NA USG WYKRYTO GUZ JĄDRA PRAWEGO POMOCY...

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

NA USG WYKRYTO GUZ JĄDRA PRAWEGO POMOCY...

Postprzez pawjus » 02 Kwi 2012, 14:37

witam was wszystkich.Na commed polecono mi tutaj się zgłosic. a wiec tak po pierwsze to jestem masakrycznie załamany itd itp. ostatnio na USG wykryto mi guz prawego jądra. Do lekarza zgłosiłem sie po ok 2 tygodniach od wykrycia tego tzn. czułem dyskomfort przy chodzeniu itd. jądro miałem delikatnie powiększone i było twardsze niz to lewe. Narzeczona moja która też jest lekarzem innej dziedziny pogoniła mnie do urologa. Urolog stwierdził Guza jak wyżej napisałem. Dał mi skierowanie na markery. Beta HCG i AFP narazie mam jeden wynik. Beta HCG wynosi u mnie 652 mlU/ml. nie wiem czy to dużo czy mało, zadzwoniłem do urologa podałem mu ten jeden wynik i kazał mi na reszte nie czekac tylko odrazu przyjechac do jego klikniki. zapisał już mnie na zabieg mam go 10.04.2012. niby mi powiedziałem bo jeszcze raz robił mi USG że jest to niby nasieniak w początkowej fazie. Ale badania mają wszystko potwierdzic. mam jeszcze tomografie komputerową klatki piersiowej i brzucha.ale to mam dopiero 2 dni po zabiegu bo są kolejki :/ później ma mnie skierowac do CO w Warszawie niby najlepszy ośrodek w polsce zajmujacy się tymi sprawami.możecie mi powiedziec jak wygląda ten zabieg usunięcia jądra czy mam się jakos na niego przygotowac? np wydepilowac się tam cały czy jak ? strasznie się boje że moge miec przerzuty itd itp im wiecej czytam tym bardziej sie załamuje :/ jeśli ktoś jet tutaj takim naprawde specem moge podesłac zdjecia z USG na email które mam z mojego badania. prosze was o pomoc:( mam dopiero 26 lat a już takie chorubsko :/ mnie dopadło.
pawjus

Miejscowość: NOWOGRÓD BOBARZAŃSKI/ ZIELONA GÓRA

Re: NA USG WYKRYTO GUZ JĄDRA PRAWEGO POMOCY...

Postprzez acidtekk » 02 Kwi 2012, 15:05

Cześć,

Przede wszystkim bez paniki. Zdiagnozowano nowotwór jadra, ale jak pewnie czytałeś, szanse na pełne wyleczenie są bardzo duże, nawet jeśli choroba ma charakter uogólniony. Na podstawie pojedynczego wyniku markerów, w twoim przypadku bHCG, nie da się określić jakie jest utkanie nowotworu. Jeśli guz nie będzie produkował AFP, to można jedynie podejrzewa, że istnieje szansa, że będzie to nasieniak. Pewność co do utkania uzyskasz po badaniu histopatologicznym, wykonanym po orchiektomii. Do zabiegu przystępuje się po uprzednim pełnym wygoleniu (możesz się w ten sposób przygotować). Co do samego zabiegu najczęściej wykonuje się go w znieczuleniu do oponowym ( w kręgosłup). Sam zabieg w wyniku znieczulenia nie jest bolesny. Po zabiegu dzień może dwa i zostaniesz odesłany do domu. Po nim należy wykonać ponowne oznaczenie markerów (bHCG, AFP, LDH). To co możesz zrobić to postaraj się zrobić badania obrazowe do momentu wykonania zabiegu (TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy małej), i po otrzymaniu wyniku hist-pat udaj się na konsultację onkologiczną. Co do wieku, to wiekszoś osób tutaj to osoby w podobnym przedziale wiekowym, bo szczyt zapadalności na nowotwory zarodkowe to 25-35 lat.

Głowa do góry, wszystko się ułoży

w razie pytań pisz tutaj ;]

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez pawjus » 02 Kwi 2012, 15:11

hmm ale patrząc z punktu leczenia itd itp tych nowotworów to lepsze rokowania są przy nasieniaku czy nienasieniaku ? Niby lekarz coś mówił do drugiego lekarza że " jest to nasienka w początkowej fazie w sam raz do usunięcia" nie wiem co to miało oznaczac. mam jeszcze pytanie bo mój urolog będzie mnie kierował do tej warszawy do tego centrum onkologii. W przypadku np chemioterapii mogę to odbywac np w Zielonej Górze lub hm Wrocław? chodzi mi o to że do wawy mam 600km wiec pól polski. ale jesli będzie trzeba będe jeździł do wawy....
pawjus

Postprzez acidtekk » 02 Kwi 2012, 15:15

Rokowania są podobne, choć nasieniaki są bardziej podatne na leczenie. Co do leczenia dobrze wybrać doświadczony ośrodek (zielony) z listy viewtopic.php?f=5&t=160 np. Wrocław. W przypadku zaawansowanej choroby lepiej jednak wybrać CO-I w Warszawie, albo Magodent.

Wszystko będzie OK!!!!

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez romi » 02 Kwi 2012, 15:19

Witaj
Rzeczywiście taka wiadomość może zburzyć spokój, ale jak pokazuje wiele przykładów nie jest to wyrok.Nie załamuj się bo znalazłeś się we właściwym miejscu, gdzie znajdziesz niezbędne informacje i pomoc. Bardzo dobrze że sam podjąłeś pewne działania (jeśli chodzi o badania to powinieneś jeszcze upomnieć się o skierowanie na LDH. Marker bHCG faktycznie jest wysoki i sugeruje nasieniaka, ale to dopiero może potwierdzić badanie histopatologiczne usuniętego jądra. Dobrze, że szybko będziesz miał zabieg i tomografię. Co prawda na badania histopatologiczne będziesz czekał, ale przez ten czas zgromadzisz inne wyniki badań. Sam zabieg o który pytasz jest dla urologa chirurga zabiegiem dość prostym, przeciętnie trwa do 1 godz. Pobyt w szpitalu to 3-4 dni, po tygodniu, dwóch wrócisz do pełnej sprawności chodzenia. Całkowita sprawność to dwa trzy miesiące. Przygotowanie do zabiegu to rzeczywiście samodzielna lub z pomocą depilacja okolic krocza. Nie stresuj się, nie jesteś najmłodszym któremu się to przytrafiło, nowotwory jadra bardzo dobrze poddają się leczeniu, a w przypadku niskiego i średniego zaawansowania są bliskie 100%. W przypadku nasieniaków nie ma złych rokowań. Masz nieco czasu do zabiegu, poczytaj co piszą inni tutaj na forum, na pewno znajdziesz wiele interesujących Ciebie zagadnień.
I jeszcze jedno, do onkologa nie potrzebujesz skierowania, wybór CO-I w Warszawie jest bardzo dobry. A skąd Ty jesteś?
Pozdrawiam
romi

Postprzez pawjus » 02 Kwi 2012, 15:40

hej jestem z okolic Zielonej Góry. ok 20 km od miasta. W sumie ja tej warszawy nie wybierałem tyle ze urolog powiedział mi że tam mnie chce dalej skierowac. Wszystkim się teraz stresuje. Mam 5 miesiecznego syna i tez sie boje ze moze u niego tez byc cos nie tak i tez zastanawiam sie aby go zbadac pod tym kontem. po urodzeniu miał 10pkt na 10 mozliwych. Ale teraz jestem przewrażliwiony na punkcie jaj :/ ostatnio nawet na pogotowiu ratunkowym wylądowałem bo miałem "nerwoból" miedzy żebrami i nie mogłem oddychac...:/ jednym słowem tragedia ... ale musze się jakoś trzymac.. Pozdrawiam wszystkich i dzięki że odpowiadacie na moje pytania i pomagacie mi jakoś przetrwac te trudne chwile ...
pawjus

Postprzez romi » 02 Kwi 2012, 15:50

Nie przesadzaj,Twojemu dziecku nic nie grozi, oczywiście należy wszystko mieć pod kontrolą, nie tylko jak napisałeś "jaja". Poza tym na badanie dziecka pod tym kątem jest za wcześnie.
Jeśli Zielona Góra to najbliżej jest Wrocław, a tam obecny na forum jeden z naszych ekspertów.
Teraz naprawdę potrzebny jest spokój i opanowanie, także nie stresuj siebie i otoczenia, wszystko będzie dobrze.
To nie urolog wybiera dla Ciebie ośrodek onkologiczny, tylko może sugerować gdzie się leczyć. Polecił Ci najlepszy i chwała mu za to, ale Ty możesz wybrać sobie inny np. właśnie Wrocław. DO ONKOLOGA NIE POTRZEBA SKIEROWANIA.
Pozdrawiam
romi

Postprzez pawjus » 02 Kwi 2012, 16:06

wiem wiem że nie trzeba miec skierowania do onkologa. pytanie tylko czy czasami nie powinieniem pojechac pierw do tej warszawy ? w przypadku chemioterapii itd. pogadac z lekarzami czy nie mógłbym odbyc to we wrocławiu ? wiesz chcem sie oddac w jak najlepsze ręce... chciałbym wyzdrowiem tak w 100% chodx wiem ze to nie mozliwe .... i tez nie chcialbym miec póxniej w razie problemów sam do siebie pretensji ze np nie pojechałem tam gdzie mi lekarz zaproponował ....nie wiem tez jak wrocław sie klasyfikuje czy jest dobry czy tez nie....
pawjus

Postprzez arek » 02 Kwi 2012, 16:21

Witaj!
Nie jesteś sam :) Kiedy tylko będziesz miał jakieś pytania, wątpliwości pisz śmiało:)
pawjus napisał(a):Mam 5 miesiecznego syna i tez sie boje ze moze u niego tez byc cos nie tak i tez zastanawiam sie aby go zbadac pod tym kontem

Kiedy po roku od orchidektomii na świat przyszedł mój synek, to pierwsze, o co zapytałem panią doktor przed wypisem do domu, to "czy z jadrami ma wszystko o.k" :)
romi napisał(a):Przygotowanie do zabiegu to rzeczywiście samodzielna lub z pomocą depilacja okolic krocza

z tego co wiem, to odradza się wcześniejsze golenie miejsc operowanych ze względu na możliwość pojawienia się po goleniu jakiś stanów zapalnych. Oczywiście skrócenie owłosienia w domu usprawni cała akcję, ale samo golenie zaleca się wykonywać w dniu zabiegu i zapewne zostaniesz o tym poinformowany przez pielęgniarki czy lekarza.
pawjus napisał(a):jestem z okolic Zielonej Góry. ok 20 km od miasta. W sumie ja tej warszawy nie wybierałem tyle ze urolog powiedział mi że tam mnie chce dalej skierowac

COI, czy Magodent w Warszawie to z pewnością dobry adres jeśli chodzi o lecenie nowotworów jądra, ale nie ukrywajmy, że ewentualna chemioterapia była by nie lada problemem, Oczywiście, że nie ma problemów, których nie można pokonać, ale uważam, że równie fachową opiekę jeśli chodzi o leczenie, uzyskasz w 4Wojskowym Szpitalu Klinicznym na Weigla we Wrocławiu. Piszę z własnego doświadczenia, a moja opinia może zostać poparta przez grono ekspertów na naszym forum (więc nie jest to wyssane z palca:) o szczegóły możesz zapytać eksperta Słonia i myślę, że nie odmówi pomocy :D
pawjus napisał(a):jednym słowem tragedia ... ale musze się jakoś trzymac..

kiedy usłyszysz słowa NOWOTWÓR ZŁOŚLIWY nogi się uginają i cały świat nam się wali. My chorzy na raka jadra mamy ta ogromna przewagę nad reszta chorych na nowotwory, że nasze przypadłości leczy się o niebo łatwiej i skuteczniej. Kiedy ty i Twoja rodzina uświadomicie to sobie, to walka będzie o niebo łatwiejsza. Nie traktuj tej choroby jako życiowej tragedii. Zobaczysz, że za pewien okres czasu będzie wspominał te chwile i zdasz sobie sprawę, że całkiem niepotrzebnie zamartwiałeś się ponad wszystko. Etam, na którym ty jesteś mam już za sobą choć dalej pokonuję kolejne kroki. za to z zupełnie innym nastawieniem. wiem, że mi łatwo jest mówić i moralizować, ale dzięki temu, że sam to przeszedłem chciałbym, aby Tobie było już łatwiej.
Podejdź do swojej choroby jak do zadania, które trzeba wykonać:)

pawjus napisał(a):wiem wiem że nie trzeba miec skierowania do onkologa. pytanie tylko czy czasami nie powinieniem pojechac pierw do tej warszawy ? w przypadku chemioterapii itd. pogadac z lekarzami czy nie mógłbym odbyc to we wrocławiu ? wiesz chcem sie oddac w jak najlepsze ręce... chciałbym wyzdrowiem tak w 100% chodx wiem ze to nie mozliwe .... i tez nie chcialbym miec póxniej w razie problemów sam do siebie pretensji ze np nie pojechałem tam gdzie mi lekarz zaproponował ....nie wiem tez jak wrocław sie klasyfikuje czy jest dobry czy tez nie....

Wyzdrowienie w 100% jest jak najbardziej możliwe! To jest cel, który trzeba osiągnąć! droga do niego nie będzie najłatwiejsza, ani tez przyjemna, ale w pełni wykonalna!!
Ja na początku swojej drogi również byłem na wielu konsultacjach (we Wrocławiu jak i w Warszawie), myślę, że jeśli masz taką możliwość to warto się konsultować, nikt ci tego nie zabroni, a Ty nie będziesz miał sobie nic do zarzucenia..
W 4WSK we Wrocławiu zastępcą ordynatora oddziału onkologii klinicznej jest dr n. med. Grzegorz Świątoniowski (na naszym forum ekspert Słoń), który od wielu lat zajmuje się leczeniem nowotworów jądra. Oprócz tego, że jest wyśmienitym fachowcem, do tego jest wspaniałym człowiekiem. Jeśli (nie daj Boże) ktoś z rodziny potrzebował by pomocy onkologa to to jest mój "number one" :)
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez arek, 02 Kwi 2012, 16:46, edytowano w sumie 1 raz
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 02 Kwi 2012, 19:22

Witaj,

Wszystko chłopaki Ci wyjaśnili, przede wszystkim oznaczenie markerów przed zabiegiem (AFP, bHCG, LDH - wszystkie trzy! To konieczność!), potem orchidektomia sposobem pachwinowym czyli usunięcie jądra przez kanał pachwinowy (absolutnie nie przez mosznę!). Potem po zabiegu ponowne oznaczenie wartości BMN (biologicznych markerów nowotworowych) i wykonanie badań obrazowych - TK klatki, brzucha, miednicy. Po zabiegu Twoje jądro będzie badał patolog, który określi rodzaj zmiany i jej zaawansowanie w jądrze - sporządzi analizę histopatologiczną. Warto, żebyś już po zabiegu porozmawiał z onkologiem (może być 4WSK we Wrocławiu, może być CO-I albo Magodent w Warszawie). Ze wszystkimi wynikami (markery, badania obrazowe (TK) oraz badanie histopatologiczne) zgłaszasz się do onkologa, który musi określić stopień zaawansowania klinicznego choroby i dalsze postępowanie.

Uzupełniając poprzednie wypowiedzi, ze względu na poziom bHCG przekraczający 200 mIU/mL guz od razu, nawet pomimo ewentualnego "czystego nasieniaka" w badaniu histopatologicznym musi być traktowany jak nienasieniak i postępowanie musi być prowadzone dla tego rodzaju guzów zarodkowych! Wspominał o tym z resztą na łamach Forum już figaro :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość