Klatka piersiowa - RTG vs. TK

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Klatka piersiowa - RTG vs. TK

Postprzez Zielik » 17 Maj 2015, 14:15

Cześć,

mam pytanie dotyczące jakości diagnostyki RTG vs. TK. Jestem pod obserwacją, na początku wykonywałem TK jamy brzusznej wraz z klatka piersiową. Potem lekarz zmienił podejście i TK wykonuję tylko dla jamy brzusznej, natomiast klatkę piersiową weryfikuję przy pomocy RTG. Czasem jednak mam obawy, czy RTG nie jest zbyt słabe i nie pomija się czegoś przy okazji badania. Lekarz twierdzi, że należy ograniczać dawkę promieniowania RTG, a jeżeli miałaby być wznowa, to raczej nie pojawi się od razu w klatce piersiowej, a raczej najpierw uwidocznione powinny zostać zmiany w węzłach chłonnych zaotrzewnowych.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Dodam, że lekarz jest dobrym specjalistą i mu ufam, ale czasami mam jakieś swoje przemyślenia, które mnie martwią.

pozdrawiam
Zielik

Re: Klatka piersiowa - RTG vs. TK

Postprzez romi » 17 Maj 2015, 16:03

Witam
Faktycznie w Twoim przypadku kiedy nie miałeś stwierdzonych żadnych przerzutów i pozostajesz pod obserwacją, można ograniczyć badania do TK jamy brzusznej i RTG płuc. Wszedłeś już w trzeci rok obserwacji i zgodnie z
http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... phic-4.gif
1xTK i 1xRTG w roku.
Nie jest błędem jeśli badania są częściej tak jak w drugim roku obserwacji. Jesteś "typowym przypadkiem" i nie ma potrzeby zmieniać programu kontroli.
Pozdrawiam
romi

Re: Klatka piersiowa - RTG vs. TK

Postprzez Zielik » 17 Maj 2015, 23:48

Dzięki za potwierdzenie.

pozdrawiam
Zielik

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość