Seminoma Testis sin pT1 (CS-I T1N0M0)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma Testis sin pT1 (CS-I T1N0M0)

Postprzez eryk » 03 Sie 2023, 13:08

miszcz napisał(a):Niedobrze. Wygląda na wznowę lub raka w drugim jądrze. AFP nie ma co się przejmowac.Koniecznie TK, a najlepiej rezonans, bo obejmuje też jądra. Jeśli będziesz u urologa, poproś o usg jąder.

Byłem u urologa, wznowa to nie jest - 10 lat to raczej wyklucza — prawdopodobny drugi nowotwór. W badaniu USG nie można było tego potwierdzić mam TK umówione na poniedziałek, a już na 16 sierpnia zaplanowana operację usunięcia drugiego i tak jak jeden z kolegów zaznaczył prawe jądro mam w kanale pachwinowym.
eryk

Postprzez eryk » 16 Sie 2023, 10:36

Dwa badania USG i TK nic potwierdziły, urolog dodatkowo zlecił badania hormonów i mam podniesiony poziom Luteotropiny i Folikulotropiny i obniżony Testosteron - jeszcze nie wiem, ale dostanę skierowanie na badanie PET i rezonans głowy w celu zbadania przysadki. W tej chwili jestem w szpitalu w Zgorzelcu na oddziale Urologicznym bo miałem termin na usunięcie jądra - ale sprawa się skomplikowała.

Co o tym wszystkim myśleć?
eryk

Postprzez eryk » 06 Wrz 2023, 07:53

Znacznik: FDG
Aktywność [MBq]: 383,2
Glikemia [mg/dl]: 104
Akwiz. po [min]: 50
Czy sprawdziłeś wartość DLP?: TAK
Ilość faz DLP ( od 1 do 10) : 1
Wartość DLP w fazie 1 [mGycm]: 806,09
Ocena aktywności metabolicznej w rekonstrukcji QClear
Wartość SUV skorygowana dla beztłuszczowej masy ciała
DANE KLINICZNE :
Rozpoznanie : Nasieniak jądra lewego - stan po leczeniu chirurgicznym (29.11.2012) i chemioterapii (3xBEP 31.05.2013).
C62
Problem kliniczny : Podejrzenie wznowy.
OPIS:
Głowa i szyja :
Przyścienne zgrubienie błony śluzowej zatoki szczękowej prawej bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Węzły chłonne szyjne niepowiększone bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Tarczyca niepowiększona, bez ognisk wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Klatka piersiowa :
Guzki płuc bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG:
- segm 9 płuca prawego śr 5mm
- segm 5 płuca lewego śr 3mm
Poza tym miąższ płucny bez zmian ogniskowych - fizjologiczny metabolizm 18F-FDG.
Węzły chłonne śródpiersia i pachowe niepowiększone, bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Jamy opłucnowe, osierdzie bez płynu, bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Jama brzuszna :
Stan po orchidektomii lewostronnej - w loży pooperacyjnej bez ognisk wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Jądro prawe położone w kanale pachwinowym o wym 27x15mm bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Wątroba, śledziona niepowiększone bez zaburzeń gromadzenia znacznika.
Nadnercza bez zmian ogniskowych, trzustka bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Węzły chłonne niepowiększone bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Wydalanie radioznacznika prawidłowe.
Narządy miednicy mniejszej bez ognisk wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Układ kostny :
W talerzu kości biodrowej prawej obecne ognisko osteosklerotyczne śr 7mm bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.
Bez ognisk patologicznie wzmożonego metabolizmu 18F-FDG typowych dla procesu rozrostowego.

WNIOSKI:
Wynik badania PET-CT z fluorodeoksyglukozą bez metabolicznych cech wznowy miejscowej, regionalnej i
przerzutów odległych nasieniaka jądra. Guzki płuc bez wzmożonego metabolizmu FDG - do kontroli CT.

Wynik wygląda chyba dobrze?
eryk

Postprzez vader777 » 12 Wrz 2023, 14:50

Chyba całkiem dobrze ,węzły nie powiększone pewnie zostaniesz na aktywnej obserwacji teraz.Zdrowia pozdrawiam.
vader777

Postprzez vader777 » 12 Wrz 2023, 14:53

Pewnie teraz będziesz mieć TK(za 2-3 miesiące)bo PET jest bardziej ingerujące w zdrowie.
vader777

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 119 gości