Nigdy nie przypuszczałem że mnie to spotka.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Nigdy nie przypuszczałem że mnie to spotka.

Postprzez Szukamwsparcia » 04 Paź 2012, 00:16

Postaram się zadbać o wszystko.
Jutro z rana do MSWiA. Zobaczę jak szybko dostanę termin.
W trakcie będę dzwonil do rejestracji uroligcznej do szpitala Strusia, tam jest od 10.00

Rozwinęło się to moje jądro bardzo szybko. Myślę że trzy tygodnie.
Muszę już wyjść z forum dzisiaj, bo zwariuję.

Ale dobrze że w tak krótkim czasie otrzymalem tyle informacji. Może ja potem będę też rad udzielać ...
Szukamwsparcia

Postprzez arek » 04 Paź 2012, 06:41

Hej!
troll napisał(a):Myślę jednak, że urolodzy w Poznaniu nie zawodzą, z resztą przy orchidektomii mało co można spartaczyć

A jednak :D Jeśli chodzi o urologów z Poznania zajmujących się nowotworem jądra, to odradzamy Szpital Wojskowy :) Rzeczywiście mało co można spartaczyć, ale ten ośrodek, z tymi schorzeniami, lepiej omijać z daleka.
Mój synek przyszedł na świat po roku od orchidektomii. Jeśli chodzi o erotyczny aspekt braku jądra - pogorszenia formy nie ma na pewno :D
Wszystko będzie dobrze!
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez m9nika » 04 Paź 2012, 08:59

Witam,
Może powiem z kobiecego punktu widzenia ;)
Brak jądra zupełnie mi nie przeszkadza, ważne żeby mój mąż był zdrowy! Nawet nie widać różnicy.
Mąż nie myśli o wszczepieniu sobie implantu, mówi cyt. "głupota jest znowu cierpieć, żeby nosić ciało obce ".
Ale każdy do tego pochodzi inaczej. Najważniejsze, to pozytywne nastawienie! Wiem, że jest ciężko ale będzie tylko lepiej ;)
Czytałam na forum, że koledzy mieli od razu wszczepiany implant w trakcie orchidektomii i że jest refundowany przez NFZ.
Może dla Ciebie jest to ważne, to doradzałabym od razu porozmawiać z lekarzem jeszcze przed zabiegiem.
Wybiegając trochę w dalszą przyszłość (piszę o tym wcześniej bo u nas sytuacja się tak szybko potoczyła, że myśmy tego nie zrobili), jeśli planujesz mieć dzieci to należy przed chemioterapia (jeśli będą do niej wskazania a nie muszą) pamiętać o zamrożeniu nasienia. Niestety nie jest to refundowane przez NFZ :( - nasza polityka prorodzinna.
Głowa do góry, cyt. "traktuj to jak zadanie do wykonania" a wszystko będzie dobrze!
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez arak » 04 Paź 2012, 09:31

3 tygodnie temu mój mąż miał wykonany zabieg usunięcia jądra w Poznaniu.
Trafiliśmy w ręce dra Rolanda Dadeja, którego bardzo polecam. Świetny specjalista, a przy tym wspaniały ciepły człowiek.
Po dwóch wizytach mieliśmy umówiony termin zabiegu w Centrum Medycznym HCP w ramach NFZ. Jest tam nowy oddział urologiczny, czyściutko, mila atmosfera.
arak

Postprzez arek » 04 Paź 2012, 09:33

Witam!
m9nika napisał(a):Czytałam na forum, że koledzy mieli od razu wszczepiany implant w trakcie orchidektomii

Masz rację m9nika, ale z tego co słyszałem od niektórych lekarzy: ewentualne wszczepienie implantu nie powinno być wykonywane łącznie z orchidektomią..
Dopiero po uzyskaniu pewności, że jesteśmy zdrowi możemy zająć się tematem wszczepiania protezy (czyli drugi zabieg) :)
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez arak » 04 Paź 2012, 09:34

Co ważne, na wynik badania histopatologicznego czekaliśmy niecały tydzień.
arak

Postprzez acidtekk » 04 Paź 2012, 11:30

Hej!! Wszystko się ułoży, ja też mam 32 lata ... za 3 tygodnie minie rok od diagnozy (jądro oczywiście usunięte). Głos jakby silniejszy niż przed orchiektomią, sprawność wzorowa:P Też odkładałem ślub, ale po leczeniu podjęliśmy decyzje, że trzeba się w końcu zebra i w sobotę będę zaobrączkowany. Nasienie zamrożone w razie czego, za miesiąc ide sprawdzi parametry produkowanego przez pozostałe jądro, i jak nadejdzie czas to biorę się za robotę:)

Także bez stresu, głowa do góry i tylko odhaczaj w kajecie co już załatwione w drodze do pełnego zdrowia i szczęścia ...
acidtekk

Postprzez m9nika » 04 Paź 2012, 12:51

arek napisał(a): ... ale z tego co słyszałem od niektórych lekarzy: ewentualne wszczepienie implantu nie powinno być wykonywane łącznie z orchidektomią..
Dopiero po uzyskaniu pewności, że jesteśmy zdrowi możemy zająć się tematem wszczepiania protezy (czyli drugi zabieg) :)

To też jest znacząca informacja. Nie zagłębiałam się w temat, bo nie było potrzeby ;)
acidtekk napisał(a): ...i w sobotę będę zaobrączkowany.

Gratulacje! :)

Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez poznaniak » 04 Paź 2012, 22:50

Witam,

ja w Poznaniu trafiłem do doktora nauk med. Bogdana Jurasza - chirurga urologa, który podobno kiedyś pracował na onkologii na Garbarach. Przyjmuje w ramach NFZ na Wildzie na 28 czerwca 1956r. 149a - obok szpitala ortopedycznego i prywatnie na Słowackiego 48/2. 5 lat temu - jak ja do niego trafiłem na NFZ - po południu tego samego dnia byłem u niego na Słowackiego, na drugi dzień byłem przyjęty na oddział, a dwa dni później byłem po zabiegu w szpitalu w Obornikach Wlkp. - tam operował i nadal chyba operuje.
Bardzo ekscentryczny - oryginalny człowiek, ale on szybko zadziałał (podkreślam - bez wspomagania finansowego, nawet za prywatną wizytę, na której siedziałem ponad 45 minut i nawet mi doktor mapkę dojazdową do szpitala narysował, wziął ode mnie 50 zł). Mówił szczerze, bez ogródek, ale potrafił też na swój sposób wesprzeć i pocieszyć. Wiem, że operował już wcześniej innych na podobne przypadłości.
Potem chyba z 2 wizyty kontrolne w ramach NFZ - sam sugerował, żebym nie tracił kasy, bo szkoda.

Generalnie naprawdę polecam z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam i życzę pomyślnych wieści :)

Dodam, że niespełna 4 tygodnie temu urodziło się moje drugie dziecko - syn, jedno jądro dało radę :)

P.S.
acidtekk - bądź dzielny w sobotę, wszyscy będziemy trzymać kciuki za Twoje szczęście :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 05 Paź 2012, 20:29

m9nika napisał(a):Może powiem z kobiecego punktu widzenia ;)
Brak jądra zupełnie mi nie przeszkadza, ważne żeby mój mąż był zdrowy! Nawet nie widać różnicy.

To jest bardzo ważne dla wszystkich młodych mężczyzn chorych na nowotwór jadra.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość