Czy to rak?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Czy to rak?

Postprzez MłodyNiepewny » 10 Maj 2012, 01:32

Witam,
Mam 21 lat i następujący problem:
Od roku( czerwiec 2011), nie wiadomo skąd pojawił się u mnie ból jądra. Taki dziwny bo tylko podczas nacisku ( ciasne spodnie czy bielizna). Zgłosiłem się po 2 tyg do urologa, który stwierdził że nic mi nie jest i ból sam przejdzie. Cóż, są tygodnie, kiedy w ogóle nic nie boli, a czasami jest, taki delikatny ból, który sam przechodzi, gdy poprawię bieliznę. Jądro jest miękkie i nic nie czuje podczas kąpieli, gdy je sprawdzam. Sęk w tym, że mam jedno jądro (taki się urodziłem). Po roku, nic się nie zmieniło. Miałem iść prywatnie o urologa, zrobić usg, przebadać się, ale się boję po prostu. Mam dziewczynę, wspólne plany, dom, rodzina itd (jak każdy mężczyzna), a jeśli to rak, to amputacja i czar prysł. Bez dzieci i kobiet. Z jednej strony życie najważniejsze, ale co to za życie? łudzę się że może jakiś nerw czy coś jest zbyt czuły, ale czy to możliwe? Tak w ciemno, bez badań można sobie gdybać w nieskończoność, jednak taki wyrok (amputacja) to będzie dramat dla mnie jako młodego człowieka... :(
MłodyNiepewny

Re: Czy to rak?

Postprzez pawjus » 10 Maj 2012, 08:22

hej młody
nie jestem specjalistą ale moim zdaniem lec jak naszybciej do urologa może spróbuj do innego ..... U mnie tez był taki "tępy ból" jak po uderzeniu piłką w jajo tyle że o wiele mniejszy ból moze nawet nie tyle co ból ale czułem ze mnie delikatnie boli jajo .... też się wahałem aby iśc do urologa ale po tygodzniu zgłosiłem się i niestety miałem guza.. i teraz jestem na "jednym zbiorniku" w twoim przypadku czego oczywiscie Ci nie życzę i wszyscy mają nadzieje że to nie guz... są różne sposoby na zabezpieczenie się na to aby miec póxniej dzieci .. np Banki nasienia... a bez jajka można życ bez jednego tak jak i bez drugiego ...w takich przypadkach ważniejsze jest zdrowie a nie jajko ...... ale co do tego co napisałeś niech się wypowie nasz jeden z EXPERTÓW forum którzy są lekarzami i znają się na tych sprawach chodź myśle że i oni "pogonią" cię do tego abys zgłosił się do urologa.... trzymamy kciuki za to że wszystko będzie ok a twoje plany nie ulegną zmianie .. tzn moze nie tyle co zmianie tylko hmm zmianie toku postępowania aby co nie które cele osiągnąc pozdrawiam i głowa do góry ....:)
pawjus

Miejscowość: NOWOGRÓD BOBARZAŃSKI/ ZIELONA GÓRA

Postprzez arek » 10 Maj 2012, 08:56

Witaj młody!
Przede wszystkim spokojnie...
Choć to trudne w Twojej sytuacji, rozumiem to, ale jądra mogą być dotknięte przez sporo dolegliwości, a to co przydarzyło się forumowiczom to najczarniejsze ze scenariuszy - choć, jak widać na obecnych tu przykładach, w 100% do przejścia :)
Żyjesz w niepewności, dopędza Cię coraz to większy strach, a być może zupełnie niepotrzebnie..
Szczerze polecam abyś udał się do innego specjalisty aby porównać opinie.. Być może się okaże, że jest to nie spawy "nowotworowe", na co bardzo liczę,i za kilka dni pochwalisz się dobrymi wieściami :)
Jakiś czas temu musieliśmy przez długi czas namawiać 15-letniego chłopaka na wizytę u specjalisty. Był niemal pewien, że to nowotwór jądra. Bardzo się obawiał wizyty u lekarza, a jednak wszystko skończyło się dobrze.
PS. Dbając o swój skarb - polecał bym noszenie luźniejszej bielizny:)
Pozdrawiam
arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez acidtekk » 10 Maj 2012, 10:56

Cześć,

Przyłączam się do Arka. Często powodem bólu jąder są stany zapalne albo prozaiczny ucisk. Przejdź się do urologa, usg w 100% rozwieje twoje wątpliwości. Liczę na to, że wszystko będzie OK. Pamiętaj o tym, że nawet bez obu jąder można mieć satysfakcjonujące życie erotyczne, o którym była mowa w przypadkach chłopaków z obustronnym nowotworem. Podawanie testosteronu pozwala na usztywnianie masztu:P, a ejakulat w znacznej częsci to wydzieliny gruczołu krokowego (prostaty). Co do dzieci zawsze przed orchiektomią można zdeponować nasienie w banku i jeśli jego parametry są w porządku, w wyniku inseminacji można spodziewać się potomstwa. Na razie nie martw się tylko leć do urologa i daj znać jak się sprawy maja ...

PS. Pamiętaj, że zawsze możesz tu pytać i rozwiewać swoje wątpliwości ...

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez MłodyNiepewny » 10 Maj 2012, 11:07

Luźną bieliznę noszę :) Boxerki też są sexy :) Szukałem i szukałem, wreszcie trafiłem tutaj. Dzięki za wsparcie. Nie pozostaje mi nic innego jak się przebadać i zaprosić co niektórych na piwo :) Wielkie dzięki i pozdrawiam
MłodyNiepewny

Postprzez alli » 10 Maj 2012, 11:18

Witam Młody,
Ja też się dorzucę do tego co napisali koledzy. Idź na usg, odetchniesz z ulgą, bo na moje przeczucie Twój jeden skarb ma się dobrze, ale skoro czasem pobolewa, lepiej wykluczyć poważną przyczynę. Im prędzej pójdziesz, tym szybciej pozbędziesz się stresu z tym związanego. Oczywiście zajrzyj pochwalić się dobrymi informacjami, jak już będziesz po badaniu. Pozdrawiam,
Alli- siostra chorego na nienasieniaka.
alli

Postprzez romi » 10 Maj 2012, 11:39

Dzień dobry
Twoja szansa na znalezienie się w grupie "wybrańców" jest jak 1:40 000. Idź do lekarza i nie martw się na zapas. Co by nie było zawsze tutaj znajdziesz wsparcie i radę. Czekamy na dobre wieści.
Pozdrawiam
romi

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości