Guz jadra prawego 29 lat BEP ?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jadra prawego 29 lat BEP ?

Postprzez maciejmaciej » 10 Maj 2023, 12:28

Witam wszystkich , Guz mieszany z komórek rozrodczych jądra pt1Nx po przekroju pstry guz o średnicy 3.5cm guz ograniczony do jądra nie przekracza osłonki białawej neuroinwazja(-), angioinwazja(-) najądrze i powrózek nasienny prawidłowe makroskopowo bez nacieku nowotworowego w obrębie guza widoczne jest utkanie
Potworniak 60 %
Guz pęcherzyka żółtkowego 30 %
Kosmowczak 10 % pozostałe.bez zmian
W TK czysto nie stwierdzono przezutow
LDH 158 (135-225)
Beta HCG 0.2 (2.6)
AFP 2.3 (0.0 - 5.8)
Dr zalecil obserwacje lub jedna sesje BEP mam lekkie problemy z nadciśnieniem oraz z trawieniem czy taka chemia mnie nie wykończy
Pozdrawiam
maciejmaciej

Re: Guz jadra prawego 29 lat BEP ?

Postprzez Viss » 10 Maj 2023, 12:41

Cześć,aktualnie sam jestem podczas cyklu 1 BEP.Na ten moment czuję się dobrze i mam nadzieję że tak pozostanie.Osoby które przechodziły 3x BEP mają porównanie i pisały że 1BEP to nic strasznego jeszcze.Wiadomo każdy organizm jest inny i może inaczej zareagować ale jeżeli zdecydujesz się na 1 cykl to nie masz się czego obawiać Trzymam kciuki i pisz jaką decyzję podejmiesz.
Viss

Postprzez miszcz » 10 Maj 2023, 12:54

W utkaniu masz komponentę kosmówczaka. Zalecam kontakt z doktorem Sarosiekiem, bo 1xBEP może nie wystarczyć. Co do chemii, to nie masz się czego obawiać. Może być różnie, ale w dużym stopniu to kwestia psychiki. Ja mam duże problemy z trawieniem i biegunki bardzo nasilaly się po chemii, a z kolei głodówka powodowała bardzo duże osłabienie. Ale przeżyłem.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Danian34 » 10 Maj 2023, 13:57

Tak jak mówi miszcz
Na twoim miejscu skontaktował bym się z DR Stanowiskiem..
To Specjalista od Nowotworów Jądra
Pozdrawiam
Danian34

Postprzez maciejmaciej » 14 Maj 2023, 17:11

Dr Sarosiek po konsultacji mejlowej bardziej sklanial sie w strone obserwacji argumentujac ze przyjecie chemioterapii nie ma statystycznego wplywu na redukcje ryzyka zgonu poza tym wspomnial ze na 80 proc jestem wyleczony , co wiec w moim przypadku da chemia jakie ma plusy , ciezka decyzja caly czas sie waham , dr na wizycie mowila ze chroni mnie przed nawrotem na drugie jajko ale z tego co tu czytam to nie ma takiej reguly
maciejmaciej

Postprzez miszcz » 14 Maj 2023, 20:45

a) dziwię się, że doktor przy obecności kosmówczaka rekomenduje aktywną obserwację. Może ma rację, ale to guz 3,5 cm, nie taki mały.
b) chemioterapia nie chroni przed pojawieniem się guza w drugim jądrze.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez artrac » 15 Maj 2023, 00:49

Tak Miszczu, to kosmówczak ale tylko w 10%, więc... bez zmartwień. :) Angioinwazji brak (a to jest ważne w przypadku kosmówczaka).
Traktować jak zwykle. :D Ja tam bym brał i tak chemię, ale ja jestem wydyganiec. Pamiętaj, że na 80% jesteś czyściutki! A jak wystąpi wznowa... to dalej jesteś w tych prawie 100% wyleczonych.
Awatar użytkownika
artrac

Postprzez maciejmaciej » 16 Maj 2023, 10:42

Co więc w takim przypadku daje mi chemia , czy chemioterapia BEP ma wpływ na zatrzymanie rozwoju potencjalnego raka w innych partiach ciała jak mózg kości itp czy działa w jakims konkretnym kierunku , mam czas do piątku a nie wiem co wybrać moje serducho po wielu latach nadużywania alkoholu i innych substancji może.tego nie przepalić raz jestem za obserwacja a za chwilę myślę o przyjęciu chemii jedna z najcięższych decyzji jakie miałem podjąć bo żadna nie jest dobraz , czytałem wiele wątków i nawet po podaniu chemii występowały wznowy więc o ile powiększa to moje szanse na brak takowych wzow 5 %? więc jeśli nie daj Bóg nastąpią to i tak będę musiał to przyjąć trochę nie do końca to wszystko rozumiem , może warto pozostać przy obserwacji jak sugerował dr Sarosiek

Tez bym zalecił ścisłą obserwację lub jeden cykl chemioterapii BEP, z naciskiem na ścisłą obserwację. Podanie chemioterapii nie ma statystycznego wpływu na redukcję ryzyka zgonu z powodu raka jądra. Ma pan stadium IA - najniższe możliwe, więc obserwacja jest dobrym rozwiązaniem, bo na 80% jest Pan już wyleczony.

Pozdrawiam,
Dr n. med. Tomasz Sarosiek
maciejmaciej

Postprzez user90 » 16 Maj 2023, 14:25

Chemia daje Ci mniejsze ryzyko wznowy nowotworu. Bez chemii masz 15-20% ryzyka wznowy, z chemia pewnie kilka procent. Wznowa to kilka razy więcej chemii dlatego wiele osób wybiera chemię w mniejszej dawce i mniejsze ryzyko. Ale z 2 strony 80 na 100 osób w twoim przypadku jest już wyleczonych a 1xBEP też jest szkodliwy dla zdrowia, to jest mimo wszystko mocna chemia. Bez BEP musisz częściej mieć kontrole, krew, tomografie itp, ważne żeby tego pilnować. Nikt nie odpowie Ci na pytanie co robić, każda z opcji ma plusy i minusy. Niezależnie od decyzji ryzyko śmieci jest bardzo niskie, tak czy inaczej w 99% pewnie będziesz wyleczony. Na forum jest wiele wiele osób które w Twoim przypadku nie braly chemii i nie miały nawrotu, są tacy którzy brali chemię i też nie mieli a są tacy którzy mieli i z chemia i bez. Kwestia akceptacji ryzyka i przemyślenia tego.
user90

Postprzez miszcz » 16 Maj 2023, 15:35

W twoim przypadku to bardzo trudna decyzja. Chemią 1xBEP znacznie obniża ryzyko nawrót, ale jeśli 1xBEP nie wystarczy, tracisz pierwszą linię leczenia i w przypadku wznowy masz dużo cięższą chemioterapię TIP. Może być i tak, że bez chemii nie będzie nawrotu. Nie ma na to reguły
Jeśli będziesz na obserwacji i będzie nawrót, to zamiast 1xBEP będziesz musiał wziąć 3xBEP. Do przeżycia. Aktywną obserwacja to duży stres i czasami psychika płata figle.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości