Interpretacja TK

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Interpretacja TK

Postprzez Lukas » 23 Gru 2014, 01:23

Cześć.
Jestem 2 lata po usunięciu jądra, przez cały okres kontrole nie wykazały żadnych przerzutów, nie miałem żadnego leczenia uzupełniającego.
Właśnie dostałem na maila wyniki TK, a jestem jeszcze przed wizytą i trochę sie niepokoję. Niestety ciągle czekam na archiwum z poprzednimi opisami i nie mogę tego sam porównać. Proszę o interpretację, niepokoją mnie te zmiany w wątrobie, podobno odpowiadają tym z poprzedniego badania (które było w normie), ale niewiedza=strach :?

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy małej. Wątroba granicznej wielkości. W podprzeponowej części prawego płata wątroby drobny ok. 2-3mm obszar/ zmiana o obniżonej densyjności-torbielka?- obraz jak w badaniu poprzednim z dnia 11.05.2014. W prawym płacie wątroby, na granicy segmentów, brzeżnie niecharakterystyczny ok. 18mm obszar/zmiana o niejednorodnie obniżonej densyjności- obraz podobny jak w badaniu poprzednim. - do ew. oceny w badaniu wielofazowym TK lub w badaniu MR. Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Ok. 4mm torbielka nerki prawej- obraz jak poprzednio. Trzustka , nerka lewa, nadnercza, śledziona prawidłowe. Ok. 6mm śledziona dodatkowa. Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej i miednicy małej. Węzły chłonne w pachwinach jak poprzednio- max. wymiar poprzeczny ok.8-9mm. Pęcherz moczowy bez zmian. Części kostne bez cech destrukcji.
Lukas

Re: Interpretacja TK

Postprzez romi » 23 Gru 2014, 01:33

Witam
Skoro lekarz napisał że obraz jest taki jak poprzednio, czyli bez zmian to nie masz się czym niepokoić. Zresztą jest propozycja dalszej diagnostyki.
Każdy lekarz może inaczej opisać to samo badanie, bo na co innego zwróci uwagę, natomiast jeśli stan jest stabilny to jest to dobra informacja.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Lukas » 24 Gru 2014, 01:44

Dzięki, potrzebowałem takiego potwierdzenia. :)
Lukas

Postprzez Lukas » 10 Lut 2015, 17:54

No i wykonałem kontrolny rezonans magnetyczny, ale jego wynik nie rozwiał wątpliwości :?
Co o tym sądzić?
https://www.dropbox.com/s/sq0lbvysxzykl ... 9.png?dl=0
Lukas

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości