Usg pachwin !

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Usg pachwin !

Postprzez Seba89 » 12 Sty 2012, 19:56

Witam !

W styczniu rok temu usunięto mi praw jadro, otrzymałem chemioterapie 2 razy po 5 dni , pierwsza kontrola w sierpniu wszystko było dobrze w w grudniu miałem druga kontrole krew dobrze , usg jamy brzusznej tez ok . lecz niepokoiło mnie 2 jadro wiec lekarz zalecił usg jadra i pachwin oraz prześwietlenie klatki .

Wyniki klatki w poniedzialek ,
USG jadra ok !
Lecz USG pachwin nie do końca ... Opis badania :

W części środkowej pachwiny prawej okrągławy , z rozbudowaną strefą brzeżna węzeł chłonny o wym. 6x4mm - niejednoznaczny - do BACC
Poza tym obustronnie w pachwinie policykliczne , ale niepodejrzane węzły chłonne , największy w części przyśrodkowej pachwiny lewej o wym 13x15 .

W lewej pachwinie czuje takie dziwne uczucie ale może mi się wydaje ...

Wizytę mam w poniedziałek dopiero więc proszę o jakieś info czy mam sie bać .

Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam seba ;)
Seba89

Re: Usg pachwin !

Postprzez troll » 12 Sty 2012, 23:37

Witaj,

Gdzie byłeś leczony? Jakie było rozpoznanie histopatologiczne?

Generalnie węzeł pokroju 6x4mm nie powinien być niepokojący ale radiolog wykonujący badanie USG opisał go jako niejednoznaczny - kontrole w biopsji aspiracyjnej zalecić łatwo ale decyzja powinna należeć do Twojego onkologa.
Z kolei uczucie może być autosugestią czy nieistotnymi kliniczne odczuciami po zabiegu orchidektomii.

Nie powinieneś się niepokoić za wcześnie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Seba89 » 13 Sty 2012, 09:55

Witam ,

Leczę sie w bydgoszczy ,

Wynik histopatologiczny :

Teratoma maligum testis, pT1
Do badania nadesłano jadro z najadrzem o łącznych wymiarach 7 x5,5 x 4 cm oraz z powrózkiem nasuennym długości 6,5 cm . Na przekrooju obecne dwa krwotoczne guzy o średnicy po 4,5 cm i 1,5 cm
W obrazie mikroskopowym utkane potworniaki złozone z carcinoma embryonale typus infantilis (endodermal sinus tumor) oraz drobne ogniska mezodermalne (chrząstka) i mezenchymalne.
Najądzrze i powrózek nasienny wolne od nacieku nowotworowego .

Dzieki za odpowiedz i zobaczymy w poniedziałek co z tego wyniknie oby nic niedobrego .

Pozdrawiam seba
Seba89

Postprzez troll » 14 Sty 2012, 02:31

Witaj,

Jak rozumiem po rozpoznaniu otrzymałeś 2 kursy chemioterapii wg. BEP, zgadza się? Generalnie leczenie, które otrzymałeś powinno uchronić Cię przed nawrotem dlatego tym bardziej nie podejrzewałbym tych węzłów o wznowę. Ze wszelką inwazyjną diagnostyką wstrzymałbym się. Nie ma jednoznacznych wskazań do tego. Powtórzyłbym USG powiedzmy za miesiąc i zobaczymy jak to wszystko wygląda. Oczywiście jeśli Twój lekarz skieruje Cię na BAC to jest to również rozwiązanie dobre.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Seba89 » 14 Sty 2012, 22:12

Witam !

Tak dobrze piszesz :) Ogólnie dziękuje za odpowiedzi na pytania !! Mam nadziej ze będzie wszytko ok ! W poniedziałek mam wizyta to się okaże ...

Mam jeszcze pytanka :

Jak jest z alkoholem , czy mogę sobie na imprezach poszaleć ? Czy lepiej nie przesadzać ?
I czy mogę np. zacząć już chodzić na siłownie i biegać ?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
Seba89

Postprzez troll » 15 Sty 2012, 13:29

Witaj,

Ogólnie o alkoholu było już mówione ;) Np. tutaj: viewtopic.php?f=9&t=161&p=3651&hilit=spirits#p3651 i chyba nie mam co się powtarzać :) Co do sportów (pomimo bardzo skrajnych opinii, zwykle opinie o tym, że sport to nie wydają osoby - chucherka) moim zdaniem jak najbardziej możesz - wręcz powinieneś.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Seba89 » 15 Sty 2012, 21:00

Witam ,

To czas się trochę poruszać , bo od roku siedzę bez ruchu praktyczni oprócz drogi do pracy :P

Pozdrawiam i dzieki serdeczne za pomoc :)

ps .

Pewnie się jeszcze odezwę , jak coś będzie mnie nurtowało :)
Seba89

Postprzez Seba89 » 23 Sty 2012, 18:03

Witam !

Byłem u lekarza 16.01 powiedział że narazie nie mam się przejmować , mam powtórzyć usg pachwin za ok . 2 miesiące , mam też sam obserwować czy nie powiekszaja mi się węzły jeśli bym coś zaobserwował mam się zgłosić szybciej , i tutaj mam znowu pytanie lekarz mówił ze mam sam się "macać " i jakby rosły wezły to wyczuje , lecz ja nie wiem w jakim miejscu sie znajdują dokłdnie te wezły ,a chce sprawdzić ponieważ mam takie dziwne uczucie po lewej stronie ( orchidektomia prawostronna była) jakby ból + udo mnie tak dziwnie rwie ... szczególnie mam tak jak długo siedze np w pracy , wiec już sam nie wiem czy coś sie tam dzieje czy nie ;///

Mam nadzieje że w miare jasno napisałem ....

Pozdrawiam Seba
Seba89

Postprzez c62 » 27 Sty 2012, 22:26

Ja mam wycięte lewe jądra, ale jak dźwigam coś cięższego to boli mnie prawa pachwina i udo. Pewnie ma to coś wspólnego z orchidektomią albo w moim przypadku RPLND.
Rocznik 1984, rak zarodkowy jądra lewego w stadium IIC, guz pT1N3M0S0, 4xBEP, RPLND, leczenie od 01.2010 do 06.2010
http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=263
c62

Postprzez troll » 30 Sty 2012, 00:03

Witam,

Myślę, że badanie USG trzeba powtórzyć i do tego czasu zaczekać. Chyba objawy nie są aż tak dokuczliwe?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości