Mój przypadek jądro lewe

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Mój przypadek jądro lewe

Postprzez Tadeusz74 » 21 Wrz 2023, 13:45

Dzień dobry, mam na imię Tadeusz lat 48, chciałbym przedstawić swój przypadek i prosiłbym, o garść informacji co dalej mnie czeka.
Wszystko zaczęło się od tego ze kolo polowy czerwca tego roku wyczułem niepokojąco wyglądające jądro, które dawało dolegliwości typu szczypanie, ciążenie itp. Po wizycie u lekarza rodzinnego udałem się na wizytę do urologa, na której w badaniu USG wyszedł guz. Cala historię przedstawie chronologicznie datami.

16.06.2023 USG
Zmiana ogniskowa lewego jądra echogenicznie niejednorodna o wymiarach 29x27 mm – Tu.

19.06.2024
LDH 161
beta-HCG <0,2
AFP 1,5

12.07.2023
Orchidectomia pachwinowa jadra lewego.

19.07.2023 (7 dni po Orchidectomii)
LDH 166
beta-HCG <0,20
AFP 1,62

31.08.2023
ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE
Leydig cell tumor, ICD-0: 8650/0 WHO.
Nowotwór ograniczony do jądra, otorebkowany. Nie stwierdza się naciekania osłonek i sieci jądra. Guz nie wykazuje cech złośliwości: aktywność mitotyczna ok. 1/10 dpw, w wycinkach z guza brak obszarów martwicy koagulacyjnej i zatorów naczyniowych, komórki nowotworu z oznakami umiarkowanej atypii.
Profil IHC komórek guza: MelanA(+), inhibina(+), kalretynina(+), PLAP(-), S100(-), CD56(+) odczyn typu "patchy", synaptofizyna (-), Ki67 2-3%.
Jądro poza guzem ogniskowo z cechami włóknienia i szkliwienia kanalików nasiennych oraz z miernie nasilonym, przewlekłym naciekiem zapalnym. Cechy GCNIS (Germ cell neoplasia in situ) niewidoczne.
Najądrze oraz splot naczyniowy o prawidłowej budowie mikroskopowej. Tkanki marginesu operacyjnego bez zmian histoonkologicznych.

Według kodu ICD-O, który został podany na samym początku Rozpoznania Patomorfologicznego, wynika, że jest to: Guz z komórek Leydiga, łagodny, Guz z komórek śródmiąższowych, łagodny

19.09.2023
WYNIK TK
Badanie TK jamy brzusznej, miednicy z kontrastem.
W wątrobie kilka torbieli największa w segm VII śr. 18mm, poza tym wątroba niepowiększona, bez wyodrębniających się zm ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. W cienkościennym pęcherzyku żółciowym kilka uwapnionych złogów. Trzustka, śledziona niepowiększone, bez wyodrębniających się zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Nadnercza bez wyodrębniających się zmian ogniskowych.
Nerki prawidłowo położone, typowego kształtu. Miąższ nerki lewej bez wyodrębniających się zmian ogniskowych.. W nerce prawej torbiel śr. 80mm. UKM obustronnie bez złogów i zastoju. Moczowody nieposzerzone. Pęcherz moczowy bez widocznych zmian patologicznych. Gruczoł krokowy ze zwapnieniami.
Struktur patologicznych w miednicy oraz wolnego płynu w jamie otrzewnej nie uwidoczniono.
Uchyłki esicy.
Aorta brzuszna i widoczne tt. biodrowe nieposzerzone. Przestrzeń wewnątrz- i zaotrzewnowa z dość licznymi, niepowiększonymi węzłami chłonnymi.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w objętym badaniem odcinku kręgosłupa.
Ognisk patologicznej przebudowy kostnej nie uwidoczniono. Rozrzedzenie struktury kostnej. Lewostronne wygięcie kręgosłupa v odcinku lędźwiowym. Spłycenie lordozy lędźwiowej.

Aktualizacja o wynik TK

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Tadeusz74 12 Paź 2023, 11:41, edytowano w sumie 3 razy
Tadeusz74

Re: Mój przypadek jądro lewe

Postprzez Michalest » 21 Wrz 2023, 19:01

A jaki to ze tak powiem typ nowotworu?
Michalest

Postprzez Uroboros » 22 Wrz 2023, 06:14

Rzadki, ale z tego co słyszałem podatny na leczenie, no i jak masz w opisie nie złośliwy. Wrzuć opis tk jak dostaniesz
Uroboros

Postprzez miszcz » 22 Wrz 2023, 10:05

Nie jestem na 100 procent pewien, czy mam rację, ale w tym przypadku leczenie powinno zakończyć się na wycięciu jadra
To zmiana łagodna. Tomografię robi się dla świętego spokoju. Nie będzie przerzutów, prawdopodobnie koniec leczenia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości