wątpliwości

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: wątpliwości

Postprzez kasior85 » 29 Maj 2015, 22:47

Spróbuje zadzwonic w poniedziałek, aczkolwiek bez skierowania raczej nie beda chcieli nas zapisac
kasior85

Postprzez Ewa i Adam » 29 Maj 2015, 22:47

Patrząc na kalendarz i zbliżające się czwartkowe święto to raczej marne szanse na opis tk nas dzień 9 czerwca - może spróbuj przełożyć wizytę u dr Huras na później. Wiem że w okolicach 24 czerwca Pani Doktor planuje urlop - nie wiem jak dlugi.
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez Ewa i Adam » 29 Maj 2015, 22:48

Ja w Krakowie rezerwowałam telefonicznie bez skierowania.
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez kasior85 » 01 Cze 2015, 09:26

Witam prosze o szybka odpowiedz nie będę czekac na skierowanie od urologa na TK bo wydzwonilam wszystkie szpitale i mowiac ze mam juz skierowanie i wpis ze pilne wszedzie na koniec lipca plus kilka dni n opis czyli poczatek sierpnia mialabym wyniki a ja na 9 czerwca wyblagalam wizyte u onkologa. Gdzie tu ta procedura pakietu onkologicznego plakac sie chce, idziemy z mezem w srode prywatjie na tomografy i tu mam pytanie mamy wykonac tomograf klatki piersiowej brzucha i miednicy malej ? Na poniedzialek bede juz miec wyniki tomografu, cena niegra roli tylko złość ze człowiek placi składki zdrowotne i w takich przypadkach jest znieczulica ludzką . Proszę potwierdzcie czy te 3 tomografy czy maja byc inne? Czym rozni sie rtg klatki piersiowej od tomografu i co lepsze? ?
kasior85

Postprzez kk91 » 01 Cze 2015, 09:31

Do koniecznych do wykonania badań obrazowych należą:
- tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy małej
- RTG klatki piersiowej w dwóch projekcjach (A-P oraz bocznej), w razie rozpoznania zmian przerzutowych w jamie brzusznej i/lub poniesionego poziomu markerów po operacji i/lub ewentualnie dodatkowych wskazań trzeba wykonać tomografię komputerową klatki piersiowej.

Tomografia od RTG różni się przede wszystkim czujnością, to zmiany, które w RTG mogą być niezauważone tomograf może wyłapać. Tomograf też używa większej dawki promieniowania niż RTG ale są to ilości bezpieczne i badania takie należy wykonać.
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez Ewa i Adam » 01 Cze 2015, 12:25

Negocjuj by w jednym badaniu wykonano TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy mniejszej.
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez romi » 01 Cze 2015, 12:35

Witam
Tu nie ma co negocjować, bo przepisy wyraźnie mówią że jeśli jest to na jednym skierowaniu to obowiązkiem pracowni jest wykonanie tego w jednym badaniu.
zał. nr 1 do zarządzenia 96/2011 Prezesa NFZ
Pozdrawiam
romi

Postprzez Ewa i Adam » 01 Cze 2015, 12:45

Z tymi skierowaniami bywa różnie - mi lekarz nie mógł wystawić jednego skierowania, bo oprogramowanie na to nie pozwalało, a ręcznie nie maja w Medicoverze prawa do wystawiania skierowań. Pamiętam też sytuację, że ktoś nie musieł mieć skierowania przy wykonywaniu tomografu prywatnie.
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez kasior85 » 01 Cze 2015, 13:34

Tomografy robimy prywatnie jedym badaniem, bez skierowania wystarczy wypis ze szpitala i usg, przyjeli nas bez skierowania bo urolog niechce go wystawic poki nie bedzie wyniku hist pat a jeszcze go niema ( 11 maja byla operacja) dzwonie do poradni codziennie i ciagle tylko niema jeszcze wyniku w diagnozie, powiedzcie czy moge jakos to przyspieszyc, na 9 czerwca mamy onkologa i nieda sie terminu zmienić. Pani w pracowni mowi ze tylko mozemj powiedzieć czy jest wynik czy nie, ale nie moze mi podac ktory lekarz to ma czy to prawda?
kasior85

Postprzez kasior85 » 02 Cze 2015, 15:36

Czy moge was prosic o numer tel do dr Huras lub emaila , musze pilnie do niej zadzwonić, bylismy umowieni na 9 czerwca z NFZ do Częstochowy a dzis pani z recepcji dzwoni i mowi ze decyzja dyrekcji szpitalu pani dr nie bedzie przyjmowala nowych pacjentow i moga nas zapisac do innego nowego onkologa pomyslalam ze to jjakis zart , ale nie chciano nas zarejestrowac do pani dr, wiec podziekowalam i powiedzialam ze niechce innego lekarza bo pani dr jest specjalista w tego typu nowotworach i umowilam sie prywatnie ale dopiero na 18 czerwca, jutro mamy do odbioru wynik hist pat i chcialam go skonsultowac z pania dr zanim pojdziemy na tomografy (kosztuja nas 1000 zl) a moze nie bedzie trzeba ich robic , bo urolog sprawdzil wynik na komputerze i powiedzial ze na podgladzie komputerowym nie bylo wzmiany o nowotworze a o jakims naroslu na jadrze, ale calego wyniku nie widzial ma byc jutro w szpitalu, do jutra to ja osiwieje tak na marginesie :shock:
kasior85

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości