Podejrzenie raka w lewym jądrze

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Podejrzenie raka w lewym jądrze

Postprzez esgiede » 31 Sie 2012, 16:03

Witam wszystkich.

Na początku sierpnia zauważyłem przypadkiem, że moje lewe jądro jest o wiele twardsze niż być powinno. Z początku uznałem, że może się uderzyłem, więc nie przejąłem się tym za bardzo. Parę dni po tej obserwacji po zejściu ze schodów poczułem ból promieniujący z jądra do pleców (okolice lewej nerki), a jądro się powiększyło. Ból ustąpił po ok 15 minutach, jednak postanowiłem się zapisać do urologa. U lekarza byłem prywatnie, poza miejscem mojego zamieszkania, gdyż akurat byłem na wakacjach. Dowiedziałem się od niego, że lewe najądrze jest powiększone, a na lewym jądrze zaobserwował coś, co go zaniepokoiło. Niestety nie dowiedziałem się żadnych szczegółów, co to może być itd., dostałem skierowanie na badania, oraz polecenie, bym zapisał się do urologa już po powrocie do domu, najlepiej pod koniec sierpnia. Badania jakie miałem zrobić to CEA, oraz Beta HCG. Wynik CEA to 4,2 ,natomiast Beta HCG ponad 18. Zgodnie z poleceniem, już w domu, 29 sierpnia udałem się do urologa w miejscu zamieszkania, ze względu na pośpiech również prywatnie. Doktor powiedział, że to może być nowotwór, ale na razie nie może powiedzieć nic pewnego. Pomacał jądro, również stwierdził, że jest powiększone razem z najądrzem. Dostałem skierowanie do szpitala, gdzie mam mieć zrobione wszystkie potrzebne badania, niestety kolejki są długie.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na kilka moich pytań :)

1. Możliwe, żeby nowotwór rozwinął się tak bardzo w miesiąc ? W lipcu z jądrem było wszystko ok, nie zaobserwowałem też żadnego guzka, ani nic niepokojącego. Cała sprawa trwa w tej chwili około miesiąca, a lewe jądro już jest bardzo powiększone, a najądrze obolałe.

2. Jak szybko może się rozwijać nowotwór ? Boję się, że będę czekał bezczynnie miesiąc - dwa na wezwanie do szpitala, a w międzyczasie wszystko się pogorszy.

3. Możliwe, że to tylko zapalenie najądrza i jądra ? Jeśli tak, to czy nie leczone przez okres oczekiwania na odpowiedź ze szpitala może stać się niebezpieczne ? Niestety od żadnego z lekarzy nie dostałem żadnych leków, ani zaleceń.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za brak szczegółów, ale to wszystko co sam na razie wiem :)
esgiede

Re: Podejrzenie raka w lewym jądrze

Postprzez poznaniak » 31 Sie 2012, 16:43

Witam,

gdzie mieszkasz, w jakim regionie? Dobry urolog powinien w badaniu USG wykryć z dużym prawdopodobieństwem, co to jest.
W razie nowotworu jak najszybciej zabieg z wcześniejszym oznaczeniem markerów AFP, bHCG i LDH oraz TK jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej. Nie chcę wydawać wyroków, ale, jeśli urolog wysłał Cię do szpitala, gdzie masz długo czekać w kolejce, to jest niepoważny i nie chciałbym go poznać.
Mój urolog podczas badania w poniedziałek (prawie 5 lat temu) wypisał mi skierowanie do szpitala, w którym pracował, na wtorek, a w środę byłem po zabiegu, przyjęty byłem ekspresowo - doktor miał 100% pewności co do diagnozy po USG. Muszę dodać, że zrobił to z własnej nieprzymuszonej ("pieniężnie") woli.
bHCG = 18 prawdopodobnie jest podwyższone, ale nie podałeś wartości zakresu dopuszczalnego...

Moja rada - zmienić urologa i jak najszybciej zdobyć pewną diagnozę. Dobry szpital w przypadku skierowania z nowotworem jądra powinien Cię szybko przyjąć na zabieg usunięcia jądra (oczywiście z dostępu pachwinowego).

Pozdrawiam i życzę pomyślnych wieści
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez esgiede » 31 Sie 2012, 16:57

Mieszkam w Lublinie. Urolog powiedział, że usg i inne badania zrobi mi już u siebie w szpitalu, bo w gabinecie, gdzie przyjmował ma 'słaby sprzęt'. Na skierowaniu do szpitala dopisał "pilne' i kazał zadzwonić następnego dnia, do sekretariatu, żeby wpisano mnie w kolejkę. Powiedział, że powinienem być na początku kolejki, ale to nadal potrwa minimum tydzień/dwa :/ A co do Beta HCG zakres dopuszczalny to 1.

Dzięki za szybką odpowiedź :)
esgiede

Postprzez acidtekk » 31 Sie 2012, 17:00

Witaj,

Niestety wszystko wskazuje na nowotwór jądra najbardziej podwyższona koncentracja bHCG. Stwardnienie i powiększenie jądra, też są charakterystycznymi objawami. niezwłocznie wykonaj USG jądra i oznacz wszystkie biologiczne markery badane podczas diagnostyki tego typu nowotworów (bHCG, AFP, LDH - koniecznie te trzy). USG z 100% pewnością potwierdzi bądź wykluczy guz jadra. Jeśli diagnoza będzie niekorzystna, to czym prędzej z tym do szpitala i niezwłoczna orchiektomia. Po tym do onkologa po komplet badań obrazowych (TK - jamy brzusznej z miednicą małą i klatki piersiowej). I ponowne oznaczenie wyników markerów. Z tym do onkologa. Nie chcę straszyć, ale w moim przekonaniu wskazany jest pośpiech w podejmowaniu wyżej wymienionych działań.

Pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki,
acidtekk

Postprzez esgiede » 31 Sie 2012, 17:16

Zapomniałem dopisać, przy pierwszej wizycie u urologa miałem robione usg, i tak jak napisałem, doktor jedynie powiedział mi, że mam powiększone jądro i najądrze, a na jądrze widzi coś co mu się nie podoba. Kazał zrobić bHCG i CEA. Nie dowiedziałem się od niego nic konkretnego, ale nie powinien powiedzieć, że chociaż podejrzewa nowotwór ? Badanie USG dało by mu pewność nawet na starym sprzęcie ?
esgiede

Postprzez acidtekk » 31 Sie 2012, 17:22

Powinien, ale czasem to nie wystarcza. Idź do renomowanego urologa z porządnym USG i zrób badanie. Otrzymasz jednoznaczną odpowiedź, choć zdaje się, że sprawa jest przesądzona bo obserwujemy wzrost bHCG ponad normę. Sprawdź również pozostałe markery i nie bój nic, bo wszystko się ułoży, tylko trzeba działać.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez esgiede » 31 Sie 2012, 17:24

Dzięki za odpowiedź i pocieszenie :) Jak najszybciej zapiszę się do innego urologa.
esgiede

Postprzez troll » 31 Sie 2012, 20:23

Witaj,

Wykryłeś, że coś dzieje się z jądrem co potwierdził wstępnie specjalista urolog. Masz podwyższony poziom bHCG w surowicy. Na 99% więc badanie USG potwierdzi przypuszczenia co będzie wskazaniem do wykonania orchidektomii pachwinowej czyli zabiegu usunięcia jądra. Nie zapomnij o markerach! To bardzo ważne, nawet, jeśli miałbyś je robić prywatnie. AFP, bHCG, LDH powinny być oznaczone przed zabiegiem, po zabiegu oraz w tydzień po zabiegu a dalej do czasu aż osiągną normę lub zatrzymają się/zaczną wzrastać. Do tego TK klatki, brzucha i miednicy. Z kompletem badań po zabiegu do onkologa - napisał Ci to wszystko acidtekk. Pamiętaj, że priorytetem są teraz markery oraz zabieg.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 31 Sie 2012, 20:24

Witaj,
Zapisz się do prof. Krzysztofa Bara, bardzo dobry specjalista urolog i jednocześnie ordynator kliniki na Jaczewskiego.
Przyjmuje prywatnie na ul. Weteranów 46 http://www.centermed.pl/index.php?pokaz ... rz&idl=303.
Naprawdę godny polecenia urolog, wiemy to z doświadczenia.
W między czasie zrób sobie prywatnie USG + markery (AFP, bHCG i LDH). I z wynikami idź do niego.
Pozdrawiam i powodzenia;)
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez poznaniak » 31 Sie 2012, 20:30

Ja byłem u urologa na NFZ i miał starszy sprzęt USG, ale coś podejrzewał, więc zaprosił mnie prywatnie na ten sam dzień do innego gabinetu z lepszym USG i tam już nie miał wątpliwości. Zresztą fakt, że jak się później dowiedziałem, wcześniej ten sam chirurg-urolog pracował na onkologii i miał doświadczenie również w nowotworach jądra.
Wszystko już chyba zostało tu napisane, więc życzę Ci szybkiej i trafnej diagnozy oraz szybkiego działania... a na pewno będzie dobrze!
poznaniak
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość