

2. Wynik badania TK:
Badanie TK jamy brzusznej z miednicą wielofazowe, przeglądowe i po dożylnym podaniu kontrastu (100 ml Omnipaque nr serii 12444975 podany strzykawką automatyczną ) w fazach tętniczej, żylno-wrotnej i opóźnionej.
Stan po orchiektomii lewostronnej, po stronie lewej na wysokości i do przodu spojenia łonowego obszar zagęszczeń tkankowych o wymiarze 2x1,2cm opisywany w PET jako ognisko pobudzenia metabolicznego , w porównaniu do obrazów KT z dnia 12.05.2014 obraz nie uległ zmianie.
W pachwinach obezne węzły chłonne do 1,5cm. - jak w poprzednim KT.
Węzły chłonne widoczne w badaniu poprzednim KT wzdłuż naczyń biodrowych zewnętrznych uległy zmniejszeniu- obeznie w osi krótkiej niepowiększone.
Wątroba o obniżonej gęstości radiologicznej do 43-46jH- o cechach stłuszczenia, jednorodna, niepowiększona, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Ściana pęcherzyka żółciowego niepogrubiona.
Trzustka bez uchwytnych zmian KT.
Obie nerki typowo położone, prawidłowej wielkości, zładkich zarysach, bez cech kamicy i zastoju oraz bez zmian ogniskowych.
Wydzielanie i wydalanie moczu cieniującego nieupośledzone.
Nadnercza, śledziona bez uchwytnych zmian ogniskowych.
Węzły chłonne okołoaortalne i okołokawalne niepowiększone.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
W zakresie objętym badaniem płuca i kości bez zmian ogniskowych.
Pęcherz moczowy gładkościenny. KONIEC

Jak na mój techniczny rozum wszystko jest ok.:)
bread

Postprzez bread » 12 Wrz 2014, 00:22

Możecie mi napisać czy to koniec tej strasznej historii?
bread

Postprzez bread » 22 Lis 2014, 02:05

Hej.
Bóle kręgosłupa nie ustąpiły, drętwienia rąk też niestety nie.
Chciał bym powtórzyć badania, czy będzie to w moim przypadku bezpieczne? Ostatnie CT jamy brzusznej robiłem 28.08.14, RTG kaltki 20.08.14. O markry nie pytam, bo wiem, że to mogę powtarzać do woli. Tylko czy ma to jakiś sens?
Kurcze, tak trudno jest u mnie dostać się na wizytę do onkologa, a prywatnie nie znalazłem nikogo, sami chirurdzy usuwający pieprzyki.
Czy można zastąpić CT tomografią? I jaką tomografię (czego ) trzeba by wykonać dla pełnej diagnostyki jamy brzusznej, miednicy i klatki? Proszę o radę. Pozdrawiam
bread

Postprzez m9nika » 22 Lis 2014, 11:26

Witam
bread napisał(a):czy będzie to w moim przypadku bezpieczne? Ostatnie CT jamy brzusznej robiłem 28.08.14, RTG kaltki 20.08.14.

Każde kolejne badanie CT niesie ze sobą odległe skutki uboczne, należy zadać pytanie czy korzyść wykonania badania CT jest większa?
bread napisał(a):Czy można zastąpić CT tomografią? I jaką tomografię (czego ) trzeba by wykonać dla pełnej diagnostyki jamy brzusznej, miednicy i klatki?

Zamiast badania CT można wykonać badanie RMI (rezonans magnetyczny) ale jest to badanie drogie i lekarze nie są chętni na wypisanie skierowania.

Czy swoje dolegliwości konsultowałeś z neurologiem?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez bread » 22 Lis 2014, 22:08

Hej.
Dzięki za zainteresowanie, bo dawno się nie odzywałem i myślałem, że trudno będzie od kogoś dostać odpowiedź. A jednak.
Proszę, napiszcie mi jakie MR należy wykonać aby w pełni zastąpić TK jamy brzusznej i miednicy.
I czy... wyniki MR sa w diagnostyce tak samo dobre jak TK. Wcześniej robione miałem TK, czy jest możliwość porównania TK i MR?
bread

Postprzez romi » 22 Lis 2014, 22:46

Witam
MRI jest tak samo dokładne jak TK, a w niektórych przypadkach jak np. diagnostyka kręgosłupa może dokładniejsze. Jeśli jesteś zdecydowany na prywatne załatwianie sprawy to idź do neurologa, powiedz mu o swoich kłopotach z kręgosłupem i poproś o skierowanie na MRI. Skierowanie dostaniesz, ale samo badanie MRI też będziesz musiał zrobić na własny koszt.
Badanie TK jakkolwiek inwazyjne, bo kontrast i promieniowanie nie stanowi żadnego zagrożenia jeśli jest wykonywane rzadko np. raz w roku, częściej tylko wtedy jeśli są do tego konkretne wskazania. MRI na pewno jest badaniem mniej inwazyjnym niż TK.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości