Witam wszystkich
Ja również zacząłem mój bój z rakiem jądra.
W chwili obecnej jestem 2,5 po operacji usunięcia lewego jądra i odebrałem wyniki histopat. i proszę o interpretację bo z tego co wyczytałem to ta "domieszka" jest dość rzadka wiec muszę wiedzieć więcej.
"Rozpoznanie (opis makroskopowy):
.... jadro wym. 5x3x2,8 cm w osłonce białawej z najądrzem wym. 4x1x1 cm, z kikutem powrózka nasiennego dł. 8 cm, otoczone osłonkami.
Pod osłoną białawą widoczny w obrębie jądra szary, ziarniany, policykliczny guz, z drobnymi wylewami krwi w jego obrębie wym. 1,6x1xcm, który makroskopowo wydaje się naciekać osłonkę białawą. Guz nie dochodzi do wnęki, nie nacieka najądrza. Jądro poza guzem niezmienione.
Mikroskopowo:
Carcinoma embryonale testis.
- dominujące utkanie guza stanowi Carcinoma embryonale, wśród niego znaleziono domieszkę chorioncarcinoma (IHC- BHCG+)
- nowotwór dochodzi do osłonek jądra, nie przekraczjąc ich.
- wnęka jądra, najądrze oraz linia odcięcia powrózka wolne od nowotworu."
Przed operacją MARKERY :
LDH 161 IU/l
BHCG - 87,0 mIU/mL [0-3]
Alfa fetoproteina - 13,9 IU/mL [<7.0]
po operacji nie robiłem markerów jeszcze za wcześnie chyba. Tk 04,10,2011. RTG nic nie wykryło.
Tu pytanie jestem z Trójmiasta i pewnie trzeba do doświadczonego onkologa, możecie kogoś polecić.
Dzwoniłem do szpitala w Redłowie - rejestrują na styczeń 2012 - a to chyba trochę późno.
Pozdrawiam
kklasa