Wzrost afp 2 lata po 3bep

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wzrost afp 2 lata po 3bep

Postprzez Pitermaster » 13 Lut 2023, 16:53

Hej. Prośba o pomoc. Jestem 2 lata po zakończeniu 3xbep.
To byl nienasieniak. Dziś odebrałem wyniki markerow. AFP podwyższone (8,1 norma do 7). Beta i LDH w normie i stabilne.
Czy to może oznaczać wznowe?
Tomograf i rentgen jeszcze przede mną.
Pitermaster

Re: Wzrost afp 2 lata po 3bep

Postprzez miszcz » 13 Lut 2023, 17:18

Wynik nieznacznie przekracza normę. Powtórz badanie za około 10 dni. Jeśli będzie rosnąć, będziesz się martwił.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 13 Lut 2023, 18:25

Hej
Tak jak wspomniał miszcz taki wynik to nie jest jeszcze powód do niepokoju. Sprawdź za około 2 tyg.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Pitermaster » 13 Lut 2023, 18:37

Dzięki. Pół roku temu na kontroli miałem AFP na poziomie 3. Powtórzę za 2 tygodnie - akurat mam też konsultacje z moim onkologiem, ale w takich momentach pęd myśli nie daje spokojnie oczekiwać
Pitermaster

Postprzez tobson85 » 13 Lut 2023, 19:13

Wiem jak jest. Zwykle takie sytuacje stresuja.
Lekko przekroczony wynik, ktory normalnie byl nizszy moze byc spowodowany tez np aktualnym obciazeniem/stanem watroby.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Pitermaster » 25 Lut 2023, 08:34

Zrobiłem ponownie badania - AFP w normie.

Jednak bardzo mocno zastanawiałem się dlaczego normę uprzednio przekroczyłem. Winną była chyba dieta. byłem na diecie 8/16 przerywany post. W dodatku w oknie żywieniowym dietę miałem typu freestyle - jadłem co chciałem i ile chciałem. Efekt był taki, że kończyło się często na 2 wielkich posiłkach, ociekających w tłuszcz i mega przetworzoną żywność. Wątroba nie dość że miała mocno pod górkę, bo głodówka przeplatana napychaniem się, to w dodatku miała do przetrawienia sporo śmieciowego jedzenia.

Trochę poluzowałem sobie i ulotki ze szpitala o poprawnym odżywianiu się nie wziałem do siebie ale już się poprawiłem. Na szczęście nie było za późno. Mój lekarz mówił mi, że są 3 ogromne czynniki ryzyka - alkohol, papierosy oraz nadwaga. O ile z alko i nikotyną się pożegnałem bezpowrotnie, to z nieodpowiednim jedzeniem nie i takie są efekty.

Radzę wszystkim kolegom po wyjściu z choroby, żeby w pierwszej kolejności zadbali o dietę - ale to żadne odkrycie i nic nowego.
Pitermaster

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości