Sam wyczułem guza na lewym jądrze

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Sam wyczułem guza na lewym jądrze

Postprzez Michał 0209 » 09 Paź 2023, 10:52

Witam. Tak jak w temacie. Sam wyczułem guza na na lewym jądrze, ma około 1,50cm, może mniej.
Jestem dopiero na etapie robienia usg moszny, i jamy brzusznej, plus badania krwi i moczu. Czyli dopiero początki.
Guz jest twardy, jak by przyklejony do jądra, nie boli. Zato odczuwam kucia w okolicach pęcherza, pachwin czasami.
Nie mam zielonego pojęcia co myśleć. Martwię się że za późno zgłosiłem się do lekarza. Zmianę wyczułem w marcu, kwietniu. Nic mnie nie bolało, nic nie ma puchło.
Myślałem że przejdzie, tym bardziej, że od zawsze bardzo ciężko przechodziłem zapalenie pęcherza, i zawsze coś jeszcze oprucz pęcherza się działo. Przeważnie lekarz, antybiotyk i spokój na jakiś czas.
To też myślałem że jest związane z pęcherzem.
No i nie wiem co myśleć. Guza mam wyczuwalnego, i te kucia.
Michał 0209

Re: Sam wyczułem guza na lewym jądrze

Postprzez Michalest » 09 Paź 2023, 10:56

Im szybciej zaczniesz działać tym lepiej. Ja tez miałem różne odczucia jak już się dowiedziałem ze mam guza. Potwierdzić u urologa i jezeli guz to jak najszybciej usuwać jądro.
Michalest

Postprzez miszcz » 09 Paź 2023, 12:31

Do czasu ostatecznej diagnozy, wyniku histo-patu i wyników TK nie ma co wysuwać pochopnych wniosków. Za pierwszym razem miałem guza 7 cm, zwlekałem bardzo długo, później mnie źle diagnozowano, a żyję. Głowa do góry, idź do urologa jak najszybciej i zobaczymy, co dalej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 09 Paź 2023, 17:42

Też tak odwlekałem aż urósł do 3cm, czekałem chyba pół roku. Dziś jestem już 5 miesięcy po chemii i mam się dobrze mimo iż byłem strasznie wystraszony. Melduj się na bieżąco ;)
Uroboros

Postprzez Michał 0209 » 10 Paź 2023, 07:38

Ciężko wyrzucić to z głowy i nie myśleć martwiąc się.
Dzięki za słowa wsparcia.
Michał 0209

Postprzez user90 » 10 Paź 2023, 08:50

Jeśli wyjdzie Ci na usg że to nowotwór to jak najszybciej usuwaj. Możesz się zastanowić przed wycinka nad zamrożeniem nasienia. Jeśli ja badaniu histopatologicznym wyjdzie że to dopiero początek choroby, niski stopień zaawansowania i tomograf będzie czysty a markery ok to nie musi się kończyć na chemii. Ja jestem 4 lata po usunięciu jadra, nie miałem chemii, leczenie zakończyło się na usunięciu jadra. Choć ryzyko nawrotu jest wtedy większe. Ale o tym teraz nie myśl tylko usg jak najszybciej i wycinka
user90

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości