Na początku sierpnia zauważyłem przypadkiem, że moje lewe jądro jest o wiele twardsze niż być powinno. Z początku uznałem, że może się uderzyłem, więc nie przejąłem się tym za bardzo. Parę dni po tej obserwacji po zejściu ze schodów poczułem ból promieniujący z jądra do pleców (okolice lewej nerki), a jądro się powiększyło. Ból ustąpił po ok 15 minutach, jednak postanowiłem się zapisać do urologa. U lekarza byłem prywatnie, poza miejscem mojego zamieszkania, gdyż akurat byłem na wakacjach. Dowiedziałem się od niego, że lewe najądrze jest powiększone, a na lewym jądrze zaobserwował coś, co go zaniepokoiło. Niestety nie dowiedziałem się żadnych szczegółów, co to może być itd., dostałem skierowanie na badania, oraz polecenie, bym zapisał się do urologa już po powrocie do domu, najlepiej pod koniec sierpnia. Badania jakie miałem zrobić to CEA, oraz Beta HCG. Wynik CEA to 4,2 ,natomiast Beta HCG ponad 18. Zgodnie z poleceniem, już w domu, 29 sierpnia udałem się do urologa w miejscu zamieszkania, ze względu na pośpiech również prywatnie. Doktor powiedział, że to może być nowotwór, ale na razie nie może powiedzieć nic pewnego. Pomacał jądro, również stwierdził, że jest powiększone razem z najądrzem. Dostałem skierowanie do szpitala, gdzie mam mieć zrobione wszystkie potrzebne badania, niestety kolejki są długie.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na kilka moich pytań
1. Możliwe, żeby nowotwór rozwinął się tak bardzo w miesiąc ? W lipcu z jądrem było wszystko ok, nie zaobserwowałem też żadnego guzka, ani nic niepokojącego. Cała sprawa trwa w tej chwili około miesiąca, a lewe jądro już jest bardzo powiększone, a najądrze obolałe.
2. Jak szybko może się rozwijać nowotwór ? Boję się, że będę czekał bezczynnie miesiąc - dwa na wezwanie do szpitala, a w międzyczasie wszystko się pogorszy.
3. Możliwe, że to tylko zapalenie najądrza i jądra ? Jeśli tak, to czy nie leczone przez okres oczekiwania na odpowiedź ze szpitala może stać się niebezpieczne ? Niestety od żadnego z lekarzy nie dostałem żadnych leków, ani zaleceń.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za brak szczegółów, ale to wszystko co sam na razie wiem