PROŚBA O PORADĘ

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

PROŚBA O PORADĘ

Postprzez marcin-UK » 13 Mar 2012, 18:32

Na początku chciałbym się przaywitać i przeprosić jesli piszę nie w tym dziale co potrzeba , ale mam problem i chciałem zasięgnąć porady zanim udam się do lekarza.

Mam 34 lata , mieszkam na stałe w UK i jak dotąd nie chorowałem nigdy

Otóż niepokoi mnie jedna rzecz. Na moim prawym jadrze a w zasadzie w odleglosci okolo 0.5 cm od niego patrzac z przodu zrobila sie kulka wielkosći okolo 0.5 cm. Nie jest ona na jądrze a w niewielkiej odleglosci od niego. jest twarda , za bardzo nie chce naciskac ale raczej twarda .Jak jest rozciągnieta moszna to mozna ja zobaczyc gołym okiem .Prawe jądro jest nieco mniejsze od lewego.

Dodatkowo niepokoja mnie pewne objawy od jakis 2 miesiecy- ból z tyłu pleców <zarówno po lewej jak i po prawej stronie> ból czasem promieniuje do nogi , czasem odczuwam go jako dyskomfort w pachwinie, a czasem jak zle noge postawie to jest dosc ostry przeszywajacy ale chwilowy- tak na codzien jest slaby i da sie z nim zyc
Druga rzecz pojawily mi sie ostatnio zaparcia.

Mam zamiar udac sie do lekarza , ale wiadomo są to troche wstydliwe sprawy i jestem w obcymkraju ,, troche jest bariera językowa- chcialbym sie upewnic czy moje podejrzenia sa sluszne i czy jest sens panikowac .Troche mi to nie daje spokoju ostatnio.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za jakakolwiek odpowedz
marcin-UK

Re: PROŚBA O PORADĘ

Postprzez marcin-UK » 13 Mar 2012, 18:36

dodam jeszcze - że okolo 2 lat temu miałem zapalenie jądra - ale lekarz po usg dał leki i minęło.
marcin-UK

Postprzez Łukasz » 13 Mar 2012, 19:21

Witaj
Ja może nie jestem ekspertem,ale skoro wyczułeś jakaś kulkę proponowałbym wizytę u urologa i zrobienie usg jąder.To wszystko wyjaśni jeśli chodzi o Twoje "jajeczka". A jeśli chodzi o Twoje dolegliwości to może szerzej wypowie się Troll i Ci doradzi.

Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz

Postprzez skrobidecha » 13 Mar 2012, 21:44

witaj
twierdze podobnie jak Łukasz.poczekaj co powie Trol ale wizyta u urologa chyba bedzie konieczna.zawsze lepiej dmuchac na zimne choć panikować tez nie ma co bo guzek to moze być wiele innych drobnych spraw.poczekaj ma opinie Trola
pozdrawiam
skrobidecha

Postprzez rwojciec » 13 Mar 2012, 22:06

Witaj.

Myślę że w Twoim wypadku jest to tzw. torbiel nasienna (spermatocele).
Jednakże wizyta u urologa Cię nie ominie, bo jedynie USG może rozwiać wątpliwości.
Lekarzy się nie wstydź. Dla nich to codzienność.

pozdr
rwojciec

Postprzez thinkpositive » 13 Mar 2012, 22:20

Wybierz się do swojego GP i powiedz co i jak.
Pewnie to nie ma w Twoim przypadku znaczenia, ale jeżeli miałbyś kłopot z językiem to z tego co pamietam możesz poprosić o tłumacza.

GP się niestety wydaje, że są specami od wszystkiego więc licz się z chęcią obejrzenia klejnotów przez tego lekarza.

Dalej niż do GP nigdy nie dotarłem w UK więc nie wiem jak wygląda kierowanie do specjalistów.

Pozdrów Wyspy ode mnie! Parę lat tam spędziłem:)

I ciśnij tego lekarza żeby nie zbagatelizował Twoich dolegliwości przy pierwszej wizycie (z paracetamolem nie wychodź:)).
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez marcin-UK » 14 Mar 2012, 16:07

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi- dzisiaj ide sie zarejestrowac do przychodni i wyznaczyc wizyte:) bede pisal co i jak
marcin-UK

Postprzez marcin-UK » 16 Mar 2012, 19:22

heloo

a wiec tak - poniewaz nigdy nie chorowalem nie mialem tu w uk swojego lekarza GP - wiem ze to blad ale nie mialem potrzeby zagladac. Wiec zaczalem od rejestracji w pobliskiej przychodni- poniewaz rejestracja zajmuje troche czasu wiec dzis juz nie wytrzymalem i poszedlem do walki in centre zeby ktos to zobaczyl. No i uslyszalem od pani "ze faktycznie cos tam jest" mam czekac na info z przychodni kiedy mam zrobic apointment u GP i poprosic o skierowanie na scan. Lub jak bedzie bolec nadal jutro na dyzur do szpitala i chyba tak zrobie - bo dzis w nocy bolalo mnie tak ze wyszedlem z pracy .dostalem lek przeciwolowy < o dziwo w tym kraju za darmo> i mam czekac.

jak tylko pojde na usg to bede wiedzial na pewno co i jak
marcin-UK

Postprzez marcin-UK » 18 Mar 2012, 17:03

k....a !
dzis zauważyłem że lewe jądro mam 2x większe od prawego - daje sobie ręke uciąc ze dwa dni temu tak nie było- czy to możliwe żeby w tak krótkim czasie taka zmiana?
marcin-UK

Postprzez czarli » 18 Mar 2012, 17:23

Witaj,

potrzebna jest szybka wizyta u urologa i wykonanie badania USG! Chociażby w szpitalu. Nie martw się na zapas, ale objawy są niepokojące. Musisz działać jak najszybciej.

pozdrawiam
czarli

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość