Guz zapalny jądra u 5 miesięcznego chłopca !!!!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz zapalny jądra u 5 miesięcznego chłopca !!!!

Postprzez djmaczek » 17 Cze 2012, 20:10

Witam wszystkich jestem mamą 5 miesiecznego Kuby w zeszła niedzielę rano podczas przewijania zobaczyłam ze lewe jąderko synka jest spuchnięte i bardzo tkliwe synek płakał cała noc myslałam ze to moze przez ząbkowanie ale kiedy dotknęłam go w to spuchnięte jąderko to az zaniósł się od płaczu ,pojechaliśmy na pogotowie tam skierowali nas na chirurgię dziecieca lekarz zrobił usg zbadał i od razu zadecydował ze trzeba operowac ponieważ podejrzewał skręt jaderka .Okazało się że synek ma stan zapalny jądra i najądrza oraz jakis dziwny naciek na jądrze lekarz powiedział że nigdy czegoś takiego nie widział , usunał też ropę która znajdowała się na jądrze.Z nacieku na jadrze pobrał wycinek i wysłał do badania histopatologicznego,synkowi zrobiono tez badanie markerów nowotworowych lekarz wspomniał tylko ze jeden wynik jest podwyższony ,ale ze jest to ponoc sprawa do nie zamartwiania się bo u takich malutkich dzieci to ponoć normalne.Na wypisie ze szpitala napisane jest guz zapalny jądra .Mam pytanie czy ktokolwiek z was moze mi powiedziec czy ten naciek u synka moze byc jakims rakiem ,nowotworem itp.wiadomo ze bez wyniku badania histopatologcznego to moze byc wszystko ale czy ktokolwiek z was się z czymś takim spotkał jestem załamana bo nie wiem co mam o tym wszystkim myślec nigdzie w necie nie ma nawet wzmianki o czymś takim zwłaszcza u tak małego dziecka .Czy rak jądra w takim wieku jest w ogole uleczalny.
djmaczek

Re: Guz zapalny jądra u 5 miesięcznego chłopca !!!!

Postprzez troll » 18 Cze 2012, 00:23

Witaj djmaczek,

Guzy germinalne jądra występują także u małych dzieci. Nie jest to nic nadzwyczajnego, szczyt zachorowań dla dzieci to 0-3 rok życia, głownie przeważają w tym wieku właśnie nowotwory jąder (u chłopaków) oraz zarodkowe nowotwory okolicy krzyżowo-guzicznej (zarówno u chłopców jak i dziewczynek - głownie o morfologii teratoma maturum, także yolk sac tumor (chłopcy) i inne, rzadsze (mięsaki, rozrodczaki (dziewczynki). Szkoda, że nie znamy wyników markerów, w przypadku nowotworów germinalnych niosą one oczywiście wartość diagnostyczną, także u małych dzieci (choć tutaj analiza musi uwzględniać wiek dziecka). Bardzo dobrze natomiast, że pobrano wycinek do badania histopatologicznego - badanie to może okazać się najważniejsze w toku całej diagnostyki. Musisz wiedzieć, że nowotwory zarodkowe są nowotworami chemiowrażliwymi, dobrze dobrana chemioterapia, oparta na cisplatynie prowadzi do wyleczenia większości chorych, także z rozsianą chorobą nowotworową. Ważne jest także także to, że na Forum omawiamy leczenie dorosłych chorych. W gruncie rzeczy diagnostyka dzieci nie różni się od diagnostyki dorosłych, natomiast leczenie powinien prowadzić ośrodek "dziecięcy" - np, CZD.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości