Czy to są normalne objawy?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Czy to są normalne objawy?

Postprzez PawełSz » 21 Paź 2011, 19:49

Witam!
Jestem tu nowy, a więc Dzień Dobry Wszystkim :-)
Wczoraj urolog po badaniu USG stwierdził rak złośliwy jądra. Guz jest kilka razy większy od jądra. Niestety przez "wyparcie" albo
głupotę nie zareagowałem gdy to się zaczęło, czyli mniej więcej cztery lata temu. Nic nie bolało, w niczym nie przeszkadzało, więc zignorowałem. W poniedziałek muszę podjąć decyzję gdzie mam mieć wycięcie. Pewnie zostanie mi Olsztyn, bo na Warszawę mnie nie
stać ( musiałbym mieć wolne 50tyś ). Jeszcze wcześniej czeka mnie TK. Moje pytania:
1. Guz przez cztery lata prawie się nie powiększał, z markerów mam podwyższone tylko AFP: 15.4. Czy jest normą, że mnie nic nie boli
i że wzrost tego guza przez tyle czasu stał w miejscu? Czy można po zachowaniu guza snuć jakiekolwiek domysły na temat jego złośliwości?
2. Po krótkim pobycie na forum wiem, że Olsztyn "jest na czerwono"... Naprawdę jest aż tak źle? Na co w Olsztynie uważać?

Pozdrawiam,
Paweł
PawełSz

Re: Czy to są normalne objawy?

Postprzez poznaniak » 21 Paź 2011, 21:26

Witam Kolegę,
na pewno najbardziej fachowo wypowie się Troll - tutejszy ekspert. Osobiście radzę jak najszybciej wyciąć (dostępem przez kanał pachwinowy - to jest bardzo ważne) i poczekać na badanie histopatologiczne wyciętego jądra, do tego zrobić TK jamy brzusznej i miednicy oraz co najmniej RTG płuc. Co do Twojego ośrodka to niestety nie znam, ale może Troll lub jeszcze ktoś inny Ci doradzi.
Trzymam kciuki i przekazuj nam wieści - mam nadzieję, że dobre :)
Pozdrawiam
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez mariush72 » 21 Paź 2011, 22:15

Witaj!Ja mam stwierdzone guz jądra prawego, boli i powiekszone jądro, podwyzszone markery AFP i bHCG.Jade w poniedzialek do Elbląga na wyciecie jadra. Mieszkam miedzy Olsztynem a Elblągiem.

Witajcie wszyscy :)
jestem tutaj tez nowy...

Mariusz
Awatar użytkownika
mariush72

Miejscowość: M jak miłość

Postprzez troll » 21 Paź 2011, 23:07

Witaj,

Olsztyn onkologicznie jest na czerwono, urologicznie.. nie mam pojęcia ale orchidektomia jest na tyle prostym zabiegiem, że tylko wielkie "mózgi" mogą coś spartaczyć. Więc spokojnie możesz mieć zabieg w Olsztynie myślę. Badania dodatkowe (TK klatki + jamy brzusznej + miednicy oraz markery przed i po operacji) również w Olsztynie. Natomiast konsultacja onkologiczna lepiej jakby była już w ośrodku "zielonym". Odpowiedzi na Twoje pytania później, bo jestem teraz tylko na moment.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez PawełSz » 22 Paź 2011, 09:43

Dziękuję Wszystkim! Uff.. Cieszę się, że znalazłem to forum...
mariush72: Trzymam kciuki :-)
PawełSz

Postprzez mariush72 » 27 Paź 2011, 22:23

juz po operacji, w domu...

troche pobolewa, wzialem ketonal w tabletkach, da sie zyc...
i czekanie mnie czeka na wyniki guza jądra, ktory wchlonąl jadro - od 14 dni do miesiąca...

Troll na priv wyslalem ci wyniki ze szpitala, po operacji i usg przed operacja.... prosze o komentarz :)
Awatar użytkownika
mariush72

Miejscowość: M jak miłość

Postprzez troll » 28 Paź 2011, 15:15

Witaj Mariusz,

To świetnie, że już po. Napiszę Ci parę słów odnośnie wyników.

Pawle,

Pewnie zostanie mi Olsztyn, bo na Warszawę mnie nie
stać ( musiałbym mieć wolne 50tyś ).

Dlaczego Cię nie stać?
1. Guz przez cztery lata prawie się nie powiększał, z markerów mam podwyższone tylko AFP: 15.4. Czy jest normą, że mnie nic nie boli

Oczywiście, zwykle guzy jądra nie bolą - dolegliwości bólowe pojawiają się przy przerzutach (zwykle już masywnych) do przestrzeni zaotrzewnowej - charakterystyczne miejsce w okolicy lędźwiowej.
i że wzrost tego guza przez tyle czasu stał w miejscu? Czy można po zachowaniu guza snuć jakiekolwiek domysły na temat jego złośliwości?

Absolutnie nie, każdy guz jest inny i każdy organizm jest inny, trzeba poczekać na wynik h-p.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez PawełSz » 06 Lis 2011, 21:55

Witam po dłuższej przerwie...
mariush72: Trzymam kciuki :-)
Dziękuję troll za odpowiedzi.
Dlaczego Cię nie stać?

Była możliwość zrobienia orchidektomii i całej reszty prywatnie, czyli lepiej...

Aktualna sytuacja... Jestem po zabiegu, dochodzę do siebie. TK jamy brzusznej i miednicy bez zastrzeżeń.
RTG płuc prawie też. Jest fragment w opisie: "W dolnym polu płuca prawego drobny, okrągły
cień - cień brodawki sutkowej?"
Rozumiem, że trzeba czekać na wynik badań hist-pat. Co innego mi chodzi po głowie. Miałem od jakiegoś
czasu lekkie pobolewania tak jakby korzonków. Z tego co wyczytałem w sieci, takie bóle przy guzie jądra
świadczą o przerzutach. TK ich nie stwierdził. Jaka jest wiarygodność badań TK? Czy powtarzać RTG?
Pozdrawiam,
Paweł
PawełSz

Postprzez troll » 06 Lis 2011, 22:56

Witaj,

Prywatnie to nie zawsze lepiej... swoją drogą istnieje na przykład kilka procedur w leczeniu tej choroby, które nie są osiągalne dla większości polskiego społeczeństwa (zabiegi neurochirurgiczne, torakochirurgiczne, RPLND, chemioterapia z paklitakselem).

Teraz, dochodząc do siebie powinieneś:
- mieć jeszcze raz oznaczone markery (AFP, bHCG, LDH)
- zrobić TK klatki piersiowej (w związku z wynikiem RTG)
- w obrębie jamy brzusznej i miednicy badanie TK jest wystarczające

Bólami, owszem często sugerującymi zmiany w przestrzeni zaotrzewnowej bym się nie przejmował. Jeśli w TK jest czysto to ich przyczyna była inna. No i czekać na wynik histopatologii.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez PawełSz » 28 Lis 2011, 12:05

Witam po dłuższej przerwie...
A więc... Poznałem już wroga, to "Nasieniak typ klasyczny"... Zaawansowanie pT1NX . 02-grudnia jadę do
Warszawy na ulicę Rentgena do poradni... Czy jest w dalszym leczeniu coś, na co powinienem uważać i zwracać
uwagę?
Pozdrawiam Serdecznie,
Paweł
PawełSz

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość