Przeciwskazania po orchidectomii

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Przeciwskazania po orchidectomii

Postprzez arek » 22 Wrz 2012, 12:43

Witaj!
I jak po konsultacji?
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez smaug » 01 Paź 2012, 21:30

Witajcie! Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale ostatnio dużo się działo i po prostu nie miałem kiedy na spokojnie usiąść i napisać o mojej wizycie we Wrocławiu. Muszę Wam przede wszystkim podziękować za to, że poleciliście mi abym skorzystał z drugiej wizyty i odbył ją w jednym z "zielonych" ośrodków. Porównując moją wizytę we Wrocławiu do tego co miało miejsce w Poznaniu w WCO to po prostu niebo, a ziemia. Przede wszystkim doktor Grzegorz Świątoniowski to niesamowity człowiek. Każdemu życzę, żeby trafił na takiego lekarza - facet konkretny, bezpośredni, który zna się na rzeczy, chętnie wysłucha i odpowie na każde pytanie. Na wizytę czekaliśmy jakieś dwie godzinki, ale nie żałuję ani minuty. Widziałem ludzi, którzy czekając na korytarzu byli podłamania, ale po 20 minutach z doktorem Świątoniowskim wychodzili podbudowani i gotowi do dalszej walki. Pan Grzegorz nie obiecuje gruszek na wierzbie, ale odnoszę wrażenie, że jego nastawienie nawet ciężko chorym osobom dodaje energii i wiary, że wszystko się ułoży.

Co do mojego przypadku to lekarz przede wszystkim stwierdził, że histopatologia jest ogólnie dobrze zrobiona, ale brakuje informacji czy są zatory w naczyniach. Poza tym zostałem osłuchany, oklepany, itd. Doktor zapytał mnie czy chcę od niego drugiej opinii czy żeby poprowadził mój przypadek. Bez chwili wahania zdecydowałem się na drugą opcję :D Wobec tego od razu dostałem skierowanie na RTG klatki piersiowej i na markery, które tego samego dnia zrobiono mi w WSK. Doktor Świątoniowski opowiedział mi o stopniach zaawansowania choroby i o tym, że mogę być w grupie IA lub IB. Dowiedziałem się też, że jest już za późno abym dostał jakąś dawkę chemioterapii, nawet jeżeli z histopatologii okaże się, że jestem w IB (czyli generalnie potwierdziły się informacje od Trolla). Wizyty przez pierwszy rok będą miał co 2 miesiące, 3-4 razy do roku TK i 2 razy RTG. Za każdym razem będę spędzał ok 6 h w samochodzie, ale jest to niczym w porównaniu do spokoju jaki poczułem ja i przede wszystkim moja żona, a jej jest to teraz bardzo potrzebne ;)

Dzisiaj odebraliśmy poprawione wyniki hist-pt. Okazało się niestety, że w "dwóch wycinkach obecne są komórki nowotworowe w naczyniach jądra. Naczynia powrózka nasiennego bez zmian". Patolog czuł się zakłopotany i winny, że wcześniej tego nie sprawdził, ale nie mam do niego żalu. Jeżeli czuję jakikolwiek żal to jedynie do onkologa pierwszego kontaktu, który widział, że histopatologia jest okrojona i powinno być tam więcej informacji, ale nic z tym nie zrobił. W ogóle w Poznaniu miałem wrażenie, że lekarze mają do mnie pretensje, że przychodzę z jakąś "błahostką" podczas gdy oni mają tyle ważniejszych przypadków na głowie. Lekarka nie wiedząc co ze mną zrobić wysłała mnie na markery, następnie kazała mi przyjść za 4 miesiące na wizytę, a na końcu na "odczepne" zapisała na PET-CT, które mam zrobić, ale we Wrocławiu by mi jej nie zalecono...

W każdym razie kolejną wizytę u doktora Świątoniowskiego mam już 25 października i jestem spokojny, że teraz jestem w naprawdę dobrych rękach :) Jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję!
smaug

Postprzez arek » 01 Paź 2012, 21:58

Witaj!
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod superlatywami na temat doktora Świątonowskiego. :D
smaug napisał(a):W każdym razie kolejną wizytę u doktora Świątoniowskiego mam już 25 października i jestem spokojny, że teraz jestem w naprawdę dobrych rękach

Szkoda tylko, że nie masz wizyty tydzień wcześniej, bo czas oczekiwania w kolejce moglibyśmy spędzić na pogawędce :)
Życzę wszystkiego dobrego i dużo zdrówka!
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez m9nika » 02 Paź 2012, 09:06

Witam,
Możesz "swojej" Pani doktor podziękować za jej niekompetencje!
Skoda tylko tych chłopaków, którzy w przyszłości do niej trafią ... ech
Życzę zdrówka!
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość