Carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Carcinoma embryonale

Postprzez gulus1980 » 30 Mar 2012, 14:35

witam mam 31 lat a oto po krotce moja historia

W grudniu 2011 roku poczulem lekkie zgrubienie na lewym jadrze.Nie zastanawiajac sie dlugo udalem sie do lekarza rodzinnego po skierowanie do urologa. Po wizycie u urologa stwierdil on ze bedzie to zapalenie najadrza i przepisal jakies czopki ktore mialy pomoc.Wziolem przepisane copki ale one nic nie pomogly lecz przeciwnie jadro zaczelo mnie pobolewac wiec udalem sie ponownie do lekarza a on dal mi skierowanie na badanie nasienia.Zrobilem badanie i wrocilem do niego z wynikiem ktory okazal sie bardzo dobry i nic nie wykazal.Przepisal ponownie czopki i powiedzial ze powinno sie poprawic.Nic sie jednak nie poprawialo tylko pogarszalo jadro coraz mocniej mnie zaczynalo pobolewac.
12 marca postanowilem udac sie prywatnie do urologa z USG lekarz ktory mnie przyjal nie mial watpliwosci guz jadra lewego i wystawil mi skierowanie na oddzial urologiczny z dopiskiem pilne.
Zaraz nastepnego dnie mialem zrobiony zapieg usuniecia tego jadra.

oto moje markery z przed operacjii
AFP 8.95 H IU/ml [0-5.8]
Beta-HCG 9.33 H mIU/ml <=2.6

po operacii
AFP 5.19 H IU/ml [0-5.8]
Beta-HCG 1.58 mIU/ml <=2.6

i kolejne
AFP 4.9 IU/ml [0-5.8]
Beta-HCG 1.12 mIU/ml <=2.6

a to moj wynik badania histopatologicznego ktory odebrale dopiero dzisiaj

Carcinoma embryonale -ABC [M-9070/3].
Utkania nowotworu zlosliwego nie stwierdza sie -DEFG [M-09450].

preparat operacyjny dl.12 cm zawierajacy jadro z powrózkiem,jadro rozciete z guzem sr. okolo3.2 cm.

A-cz. obwodowa guza
B-guz z jadrem nie zmienionym
C-cz. centralna guza
D-jadro nie zmienione
E-na jadrze
F-osłonki
G-margines powrózka

Bardzo prosze o wytlumaczenie mi tego wszystkiego bo nie ogarniam i czy mam sie martwic i co dalej?
Z gory bardzo slicznie dziekuje
Ostatnio edytowany przez gulus1980, 31 Mar 2012, 23:43, edytowano w sumie 1 raz
gulus1980

Re: Prosba o pomoc

Postprzez arek » 30 Mar 2012, 15:27

Witaj!
Powyższy opis świadczy o tym, że usunięte jądro posiadało utkanie nowotworu złośliwego - raka zarodkowego typu dorosłego (choc to już zapewne wiesz z Wikipedii :) )
Choć na pewno masz wiele złych myśli w głowie i mnóstwo najróżniejszych scenariuszy przewidujesz, to zapewniam Cię, że sytuacja nie jest zła, a choroba w pełni wyleczalna :)

po kolei:
1). z otrzymanym wynikiem his-pat udać się do onkologa. Lekarz powinien w trybie pinym wystawić skierowanie na TK jamy brzusznej i miednicy małej oraz TK klatki piersiowej (lub odpowiednio RTG klatki w dwóch projekcjach)
2). po uzyskaniu wyników ww badań lekarz jest w stanie określić stopień zaawansowania choroby.
3). W celu uzyskania oceny stopnia zaawansowania choroby niezbędne jest oznaczanie wartości trzech markerów nowotworowych - bHCG, AFP i LDH! ostatniego niestety brakuje.
4). zależy na jak najszybszym działaniu, więc terminy typu za dwa miesiące nie wchodza w grę.
5). z otrzymanymi wynikami najlepiej udać się do specjalisty, który zna się na leczeniu nowotworu jądra. Niestety nie każdy onkolog z nowotworami jądra potrafi postapić jak należy, a jedynie prawidłowo prowadzone dziełania gwarantują trwałe wyleczenie. Zwróć uwagę na mape ośrodków onkologicznych zamieszczonych na forum. W razie wątpliwości forumowicze służą poradą.
6). Choć to nie jest 100%-wym wykładnikiem, myślę, że stosunkowo niski poziom markerów oraz spadek ich wartości do poziomu właściwego sa dodatkowym atutem.
7). Musisz być dobrej myśli! Być może okaże się nawet, że Twoja przygoda z nowotworem zakończy się wyłącznie na ścisłej obserwacji. W innym przypadku 3 kursy chemioterapii sprawią, że raz na zawsze pożegnasz się z chorobą. Ale o tym będzie można powiedzieć dopiero po uzyskaniu wyników.
Szanse na pełne wyleczenie są na poziomie bliskim 100%! Więc uszy do góry i działamy :D
Gdybyś miał pytania, nawet z pozoru banalne - pytaj śmiało, służymy pomocą :)

Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez thinkpositive » 30 Mar 2012, 15:31

Hej,
Twój guz to nienasieniak.

W opisie hist-pat brakuje jednak znaczącej informacji tj. jaka jest klasyfikacja guza(T)(inaczej miejscowy stopień zaawansowania samego guza). Patomorfolog powinien opisać stopień inwazji naczyć krwionośnych i limfatycznych. Czy opis jest obszerniejszy? Jest to bardzo ważne, bo bez tego nie da się określić stopnia zaawansowania choroby.

W Twoich badaniach krwi brakuje trzeciego markera LDH - powinien być za każdym razem oznaczany.

Do oznaczenia stopnia zaawansowania choroby potrzebujesz również badań obrazowych.
Z wynikiem histo-pat w ręku musisz udać się jak najszybciej do onkologa m.in. w celu skierowania na tomografię kl. piersiowej, jamy brzusznej i miednicy mniejszej.

Napisz też gdzie się leczysz to może uda nam się podpowiedzieć do kogo warto się udać.

Tutaj masz w pigułce jak powinna wyglądać pełna diagnostyka:
viewtopic.php?f=6&t=192
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez gulus1980 » 30 Mar 2012, 15:49

Arku dziekuje za tak szybka odpowiedz ale moze orientujesz sie co te zdanie w tym wyniku oznacza?

utkania nowotworu zlosliwego nie stwierdz sie
gulus1980

Postprzez gulus1980 » 30 Mar 2012, 16:10

Lecze sie w Śląskim Centrum Urologii w Chorzowie a co do wyniku to nic tam wiecej nie ma napisane ,tak tez przypuszczalem ze cos jest z nim nie tak.Powiedzcie mi prosze czy do tego onkologa mam isc bez skierowania czy tez ze skierowaniem?W poniedzialek mam umowiona wizyte prywatna u tego urologa co mi to wykryl.
gulus1980

Postprzez arek » 30 Mar 2012, 16:14

gulus1980 napisał(a):Arku dziekuje za tak szybka odpowiedz ale moze orientujesz sie co te zdanie w tym wyniku oznacza?

utkania nowotworu zlosliwego nie stwierdz sie

wycięte jądro wraz z powrózkiem pocięto na poszczególne części i oznaczono literami A-G. Zawarty opis oznacza, że w częsciach oznaczonych literami A,B,C odnaleziono utkanie nowotworu złośliwego carcinoma embryonale, a w pozostałych - nie.

thinkpositive napisał(a):Patomorfolog powinien opisać stopień inwazji naczyć krwionośnych i limfatycznych

thinkpositive, nie chcę negować, tego co napisałeś, ponieważ nie jestem pewien, ale miałem taką sytację, że dr Wiechno na konsultacji również domagał się oceny stanu naczyń wewnątrz jądra. Konsultując się z patamorfologiem, usłyszałem, że ten nie pisze na temat rzeczy, które są w porządku. Brak złych wiadomości oznacza dobrą wiadomość :)
Być może i tak jest w tym porzypdku. Mamy jednak informacje o braku naciekania osłonki jądra - to takie moje niesprawdzone domniemania :)
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez arek » 30 Mar 2012, 16:18

Hej!
Do onkologa nie potrzebujesz skierowania. Wizyta u urologa na tym etapie jest zbędna. Oczywiscie możesz iść jeśli chcesz, ale bezapelacyjnie jego rola na tym etapie kończy się. Pałęczkę w tej sztafiecie przejmuje onkolog.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
arek

Postprzez thinkpositive » 30 Mar 2012, 18:39

Co do opisu patomorfologa niech się wypowiedzą specjaliści, ale wydaje mi się, że ocena zaawansowania guza w przypadku nowotworu to jego obowiązek. Oczywiście może nie pisać, że nie ma inwazji naczyń, ale powinien wtedy napisać, że jest to zaawansowanie pT1 (Arku - w Twoim opisie tak było, więc dr Wiechno miał możliwość wywnioskowania odpowiedzi na swoje pytanie. W tym wypadku nie ma ani informacji o inwazji, ani stopnia zaawansowania guza).

Po opisach hist-pat na tym forum widzimy, że standaryzacja opisów nie istnieje, a ich jakość pozostawia często wiele do życzenia.

Ja jednak jestem zdania, że to niedbalstwo specjalisty.

Zauważmy, że guz ma rozmiar 3,2 cm co w większości przypadków oznacza zajęcie ponad połowy jądra i mamy agresywne utkanie (w tym wypadku chyba inwazja naczyń jest dość prawdopodobna).

Gulu1980 - nie przejmuj się tylko na zapas. Wszystko masz pod kontrolą. Wspomnij dla onkologa o naszych uwagach. Jeżeli jest bystry to powinien podjąć stosowne działania w celu wyjaśnienia.
Teraz najważniejsze dla Ciebie to umówienie się do onkologa i rezerwacja szybkiego terminu TK kl. piersiowej, miednicy mniejszej i jamy brzusznej.
Ostatnio edytowany przez thinkpositive, 30 Mar 2012, 18:53, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez gulus1980 » 30 Mar 2012, 18:52

W poniedzialek bede dzwonil do instytutu onkologicznego w Gliwicach moze uda mi sie umówic na wizyte i moze ten opis bedzie wystarczajacy dla onkologa, a jak nie to czy mozna jeszcze raz zeobic taki opis?
gulus1980

Postprzez thinkpositive » 30 Mar 2012, 18:55

gulus1980 napisał(a):W poniedzialek bede dzwonil do instytutu onkologicznego w Gliwicach moze uda mi sie umówic na wizyte i moze ten opis bedzie wystarczajacy dla onkologa, a jak nie to czy mozna jeszcze raz zeobic taki opis?

Oczywiście, że można wystąpić o doprecyzowanie opisu(szczególnie jeżeli opis jest niekompletny).
Można nawet wypożyczyć materiał i przekazać komuś innemu do opisu.
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości