Zmiana na lewym jądrze

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Zmiana na lewym jądrze

Postprzez Słoń » 15 Wrz 2014, 20:58

hej,
spokojnie - naczyniak trzonu kręgu nie jest wyrazem zwyrodnienia, ale łagodnym rozrostem naczyń w obrębie trzonu kręgu. w badaniu nie uwidoczniono zmian zwyrodnieniowych. jest nieduży i zlokalizowany w kręgosłupie piersiowym, który jest dobrze stabilizowany przez żebra. zatem - oczywiście po konsultacji z ortopedą - nie odpuszczaj siłowni i buduj spokojnie masę - ja zacząłem to robić w 45 r.ż. i mam z tym niesamowity ubaw, zatem Cię rozumiem.
słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez m_iki » 15 Wrz 2014, 21:22

Miło słyszeć. Mama nadzieję, że jutro dowiem się jak reszta badań i zostaną zaplanowane kolejne terminy badań zgodnie z wytycznymi.

Masa już jest teraz redukcja :)
m_iki

Postprzez m_iki » 21 Lis 2014, 13:58

Witam po krótkiej przerwie.

Październikowe markery miałem ok,ale kilka dni temu byłem u lekarza (b. młoda lekarka ) na dzień dobry wielce zdziwiona co ja robię w listopadzie na wizycie skoro byłem w październiku. Nie mogłem jej przekonać,że markery powinny być co miesiąc. Ona wie lepiej i zna obowiązujące normy. Wg niej to powinny być co dwa miesiące. (niestety przy pierwszej wizycie tak też zapisał ordynator i na to się powoływała też) Przypisała mi RTG na środek stycznia razem z TK. Od ostatniego TK do następnego to 4 miesiące. Ostatnie RTG bodajze we wrześniu było razem z TK.

Lekko się ściąłem z tą lekarką w gabinecie. Sugerowała że mam iść do ordynatora rozmawiać w sprawie co ile mają być robione markery min. Chciałbym pójść i z nim porozmawiać. Czy jest szansa żebyście mogli mi powiedzieć skąd mam wziąć wytyczne z takich źródeł którymi bym mógł poprzeć tezę i nie wyjść na głupka? Poza tabelą dostępną na forum.

Odnośnie badań listopadowych. Markery i USG wyniki takie jak powinny być, nic się nie dzieje. Pozdrawiam :)
m_iki

Postprzez romi » 21 Lis 2014, 14:11

Witam
Zmień ośrodek. Zdaje sobie sprawę, że Łatwo powiedzieć, ale to trudna decyzja. Pamiętaj że życie masz tylko jedno.
Te tabelki to nie wymysł forum ale zalecenia ESMO.
Możesz jeszcze spojrzeć tutaj
viewtopic.php?f=6&t=261
i tutaj
viewtopic.php?f=15&t=36
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 21 Lis 2014, 14:12

Witam
W bazie wiedzy masz niezbędne materiały, którymi możesz się posiłkować w trakcie rozmowy z Ordynatorem.
viewtopic.php?f=6&t=261
viewtopic.php?f=6&t=36
viewtopic.php?f=6&t=562
Jeśli rozmowa nic nie pomoże, zawsze możesz zmienić ośrodek.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m_iki » 25 Lis 2014, 12:10

Dzięki za linki, można gdzieś znaleźć informacje odnośnie postępowania przy obserwacji? Jakieś kolejne źródło wskazujące na to co ESMO ?
Czy głównie tym mam się posiłkować?
m_iki

Postprzez romi » 25 Lis 2014, 12:57

Witam
To jest źródło, wszystkie inne będą odnosić się właśnie do tego. Dla lekarza powinna być to wystarczająca rekomendacja.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m_iki » 24 Sty 2015, 23:14

Witam w nowym roku i po dłuższej przerwie. Po interwencji, badania były zrobione jak należy, jestem po kolejnych (markery, RTG) wszystko w normie, ale coś mnie trochę niepokoi. Chodzi o lekkie kłucie w jamie brzusznej, zazwyczaj po stronie cięcia (lewej) na wysokości pępka, na szerokości cięcia, czasem po prawej stronie przy miednicy i czasem koło pępka. Zaczęło się to jakoś w okresie świątecznym. Przed świętami na okres świat zrobiłem sobie przerwę od siłowni na 2tyg. NIe wiem czy to psychika płata figle czy co? Wydaje mi się, skoro wyniki USG listopadowe były dobre to nie możliwe by to było od przerzutów. 28 lutego mam TK to się powinno wyjaśnić.

Pozdrawiam i mam nadzieję ,że może mnie naprowadzicie na coś.
m_iki

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość