24 l. Nasieniak PT2 Powiększona wątroba

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

24 l. Nasieniak PT2 Powiększona wątroba

Postprzez nopeskillalemvp » 14 Kwi 2023, 15:30

Cześć,
Zdiagnozowano u mnie raka jądra. Jak pewnie większość mlodszych osób tutaj w pierwszej chwilii nie umiałem tego zrozumieć. Byłem jednak świadomy bardzo rozbudowanej historii nowotworowej mojej rodziny (jednak większość zachorować spowodowana była paleniem papierosów czy nadmierną otyłością), dlatego całe swoje życie nie brałem żadnych używek, uprawiałem zawodowo sport oraz prowadziłem bardzo zbilansowaną dietę.
Niestety rak nie oszczędził również mnie, a dowiedziałem się o nim na siłowni niechcący zgniatając sobie jajko udem, wtedy zanotowałem że jest jakieś twardsze.

Tutaj pozwolą sobie przytoczyć wyniki moich badań i aktualną historię leczenia:

1. Pierwsze markery w dniu pierwszej wizyty w urologa:

AFP 1,61 norma 0,89- 8,78
Kreatynina 1,28 mg/dl norma 0,7-1,3
eGFR (wskaźnik) 73,76 ml/min/1,73m2
LDH 150 U/L norma 125 - 243
Total Beta - hCG < 2,30 mIU/ml norma 0 - 5

2. ORCHIDEKTOMIA 5 dni po wykryciu,

3. Wyniki badania histopatologicznego:
Nasieniak jądra (semiona),
Guz nacieka sieć jądra i powróżek nasienny (pT2)
Nie stwierdzono cech angioinwazji
Najądrze i osłonki jądra bez zmian
Na przekroju w jądrze obecny białoszary guz śr. 2,5cm, dochodzący do wnęki

4. Drugie markery (przy okazji badania kreatyniny do TK)

AFP 1,65 norma 0,89- 8,78
Kreatynina 1,09 mg/dl norma 0,7-1,3
eGFR (wskaźnik) 73,76 ml/min/1,73m2
LDH 153 U/L norma 125 - 243
Total Beta - hCG < 2,30 mIU/ml norma 0 - 5

5. Badanie TK:

2-fazowe badanieTKklatki piersiowej i 3-fazowe badanieTKjamy brzusznej imiednicy przed i
po podaniu środka kontrastowego
Miąższ płucny prawidłowej budowy, bez zmian ogniskowych, bez zagęszczeń.
Drzewo oskrzelowe drożne nieposzerzone.
Wśródpiersiu przednimzanikowa,adekwatna dowieku grasica.
Węzły chłonnewnęk płucnych iśródpiersia niepowiększone.
Duże naczynia klp nieposzerzone.
Bez płynuwjamach opłucnej.
Kości bez podejrzanych zmian ogniskowych.
Cechy niewielkiej ginekomastii obustronnie.
Wątroba powiększona- prawy płat dł. 18cm, prawidłowej gęstości, jednorodna bez zmian
ogniskowych.
Drogiżółciowe nieposzerzone, pęcherzyk żółciowy bez zmianwTK.
Trzustka niepowiększona, jednorodna, bez zmian ogniskowych, przewód Wirsunga
nieposzerzony.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Nerki prawidłowej budowy iwielkości, bez zmian ogniskowych, bez zastoju, bez złogów.
Nadnercza niepowiększone.
Duże naczyniajamy brzusznej prawidłowe.
Węzły chłonnejamy brzusznej imiednicy niepowiększone.
Bez płynuwjamie otrzewnej.
Pęcherz moczowy mierniewypełniony.
Gruczoł krokowy niepowiększony. Pęcherzyki nasiennesymetryczne.
Odbytnica, mezorektrumbez zmian.
Kości bez podejrzanych zmian ogniskowych,zniesionalordozalędźwiowa.
Wlewej pachwinie blizna po orchidektomii, wmoszniewobrazieTKbez podejrzanych zm.
ogniskowych, wloży po lewymjądrze pozabiegowy pojedynczy pęcherzyk gazu.

Moją uwagę zwróciła powiększona wątroba, próbowałem przeszukać forum w poszukiwaniu takich przypadków jednak przy powiększeniu wątroby często powiększone były również wyniki AFP (które u mnie są bardzo nisko). Pytanie czy może być to powiązane z rakiem jądra jako przerzut? Czy być to zupełnie coś innego?
We wtorek idę rozmawiać z lekarzami w Poznańskim HCP. Przed wynikami TK, powiedziano mi, że mimo pT 2 prawdopodobnie i tak otrzymaym wybór leczenia- pytanie czy znacie może przypadek podobny do mojego?
Pytanie na co się zdecydować? Domyślam się również, że dostanę skierowania na próby wątrobowe?

Dziękuje za pomoc i Was czas.
nopeskillalemvp

Re: 24 l. Nasieniak PT2 Powiększona wątroba

Postprzez miszcz » 14 Kwi 2023, 17:18

Powiększona wątroba raczej nie ma związku z chorobą nowotworową. Dostaniesz do wyboru aktywną obserwację lub 2 wlewy karboplatyny. Wybór należy do ciebie. Ja na twoim miejscu, ze względu na stadium pt2, sklaniałbym się ku karboplatynie
Ostatnio edytowany przez miszcz, 14 Kwi 2023, 17:18, edytowano w sumie 1 raz
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kevin1301 » 14 Kwi 2023, 17:18

Witaj, powiększona wątroba zwykle nie oznacza niczego groźnego, może być powiększona z złej diety np. wszystko wygląda bardzo obiecująco w twoim przypadku. Ja też mam często powiększoną wątrobę i lekarze nawet nie zwracają na to uwagi
Kevin1301

Postprzez nopeskillalemvp » 16 Kwi 2023, 19:10

miszcz napisał(a):Powiększona wątroba raczej nie ma związku z chorobą nowotworową. Dostaniesz do wyboru aktywną obserwację lub 2 wlewy karboplatyny. Wybór należy do ciebie. Ja na twoim miejscu, ze względu na stadium pt2, sklaniałbym się ku karboplatynie

Czy istnieją jakieś metody przygotowania się do chemii, które pozwolą lepiej ją znieść? Jak wyglądam sam proces jej podania? Czy jest to jednodniowa wizyta w szpitalu czy spędza się tam jakiś okres czasu?
nopeskillalemvp

Postprzez tobson85 » 16 Kwi 2023, 20:49

W Twoim przypadku byłaby to karboplatyna. To dwa jednodniowe pobyty w szpitalu w przeciągu 3 tyg.

Jesli chodzi o przygotowania to pozytywne nastawienie.
Warto wziąć pod uwagę zdeponowanie nasienia, jesli planujesz w najbliższym czasie posiadanie potomstwa.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez nopeskillalemvp » 19 Kwi 2023, 22:45

Przyjęła mnie Pani wręcz z wydrukowanymi standardami i praktycznie recytowała wszystko co jest w nich napisane, otrzymałem propozycje 1 wlew karboplatyny albo obserwacja. Szczerze mówiąc mam duży mętlik w głowie, czy istnieją jakieś statystyki jak wyglada ewentualny nawrót nowotworu? Niby długoterminowo karboplatyna nie daje aż takich dobrych efektów jak kiedyś zakładano. A wizja przyjmowania zbędnej chemii po to żeby kiedyś przyjść mocniejsza jest trochę przygnębiająca. Z drugiej strony głupio mieć wyrzuty sumienia, że nie zastosowało się całego możliwego leczenia.
Decyzje muszę podjąć do poniedziałku.
nopeskillalemvp

Postprzez miszcz » 19 Kwi 2023, 23:02

2 wlewy karboplatyny albo wcale. Masz stadium pt2 i niemały guz. 1 wlew może nie wystarczyć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez nopeskillalemvp » 22 Kwi 2023, 19:32

Udało mi się skontaktować również z Dr. Tomaszem Sarosiakiem, pozwolę sobie wkleić treść jego maila- być może komuś kiedyś pomóc w podjęciu decyzji.

Różnica jest taka:
- przy aktywnej obserwacji ryzyko nawrotu w zależności od źródła to 8-20%
- po podaniu jednego cyklu karboplatyny ryzyko nawrotu spada do 5%, podobną redukcję ryzyka daje radioterapia uzupełniająca
- w jednym z badań, gdzie podawano 2 cykle karboplatyny wykazano redukcję ryzyka nawrotu do 1,5% po takim leczeniu

Ja zachęcam wszystkich swoich pacjentów z nasieniakiem w stadium IB do aktywnej obserwacji, ale zawsze też pozwalam im zdecydować.
Natomiast jeśli już zdecydował się Pan na chemioterapię, to logiczniej jest podać 2 cykle karboplatyny, bo toksyczność jest taka sama, a potencjalny zysk większy.
nopeskillalemvp

Postprzez Viss » 23 Kwi 2023, 00:41

Możesz powiedzieć ile czekałeś na odpowiedź od Dr.Sarosieka o ile to nie tajemnica?
Viss

Postprzez nopeskillalemvp » 23 Kwi 2023, 01:19

Viss napisał(a):Możesz powiedzieć ile czekałeś na odpowiedź od Dr.Sarosieka o ile to nie tajemnica?

Odpowiedz udało mi się uzyskać w ciągu jednego dnia :)
nopeskillalemvp

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości