29 Lat Nienasieniak - Rak zarodkowy, Poznań.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

29 Lat Nienasieniak - Rak zarodkowy, Poznań.

Postprzez BartM » 06 Lut 2023, 21:40

Witam, zauważyłem że na forum nie ma zbyt wielu przypadków z Poznania dlatego postanowiłem opisać swój przypadek może komuś to pomoże.

Około 5 -6 lat temu (23 lata) stwierdzone mikro zwapnienia w lewym jądrze z tego względu częściej kontrolowałem jego stan.
W zeszłym roku w Lutym na wizycie u urologa potwierdzone że nadal są ale nie grupują się i sa raczej nie groźne - cytuje " taka ich uroda, raz do roku kontrolować"
W Grudniu tego roku wyczułem zgrubienie/ guzek na jądrze + jądro było twardsze i czasami bolesne.

14.12.2022 - wizyta u tego samego urologa co w Lutym , diagnoza : podejrzenie nowotworu jądra.
Otrzymałem skierowania do szpitala Certus na ul. Grunawaldzkiej w Poznaniu.
19.12.2020 w Certusie Lekarz raz jeszcze potwierdził na USG zmianę na lewym jądrze wielkości 1,5cm .
Termin w Certusie na Orchidektomię wyznaczony na 13.01.2023... :|
Jak dla mnie zbyt długo więc podziałałem i udało mi się załatwić termin :
02.01.2023 - Szpital Św Rodzinny w Poznaniu na Jarochowskiego.
( w tym samym czasie natrafiłem na Forum i dzięki temu skonsultowałem się z Dr. Sarosiekiem - złoty człowiek, poświęca swój wolny czas by pomagać tak wielu osobom)

Zabieg bez komplikacji około 1h , wypis następnego dnia. Rana bolała jeszcze kilka dni szczególnie przy kichaniu.. :shock:

Wcześniej wykonane markery

LDH 177
BHCG 3,02 mIU/ml
AFP poniżej 2,00

Pozostałe wyniki Morfologii bez zarzutu :)

Markery po zabiegu: (około 2tyg)

LDH 150
BHCG 1,4
AFP poniżej 2,00

Wynik Histopatologii dopiero po 17 dniach - 18.01.2023
Rak zarodkowy jądra (embryonal carcinoma) guz nacieka błonę białawą pT2 Obecne cechy naczyń inwazji jądra.

Po otrzymaniu wyniku Histo, dostałem skierowanie na konsultacje w szpitalu HCP Poznań - oddział Onkologiczny.
Tam dopiero wystawili skierowanie na TK i po 2 dniach miałem termin (25.01.2023

Wynik TK otrzymany dziś :
Obszar - Klatka piersiowa pachy itp, bez zmian.
Obszar Miednica - bez zmian.

Obszar jamy brzusznej:
Węzły przy lewej ścianie aorty o charakterze meta.
Na wysokości lewej nerki 2,0cm przy ścianie tylnej aorty 1,5cm
Na wysokości dolnego bieguna lewej nerki 1,6cm.

Także gnojek zdążył się przenieś w 3 miejsca w obszarze nerek.

Zalecenie 3 x BEP zaczynam w środę 08.02.2022.

Wnioski :
Warto się często badać samemu i nie czekać
Warto szukać szybszych terminów np zabiegu
Niskie wyniki markerów + super samopoczucie i zdrowie + super Morfologia nie oznacza że jesteśmy bezpieczni.

Jeśli chodzi o Poznań jak najbardziej mogę polecić szpital św Rodzinny jeśli chodzi o zabieg i doktora Szymanowsiego - chirurg z dużym stażem, konkretny w działaniu chociaż szorstki w obyciu :)
Minus jedynie że nie wystawili od razu skierowania na TK , jeszcze przed Histo :| .

Dodatkowe info :
Nasiennie można oddać w GPSK na Polnej budynek D.
Najpierw należy umówić się telefonicznie , krótkie terminy.
Cena badania nasiennia 164zł .
Ale przed oddanie należy też zrobić badania na :
HIV HCV HBC HBS i VDRL - koszt około 150-200? nie wiem bo miałem w pakiecie Saltus.
Koszt mrożenia i trzymania przez rok 432zł każdy kolejny rok 400zł .
Jeśli jesteś mieszkańcem Poznania i płacisz tutaj podatki możesz skorzystać z programu i nic nie płacisz.

To chyba tyle, mam nadzieje że dla kogoś będzie to pomocne tak jak dla mnie były wszystkie posty i kontakt do Dr Sarosieka znaleziony na forum.

Pozdrawiam , dam znać jak skończę 1 Cykl .
BartM

Re: 29 Lat Nienasieniak - Rak zarodkowy, Poznań.

Postprzez tobson85 » 06 Lut 2023, 22:21

Hej
Dzieki za wpis.
Lekkiego przejścia przez chemię i samych dobrych wyników!
Powodzenia i daj znać co u Ciebie
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez BartM » 08 Maj 2023, 15:52

Witam Ponownie :D
Żyję, pojutrze wracam do pracy po 4 miesiącach.
Jeśli chodzi o sam okres chemii :
1 cykl - samopoczucie niezłe , silna zgaga , czkawka, zmiana smaków, metaliczny posmak, ból żołądka.
2 cykl wszystkie wcześniejsze objawy + ślinotok, przemęczenie , gorączka ale max 38,2, ból gardła, krwawienie z nosa.
3 cykl - tutaj niestety kombo... wszystko co w poprzednim cyklu + psychicznie nienajlepiej. Ostatecznie po pierwszej dolewce zapalenie oskrzeli i antybiotyk .
Ostatnia dolewka Bleo została pominięta przez to zapalenie oskrzeli.
Przez wszystkie cykle chemii zastrzyki Zarzio po 6 sztuk dzięki temu Leukocyty w najgorszym momencie spadły do 3,2 ^10.

Na dzień dzisiejszy jestem po odebraniu wyników Tomo - robiony 3,5 tyg po 3 cyklu.
Klatka + Miednica bez zmian meta.

Obszar jamy brzusznej:
Węzły przy lewej ścianie aorty o charakterze meta.
Na wysokości lewej nerki było 2,0cm jest 0,9cm przy ścianie tylnej aorty było 1,5cm jest 0,9cm
Na wysokości dolnego bieguna lewej nerki było 1,6cm. obecnie niewidoczny - zniknął :)

Po konsultacji z lekarzem prowadzącym i Dr Sarosiekiem wiem że powyżej 1 cm należy rozważyć usunięcie tego co zostało po przez RLPD - endoskopowo.
Teoretycznie ja się na to nie łapie.
Ale pytanie jak to było w waszym przypadku ? Czy po 3 cyklach coś u was "zostało " czy po pewnym czasie i kolejnym tomografie zmniejszało się ?
A może ktoś miał szybką reemisje i zaczęły rosnąć / był aktywne?

Pozdrawiam
BartM

Postprzez Michal2 » 09 Maj 2023, 11:24

Również miałem nowotwór zarodkowy dwa przeruty jeden 1.5 cm drugi 1.7 cm ale u mnie po 3 bepach zniknęły całkowicie
Michal2

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości