Witam. Proszę was o ocenę mojego tk brzucha. 21.08.2014
W przypodstawnych partiach płuc uwidocznione dwa drobne guzik o środa 4 mm w seg 8 prawym i 9 lewym. Pójedyncze zrosty opłucnej. Jamy oplucnowe wolne
Wątroba miernie powiększona z obecnością dwóch hypodensyjnych ognisk (gęstość ok 50 J.H) w seg 8 śr. 10 mm oraz na pograniczu seg 4/3 śr. 6mm. - meta? Ew gęste torbiele? Prop. USG Ew. Rozważenie błąd. Mr.
Pęcherzyk żółciowy niepotwierdzony drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustki sledziona nadnercza niepowiekszone bez zmian ogniskowych. Śledzoną dodatkowa środa 14mm aortę brzuszna nieposzerzona. Pójedyncze węzły chłonnego okoloaortalne i portokawalny do 5 mm w osi krótkiej nieznamienne. Wolnego płynu w jamie brzusznej dad. Nie wykazało. Struktury kostne bez ognisk destrukcji.
Z 13.06.2014 kontrolne usg brzucha wątroba niepowiekszona w miąższu trzy zmiany ogniskowej charakteru naczyniakow średnicy 6,9 i 10 mm. Ogniska o gładkich zarysach z wyraźnym odgraniczeńiem od okolicznego miąższu. Poza tym innych zmian w miąższu wątroby nie stwierdzam. Pęcherzyk żółciowy średniej wielkości bez złogów. Przewody żółciowe wew. I zew. Wątrobowa nieposzerzone. Trzustki jest normoechogeniczna niepowiekszona i bez zmian ogniskowych. Sledziona dl. 125 mm. Węzły chłonnego zaostrzenie i miednicy mniejszej są niepotwierdzone nerki w typowej lokalizacji ruchome oddechowy. UKM- y są nieposzezone bez złogów. Pęcherze moczowy o ścianach gładkich. Gruczol krokowy o wym 32x27x28 mm. Morfologiczne struktura normoechogeniczna bez zmian ogniskowych. Zmiana nie powoduje modelowania dolnej ściany pęcherza moczowego. Wolnego płynu w jamie otrzewnej nie stwierdzam. Bez zmiennych cech pogrubienie ścian trzony zolodka i okreznicy.
Tk brzucha 24.01.2014
Wątroba nie powiększona umiarkowanie i jednorodne hipodensyjna. Podobnie jak w badaniu tk. Z dnia 14.08.2013 stwierdza sie pojedyncze ogniska hipodensyjne w segmentach III i VIII które ńie uległy progresja. Pozostałe narządy miazszowe jamy brzusznej są prawidłowe. Nie stwierdzono wolnych zbiorników płytowych ani powiększonych węzłów chłonnych. Dolne kręgi piersiowe i dolne zebra kręgosłup lędźwiowym oraz partie górne kości biodrowych i kości krzyżowej bez przebudowy metastatycznej.płaska posrodkowo boczna wypuklina jadra miazdzystego krążka miedzykregowego L4/L 5
We wcześniejszych dwóch kontrolnych TK klatki piersiowej stwierdzono mi już te drobne guzki do sr4mm w płucach teraz mam już robione tylko rtg klatki wiec chyba tego tam nie widać.... Co do wątroby to od chwili zachorowania na rj. Miałem wykryte zmiany na wątrobie mój pierwszy radiolog dr.n. Med z wojskowego szpitala w zarach . Cały czas stwierdzi ze to są naczyniaki on tez wykonywał ostatnie usg jamy brzusznej które jest wyżej opisane. Tk z dnia 21.08.2014 opisywane było przy technika i lekarza specjalistę radiologii i diagnostyki obrazowej. A tk z dnia 24. 01.2014 wykonywał znów dr n.med tk. Ze stycznia i sierpnia wykonywane było w tej samej pracowni lecz jak widać opisywane przez dwóch rożnych lekarzy...
Jak możecie oceńcie te moje wyniki zwłaszcza ten swierzy w którym wspominają o węzłach chłonnych do 5mm bo zaczynam sie martwić..... Jestem pod obserwacja bez leczenia uzupełniającego.... Z góry dziękuje .... Pozdrawiam wszystkich