Zdiagnozowany rak jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Zdiagnozowany rak jądra

Postprzez troll » 05 Wrz 2014, 14:03

Witaj,

Wynik badania w tłumaczeniu brzmi:
Guz zatoki endodermalnej jądra (yolk sac tumor).
Zatory nowotworowe naczyń osłonki białawej.
Najądrze i powrózek nasienny bez ognisk nowotworu.

Wg przedstawionego badania h-p jest to nienasieniak jądra pT2 o jednej składowej - yolk sac tumor. Z tego co wynika z opisu nie wykonano oznaczeń immunohistochemicznych co mogłoby potwierdzić lub wykluczyć obecność innych składowych. Dlaczego tego nie zrobiono a zażądano odrębnego skierowania? Nie mam pojęcia. Z zasady badanie hist-pat powinno być wykonane tak, aby możliwe było postawienie ostatecznego rozpoznania klinicznego. Uważam, że badanie, choćby dla zasady i na przyszłość, powinno zostać uzupełnione i obecność innych komponent nowotworowych potwierdzona lub zanegowana.

Rozpoznaniem jest nowotwór złośliwy, jeden z typów nowotworów zarodkowych jądra u mężczyzn. Jeżeli potwierdzony zostanie wzrost markerów wtedy prawdopodobnym stopniem zaawansowania klinicznego choroby będzie CS IS (pT2 N0 M0 S1). Choroba wciąż jest "wczesna" a więc rokowanie na tym etapie bardzo dobre.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Krzychu » 05 Wrz 2014, 18:11

beta HCG urosło, AFP spadło z 149.

beta - 34 (0-5) , wczoraj było dokładnie 30,86, robione w dwóch różnych labo.
AFP - 88 (0-7)
LDH - 127(125-243)

Dzisiaj dzwoniłem do Świdnicy, nic nie ugrałem bo ciągle zajęte lub nie odbierają. Jutro rano będę próbował.
Napisałem także wiadomość do naszego forumowego Słonia, trzeba działać jak najszybciej puki szanse nie są zerowe.
Pogodziłem się już z tym, że raczej na pewno czeka mnie chemioterapia, ale traktuje to jako konieczność do dalszego życia.
Awatar użytkownika
Krzychu

Miejscowość: Poznań

Postprzez arek » 05 Wrz 2014, 19:24

Witaj!
Rejestracja telefoniczna jest od 11 do 13 tej. Dzisiaj Słoń nie przyjmował a że jest "na wyjeździe", więc czekaj cierpliwie odpisze na pewno :)
Wiem, jak trudne jest czekanie w tej sytuacji, ale niestety nie ma innego wyjścia
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Krzychu » 09 Wrz 2014, 11:49

A więc jestem już po wizycie w Świdnicy, ogólnie nie jest najgorzej i dr Świątoniowski skierował mnie na 3 kursy BEP, którą zaczynam uwaga... JUTRO!
Tak więc, dzisiaj już załatwiłem mrożenie nasienia, nasienie jest w miarę dobre więc będzie mrożenie :)
Miejmy nadzieje, że chemia mnie wyleczy i nie będzie trzeba kolejnych kursów.
Mam takie pytanko, czy wiecie czy na oddziale onkologii jest dostęp do jakiegoś Wi-Fi?
edit: W jakim czasie po pierwszej chemii mogą mi się posypać włosy?
Awatar użytkownika
Krzychu

Postprzez troll » 09 Wrz 2014, 12:08

Witaj,

Znakomite newsy. Rozpoczynasz swoją drogę po zdrowie. Zobaczysz, będzie różnie ale cel jest jeden. Będziesz miał chemioterapię w Świdnicy? Jeśli tak, to jak sam wiesz o Świdnicy wiadomo jeszcze... niewiele ;)

Powodzenia!
Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 09 Wrz 2014, 12:09

cześć,

czy wifi tam jest to nie wiem, a włosów nie będziesz miał za ok. 3 tygodnie tak mniej więcej. jak zaczna Ci wtypadać, to je ogol na zero, bo naśmiecisz sobie w mieszkaniu :-).
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Krzychu » 09 Wrz 2014, 12:12

Tak, będę miał chemioterapię w Świdnicy, a więc wybadam co i jak :)
Akurat będę przyjmowany w środy i wypuszczany w poniedziałki, akurat w te dni będzie Słoń.
Mam kawałek drogi, 4 godziny samochodem ale jadę tam z moją kobietą więc jakoś sobie poradzimy, odległość nie ma znaczenia.
Ok, czyli przed drugą dolewką będzie trzeba obserwować owłosienie :twisted:
Awatar użytkownika
Krzychu

Postprzez Adrian1975 » 09 Wrz 2014, 12:50

ja osobiście na 2 kursie byłem gładziutki jak niemowlę
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Krzychu » 09 Wrz 2014, 14:32

Jeszcze jedno pytanko, co mam zabrac ze soba do jedzenia? Wiem, ze powinienem pic bardzo duzo wody niegazowanej, jakies ogoreczki kiszone tez sa wskazane. A kisiel? Jak sprawa wyglada jesli chodzi o te nutridrinki?
Awatar użytkownika
Krzychu

Postprzez m9nika » 09 Wrz 2014, 14:41

Witam
Ja osobiście proponuję włosy ogolić wcześniej z tego powodu, że ja jak męża goliłam po pierwszym kursie, to bardzo go głowa bolała (skóra była bardzo wrażliwa) i ta czynność już nie była przyjemna. Poza tym odpada utrzymanie włosów w szpitalu, które szybko się przetłuszczają. Ale to wszystko zależy jakie włosy się nosi i decyzji, czy jest się gotowym na taki czyn.
Z jedzeniem to w zależności na co będziesz miał ochotę lub czy będziesz miał ochotę jeść, np. mój mąż nie jadał praktycznie nic inni szamali pizze. Więc bierz co uważasz, że da się przechować i co lubisz.
Co do nutridrinka to chyba w porozumieniu z lekarzem, gdyż jest podawany pacjentom, którzy w ogóle nie jedzą gdyż jest to silna dawka witaminowa.
troll napisał(a):Nutridrinki można podawać ale po co jeśli jest normalne jedzenie? :) Bardzo mało jest przypadków w których jadłowstręt jest tak nasilony, że trzeba się wspomagać takimi preparatami.

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości