Proszę o pomoc w interpretacji badania usg

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Proszę o pomoc w interpretacji badania usg

Postprzez arxi » 11 Kwi 2015, 19:49

Witam Wszystkich,

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania USG:

" Oba jądra prawidłowej wielkości i położenia. Lewe jądro jednorodne echogeniczne bez zmian ogniskowych. W prawym jądrze zmiana ogniskowa o obwodzie hyperecogenicznym i hypoechogenicznym wnetrzu o wymiarze 9 mm.
Prawe jądro o wymiarach 4,1x2,1 cm, lewe jądro o wymiarach 3,5x1,9 cm. Najądrza jednorodne, niepowiekszone.
Niewielka fizjologiczna ilosc płynu pomiędzy osłonkami jąder. Naczynia żylne powrózka nasiennego lewego nieco poszerzone."

Lekarz (gabinet prywatny), który wykonywał usg, powiedział, że to nic poważnego, ale dał skierowanie do kliniki onkologicznej. W szpitalu zrobione drugie usg, po czym lekarz stwierdził, że widać zwapnienie i zalecił zrobienie kolejnego usg (tym razem w szpitalu) oraz markerów.

Czy można spodziewać sie najgorszego w tym wypadku?

Pozdrawiam,
A.
arxi

Re: Proszę o pomoc w interpretacji badania usg

Postprzez kk91 » 11 Kwi 2015, 19:54

Witam

Nawet jeśli jest to nowotwór to 9mm wskazuje na tak wczesne stadium, że spokojnie zmieścisz się w dobrym rokowaniu. Poczekaj na wyniki markerów, będziesz wiedział więcej. Z reguły badanie USG wystarcza by zdiagnozować raka jądra, jeśli nie tylko jeden lekarz ma wątpliwości to sprawa rzeczywiście nie musi być jasna.

Gdzie się badasz? (miasto)
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez arxi » 11 Kwi 2015, 20:00

Dziękuję za odpowiedź.

Mój chłopak leczy się w Krakowie, szpital przy ul. Gancarskiej- Centrun Onkologii. Kolejne usg zaplanowane za 1,5 tygodnia.

Bardzo się martwię, że może być to coś poważnego.
arxi

Postprzez kk91 » 11 Kwi 2015, 20:03

Tak właśnie myślałem, bo opis badania USG jest niemalże identyczny z tym który i ja otrzymałem. Czy to był może dr Pawlicki?
Ja też leczę się na Garncarskiej
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez arxi » 11 Kwi 2015, 20:08

Tak usg, było robione u dr Pawlickiego (z tego co czytałam miał dobre opinie). Jeśli mogę Cię zapytać, co w twoim przypadku oznaczał ten opis usg?
arxi

Postprzez kk91 » 11 Kwi 2015, 20:15

Ale jaja :D

W moim przypadku dr Pawlicki był nieomylny. Poprawnie zdiagnozował mi raka jądra. Sytuacja jednak była bardziej jasna, mój guz miał 4 cm a nie jak Twojego chłopaka 9 mm (tu jeszcze są wątpliwości czy to guz). Pilnujcie aby mieć teraz komplet markerów czyli bHCG, AFP, LDH
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez arxi » 11 Kwi 2015, 20:25

Wierzę, że będzie dobrze. Dr Pawlicki powiedział, że nie należy się tym martwić, ale sam fakt, że coś jest nie tak nie daje spokoju. W klinice lekarz powiedział, że jeśli markery będą ok, to wtedy trzeba zrobić TK.

Odezwę się jak będą wyniki.
Dziękuję za pomoc, 3 maj się ciepło :)
arxi

Postprzez kk91 » 11 Kwi 2015, 20:30

Niestety w większości przypadków to raczej okazuje się guzem. Tutaj wiele historii było z wątpliwościami. U mnie też nie było 100% pewności, bo przed operacją miałem jeszcze robiony rezonans magnetyczny. A który urolog na Garncarskiej się trafił?
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez arxi » 11 Kwi 2015, 20:37

Niepamiętam jak się nazwał, byliśmy dopiero pierwszy raz, a nie dostaliśmy żadnej kartki z nazwiskiem. Długie są terminy na operacje? Jak wygląda dalsze leczenie po operacji? Jeśli masz chwile czasu, żeby odpisać to będę bardzo wdzięczna.
arxi

Postprzez Jeek » 11 Kwi 2015, 22:19

Witaj

Jeśli na Garncarskiej są długie terminy , to możecie spróbować w szpitalu Rydygiera, jedna konsultacja więcej na pewno nie zaszkodzi. Ordynatorem urologii jest tam dr. Maciukiewicz, bardzo konkretny lekarz.
Możecie umówić się na wizytę do niego w szpitalu przez Biuro Pacjenta Komercyjnego koszt 150zł. Przyjmuje również prywatnie w Myślenicach w każdy poniedziałek od 16,00 i w Zabierzowie chyba w czwartki
Ma dużo pacjentów, ale po przedstawieniu sytuacji przyjął nas w tym samym dniu. Dzięki temu lekarzowi zabieg odbył się bardzo szybko. Choroba była bardzo zaawansowana, BHCG przed zabiegiem ponad 38000, po zabiegu prawie 73000, CS 3C. Jeśli są problemy na Garncarskiej to polecam dr. Maciukiewicza i szpital Rydygiera.

Pozdrawiam i życzę dobrych wyników
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości