Czynniki wpływające na powstawanie rj w młodym wieku

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Czynniki wpływające na powstawanie rj w młodym wieku

Postprzez karamuczo » 09 Sty 2015, 11:40

Witam

Nie znalazłem takowego tematu, zapytam się tak z ciekawości. Ogólnie jestem pogodzony z moim stanem, pytam aby wzbogacić wiedzę swoją i forum.

Jak to jest z czynnikami które wpływają na wystąpienie rj w typowym wieku (25-30)? Czy prócz czynników zwiększających ryzyko, wymienionych w głównych źródłach wystąpienie tej odmiany raka z reguły ma swoje źródło w stresie i przemęczeniu? I czy takie czynniki jak promieniowanie telefonu mogą mieć na to wpływ, czy to jednak mity? Odkąd miałem pierwszy telefon, na początku liceum, zawsze nosiłem go w prawej kieszeni i rj prawego wystąpił - czy tu może być jakikolwiek związek? Czy jednak jest tu tak, że rj w takim wieku jest przypadkowy i czynniki wywołujące nie są jeszcze zbadane?
karamuczo

Re: Czynniki wpływające na powstawanie rj w młodym wieku

Postprzez kk91 » 09 Sty 2015, 12:04

Ja akurat mam 23 lata. Też miałem w prawym jądrze i noszę telefon w prawej kieszeni zawsze. Myślałem o tym ale przecież:
* Większość mężczyzn nosi telefon w kieszeni a jednak nowotwór jest rzadkością
* Dawniej telefonów nie było a nowotwory były

Powinniśmy zatem znać statystyki występowania nowotworów jąder sprzed ery telefonów komórkowych i tych aktualnych. Może znalazłoby się coś ciekawego.

W moim przypadku miałem pracę przez rok bardzo stresującą, siedzącą. Dodatkowo siedziałem w tym czasie około 2 metrów obok silnego nadajnika sieci routera Wi-Fi, nie był to typowy router jak w domu tylko to był router "przemysłowy" dużo mocniejszy, dający zasięg na magazyn 50x80m. Jednak jak pytałem technika który go instalował to powiedział, że one nie mają wpływu na zdrowie w żaden sposób, co oczywiście nie musiało być prawdą.

Mi by bardzo się przydała informacja ile czasu nowotwór rozwija się, głownie wtedy kiedy jeszcze nie wiemy że go już nosimy. Wtedy moglibyśmy szukać w swojej przeszłości wspólnych cech które mieliśmy w owym czasie powstawania.

Myślę, że cenna może być bardzo szczegółowa ankieta wykonana wśród osób leczonych. Jak wyzdrowieję całkowicie to planuję coś takiego zrobić, po wcześniejszym zbadaniu tematu. Sam miałem taki temat założyć, ale mnie uprzedziłeś, myślę, że powinniśmy o tym dyskutować a nóż znajdziemy jakąś wspólną cechę!
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez grubybaton » 10 Sty 2015, 19:30

Witam,
Co do takich ankiet i badań to w COI kiedyś był taki program.
Może te wyniki są gdzieś do zdobycia.
Awatar użytkownika
grubybaton

Miejscowość: Długa Szlachecka

Postprzez gosiatko » 21 Sty 2015, 09:52

Witam
Ja też się nad tym zastanawiam a jestem mamą 16-latka, który idzie właśnie na usunięcie jądra..... Straszne doświadczenie dla chłopca w tym wieku. Mój syn tez nosi telefon w kieszeni i nadużywa komputera i telefonu:(:(
Pozdrawiam
gosiatko

Postprzez kk91 » 21 Sty 2015, 09:54

Czytałem że taki nowotwór mógł rozpocząć tworzenie się 5-7 lat wcześniej więc przyczyn można szukać dużo wcześniej.
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez JurekO » 21 Sty 2015, 12:47

No tak, tylko ze ten rak nam towarzyszy kilka ladnych lat i komorki to wynalezek ostatnich 20 lat. Ja bardziej sie zastanawialem nad trybem zycia, uzywkami, dieta. No i tez srodowisko. Bo jest zastanawiace, ze jestem z malego miasta, kdzie 100 000 ludzi trzeba by uzbierac na ponad 40km i sasiad z domu obok tez mial raka v tym wieku co ja.
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez kk91 » 21 Sty 2015, 13:03

a tryb zycia masz siedzący? bo ja pracuje przy komputerze 8h a czasami wiecej
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez JurekO » 21 Sty 2015, 13:36

no ja jak najbardziej siedze. praca w korporacji...w domu tez sporo korzystam z komputera, no ale chodze po gorach, zima biegowki, rower calorocznie. ale przez tydzien to tylko siedzenie samochod siedzenie...
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez kk91 » 21 Sty 2015, 13:42

ja tez i np nie jadłem w ogóle owoców, może jabłko raz w miesiącu... ogólnie dieta uboga w witaminy była, a teraz codziennie kilka zjadam ;)
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez slodkijohn85 » 10 Mar 2015, 11:49

a co myslicie zeby powodem byl pop corn z mikrofali?? zajadacie albo zajadaliscie sie tym,? ja czytalem gdzies ze to moze byc powod wiec mioze warto byscie sie wypowiedzieli czy jedliscie moze bylby jakis trop:)
slodkijohn85

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości