Ból w klatce piersiowej

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Ból w klatce piersiowej

Postprzez norbi522 » 08 Maj 2023, 11:46

Witam.

W skrócie napisze, w tamtym roku zdiagnozowano u mnie nasieniaka tp2, wybrałem chemię 2xkarbo która zakończyłem w listopadzie, pytanie do was dr. Sarosiek powiedział żebym TK kontrolne zrobił sobie pod koniec tego roku ponieważ miałem w krótkim odstępie dużo tomografu robionych i żeby się nie napromieniować za bardzo..Markery po 3 miesiącach miałem w normie, kolejne zrobiłem dzisiaj. Link do mojego przypadku.

viewtopic.php?f=9&t=2320&p=39459#p39459

Od dwóch tygodni czuje ból po prawej stronie w klatce piersiowej, i nie wiem czy to nerwoból czy może coś z kręgosłupem czy może jakiś przerzut. Ogólnie jest to dziwne bo jak chodzę to czuję ten ból ale jak się położę ból ustępuje..
Myślicie że powinienem zrobić wcześniej TK ?
norbi522

Re: Ból w klatce piersiowej

Postprzez Kevin1301 » 08 Maj 2023, 13:12

Myślę że to nerwoból sam takich doświadczyłem. Byłem pewny że przerzuty a TK czyste, a z tego co słyszałem to przerzuty w płucach nie bolą, ale nie jestem pewien, u mnie przy wznowie był guzek 6 mm na płucu i zero boluyczy czegokolwiek, więc myślę że możesz być spokojny.
Kevin1301

Postprzez miszcz » 08 Maj 2023, 13:27

Wznowę prędzej poczułbyś w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. W przypadku płuc objawem jest krwioplucie i to też nie od razu.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kevin1301 » 08 Maj 2023, 14:12

Dokładnie jak kolega wyżej pisze, chociaż w moim przypadku był przerzut bezpośrednio na płuco 6mm, wszystkie węzły ok, ale to rzadkie przypadki, a w twoim przypadku to bym się niczym nie przejmował
Kevin1301

Postprzez Uroboros » 08 Maj 2023, 16:00

Raczej to nerwoból plus psychika, ja właśnie skończyłem trzecią pięciodniowke bep i po trzeciej bolą mnie plecy i brzuch i czuje jakby my wszyatkienl węzły rosły i lekarz też powiedział że to kwestia psychiki teraz i samo skręcania się mam nadzieję że będzie dobrze u Ciebie, mnie i u wszystkich forumowiczów nie d ;ajmy się ;)
Uroboros

Postprzez PanDarek » 08 Maj 2023, 16:39

Witaj kolego w klubie. Miałem bóle w klatce, w boku. Także po PT2, zrobiłem tomograf i czysto - tj. guzek pozapalny 3 mm jak był tak jest, ale na PET nie świecił.

Teraz dla odmiany mam chrypkę i szukam kolejnego problemu :). Chyba trzeba przywyknąć.
Jak jesteśmy w temacie Norbi jak Twoja kondycja? Ja powoli wracam do biegania po 2 miesiącach od chemii, ale jeszcze bardzo szybko się męczę i tętno przy szybkim marszu lub truchcie mi skacze.
PanDarek

Postprzez Michal2 » 09 Maj 2023, 17:10

Gdyby była to wznowa to bardziej w zaotrzenowych węzłach :) poczół byś to dopiero przy znacznej wielkości zmianach. W płucu to przewlekły kaszel krwioplucie itp żadko ból typowo płuca nie bolą bardziej opłucna. Więc raczej jakiś nerwoból
Michal2

Postprzez Enzo » 16 Maj 2023, 23:00

Ja też skończyłem w listopadzie 2022 2x karbo i też odczuwam czasem ból po prawej stronie klatki piersiowej. Jest to bardzo lekki ból występujący czasami tak po prostu. Ja to odczuwam jakby to był bardziej ból kości w tym miejscu a nie ból płuca. W marcu robiłem TK bo mnie to niepokoiło i wyszło czysto. Wydaje mi się że to nerwoból albo efekt uboczny karbo bo bóle kości były wymieniane w powikłaniach z tym że w krótkim okresie po chemii a tu już pół roku mija.
Enzo

Postprzez norbi522 » 22 Maj 2023, 08:09

Panowie zrobiłem markery wszystko jest ok, ból w klatce już mi wmiare przeszedł ale za to z kolei boli mnie tak jak by nerka coś w tamtych okolicach i nie wiem chyba będę się musiał udać do psychiatry bo już sam nie wiem co mam o tym myśleć co mnie tylko coś zaboli to mam w głowie myśl że to wznowa, z drugiej strony mam 1,5 % ryzyka że wznowę będę miał niby mało ale jednak. Dr Sarosiek powiedział mi przy chemi że jak wezmę 2xkarbo to na rok mogę sobie TK odpuści ze względu że wciągu 2 miesięcy miałem robione 2 razy robione Tk klatki u brzucha plus Tk głowy, pytanie czy po 8 miesiącach od ostatnich prześwietleń mógł bym zrobić sobie TK czy jednak posłuchać doktora i sobie odpuści?
norbi522

Postprzez miszcz » 22 Maj 2023, 09:50

Ryzyko wznowy jest bardzo małe, ale dla świętego spokoju możesz spróbować przyspieszyć termin. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w zdecydowanej większości wznów lub pojawieniu się raka w drugim jądrze nic nie czuć i zdarza się to wtedy, kiedy już zapominamy o chorobie. Ja miałem to samo przez długi czas, więc nie jesteś jedyny.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości