Nienasieniak PT1a,N0 M0- Piotrek, Poznań

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Świeży przypadek. Guz jądra prawego- Piotrek, Poznań

Postprzez Piotrula » 09 Wrz 2023, 12:00

Cześć,
szybki update:
- jestem po zabiegu wycięcia wczoraj (piątek 08.09.2023), dzisiaj do domu.
- markery przy przyjęciu:
AFP 37,5ng/ml (norma 0-9),
bHCG było ok 9 przy normie 0-2,
LDH w normie.

TK jamy brzusznej:
- węzły chłonne okolicy badanej niepowiekszone,
- gruczoł krokowy i pęcherzyki nasienne nirpowiekszobe
(Inne tez w normie, nie będę cytował);

TK klatki piersiowej:
Wzmożony rysunek zrebowy w obu płucach, drobne podopłucnowe zmiany włókniste w segmentach tylnich obu płuc oraz w LS4 + 5.
Poza tym płuca bez innych zmian ogniskowych.

Opłucna prawidłowa, wolna od płynu.
Węzły chłonne śródpiersia i wnęk płucnych niepowiekszone
Kręgosłup piersiowy- drobne guzki schmorla na płytkach granicznych trzonów piersiowych (choroba Scheurmana)
Po podaniu środka kontrastowego bez obecności ognisk patologicznego wzmocnienia.
Naczynia płucne prawidłowe.

Jedno, co mnie najbardziej martwi/dziwi/wpływa negatywnie na ocenę leczenia to fakt, ze odmówiono mi wydania „zielonej karty” Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego- tłumacząc to okolicznością, że „jeszcze nie ma wyników histopatologii”. Wydaje mi się, ze nie jest to prawidłowe postępowanie- kiedy 3 x USG oraz podwyższone markery nowotworowe potwierdziaja rozpoznanie raka jądra. Czy może jednak nie?

Poza tym zlecone badanie krwi za 7 dni (zakładam, ze potem tez będę dostawał kolejne skierowania (?)

Pozdrawiam
Piotrula

Postprzez Piotrula » 09 Wrz 2023, 12:44

Errata: karta DiLO rzekomo jednak została założona- po prostu dostałem przy wypisie błędną informację.
Piotrula

Postprzez Michalest » 09 Wrz 2023, 14:13

A wizytę u onkologa polecacie zrobić bez względu na to co powie dalej urolog ? I nawet jeżeli badania nie wskażą czegoś niepokojącego? Mnie tez niestety raczej czeka taka sama droga…

Trzymam kciuki i powodzenia Piotrula.
Michalest

Postprzez Kevin1301 » 09 Wrz 2023, 14:48

Zawsze przy diagnozie nowotworu musisz udać się do onkologa, praca urologa kończy się na wycięciu jądra, skierowania badania kontrolne to wszystko prowadzi onkolog.
Kevin1301

Postprzez miszcz » 09 Wrz 2023, 22:08

Urolog diagnozuje, wycina, jeśli jest nowotwór złośliwy, kieruje do onkologa. Dalszym leczeniem zajmuje się onkolog. Zadbaj o możliwie szybką wizytę u niego.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Michalest » 10 Wrz 2023, 06:33

Jaki onkolog polecan w okolicy lubuskiego ? A Ty Piotrula do kogo się wybierasz ?
Michalest

Postprzez Piotrula » 11 Wrz 2023, 09:53

@Michalest- również trzymam kciuki za Ciebie!

Z tego co czytałem, to Poznań nie jest najbardziej polecanym ośrodkiem jeśli chodzi o leczenie raka jądra. Wielkopolskie Centrum Onkologii (Poznań Garbary) jest oznaczone na żółto.
Jeśli chodzi o inne ośrodki blisko Lubuskiego- no to Szczecin także nie jest polecanym ośrodkiem.

Na razie rozważam różne opcje. Oprócz dr. Tomasza Sarosieka (po wielu wpisach na forum można odnieść wrażenie, że jest to najlepszy specjalista leczący rj w PL) szukam też jednak w miarę możliwości kogoś bliżej- nie ukrywam, leczenie w Poznaniu byłoby dla mnie osobiście dużo wygodniejsze.

Podsumowując: jeśli ktoś ma do polecenia lekarza z Poznania/okolic, który ma pojęcie o leczeniu raka jądra, to chętnie przyjmę rekomendacje.
Piotrula

Postprzez Michalest » 11 Wrz 2023, 15:01

To daj znać co ustaliłeś z onkologiem. A Tk robiłeś przed operacja? Udało ci się szybko termin załatwić czy robiłeś prywatnie. Ja dziś byłem u lekarza termin operacji przyszły pon, markery wyszły w normie.
Michalest

Postprzez Piotrula » 13 Wrz 2023, 17:38

Hej, TK miałem w już szpitalu dzień przed orchidektomią, dlatego nie robiłem prywatnie.
Piotrula

Postprzez Viss » 14 Wrz 2023, 23:40

Do Dr.Sarosieka napisałem tylko w celu konsultacji.Sam zaproponował mi leczenie u siebie.Nie ma co się zastanawiać.Bo to co inni dr proponowali to mijało się ze wszystkim.
Viss

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości