Prośba o pomoc zły wynik Beta HCG

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Prośba o pomoc zły wynik Beta HCG

Postprzez Sternau » 13 Lis 2012, 22:58

Na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum.
Witam serdecznie
Może ktoś zechce przeczytać mój post i pomóc mi informacjami co powinienem dalej zrobić.

Od kilku tygodni lekko pobolewało mnie prawe jądro pachwina i podbrzusze i postanowiłem się zgłosić do urologa. Jako że kilkanaście lat temu wymacałem sobie guzek na jądrze pomyślałem sobie, że przy okazji
zrobi mi USG i zobaczy co to takiego.
Tydzień temu byłem na wizycie i po wykonanym USG lekarz spytał mnie się czy nie miałem kiedyś urazu jądra bo znalazł tam zwapnienie, na wydruku jest DIST 2,2 mm więc to chyba jest wielkość tego zwapnienia. Co do tego guzka który mam od kilkunastu lat to jego chyba na USG nie było widać. Otrzymałem antybiotyk i zalecenie wykonania badań po wzięciu antybiotyku. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale antybiotyku nie wziąłem tylko na następny dzień zrobiłem badania i tak: morfologia i ob w normie, wyniki moczu w porządku, kreatynina w porządku, AFP -1,6 w normie, no i wynik który wyszedł zły Beta HCG - 3,08. Wynik otrzymałem wczoraj i od razu poszedłem do Urologa, niestety ten u którego byłem pierwszy raz będzie dopiero w przyszłą środę natomiast ten stwierdził, że musimy poczekać trzy tygodnie i po tym okresie zrobić jeszcze raz wynik Beta HCG i zobaczyć czy rośnie, no i żeby wziął jednak ten antybiotyk. Antybiotyk zacząłem brać ale nie wiem czy tylko powinienem czekać i co o tym wszystkim sądzić wiem, że w takich sytuacjach ważna jest jak najszybsza reakcja. Dodam że jądro nie jest powiększone, twarde itp, odczuwam jakby to powiedzieć lekki dyskomfort. Jak sądzicie co powinienem zrobić, jakieś dodatkowe badania, jakieś konsultacje. Proszę o opinię.
Pozdrawiam wszystkich
Sternau
Sternau

Re: Prośba o pomoc zły wynik Beta HCG

Postprzez romi » 13 Lis 2012, 23:14

Witaj
Jeszcze raz zrób badania, może to błąd laboratorium, czasem się zdarza. Poza tym podaj wartości referencyjne. Sądzę, że powinieneś zgłosić się do innego urologa który zrobi USG, żeby potwierdzić diagnozę. Napisz skąd jesteś, może ktoś doradzi do kogo pójść.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Sternau » 13 Lis 2012, 23:25

Ten urolog który mi robił USG ma dobre opinie i przyjeżdża z Wrocławia, ja mieszkam w Legnicy. U mnie norma Beta HCG na wydruku wynosiła do 2. Ten drugi lekarz u którego byłem ze zdjęcia też stwierdził że to wygląda na zwapnienie (dostałem wydruk z USG)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
Sternau

Postprzez romi » 14 Lis 2012, 00:29

U mężczyzny nie zdarza się podwyższony poziom bHCG. Powodem może być 1 - błąd badania, 2 - nowotwór, 3 - viewtopic.php?f=9&t=318#p6753
HCG to skrót od Human chorionic gonadotropin czyli ludzka gonadotropina kosmówkowa. Na hormon ten
składają się dwie podjednostki, tj. alfa-HCG i beta-HCG. Podjednostka alfa jest niestety wspólna dla HCG, TSH i LH (a więc "produkowana" jest również przez zdrowych mężczyzn). Stąd ważne jest, aby z HCG wydzielić dokładnie podjednostkę beta i zmierzyć jej poziom. Aby to zrobić stosuje się różne metody frakcjonowania, które z powodu oddziaływania chemicznego z innymi składnikami frakcjonowanego roztworu mogą niestety czasem dać wynik fałszywie dodatni

Dlatego jeśli wykluczysz przyczynę 1 (zrobisz powtórne badanie) i 3 (oczywiste) pozostaje 2, a to oznacza, że powinieneś działać szybko.
Powodzenia
romi

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 04:55

Witaj,

Przede wszystkim potwierdziłbym podwyższony poziom bHCG w kolejnym badaniu. Póki co trudno wykluczyć wszystkie możliwe zafałszowania wyniku.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 14 Lis 2012, 11:05

Witaj!
Ja dla porównania przytoczę moją historię:
1. wnętrostwo 1994r - sprowadzenie jądra do moszny, które do końca było mniejsze
2. maj 2010 - wykryty maleńki guzek. kolejna badania u kilku lekarzy wykazywały tylko mikrozwapnienia. BetaHCG 2,51 (N<2)
3. po wielu konsultacjach ordynator oddziału stwierdził, że to nie nowotwór, ale zaproponował żeby jądro usunąć dla własnego dobra.
4. 29 lipiec 2010 usunięcie jądra z wczepieniem implantu.
5. 05.08 BetaHCG - 2,61
6. ok 13.08 wyniki his-pat carcinoma embryonale PT1 :/

Polecam kolejną konsultację i kolejne wyniki BHCG. Można zrobić na własną rękę, żeby nie latać, nie prosić inie tłumaczyć.. - koszt jakieś 15-20 PLN. Myślę, że jednorazowo do przeżycia.
Czas na pewno odgrywa dużą rolę
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Sternau » 14 Lis 2012, 12:29

Po przeczytaniu waszych opinii dzisiaj oddałem ponownie krew do przebadania na Beta HCG, AFP, LDH, wyniki będą w piątek po 15, napiszę wszystko co i jak. Na przyszłą środę jestem umówiony na kolejną wizytę u urologa. Czy do tego czasu coś jeszcze powinienem zrobić żeby jak najwięcej zaoszczędzić na czasie w razie złych wyników ?

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
Sternau

Postprzez romi » 14 Lis 2012, 15:20

Póki nie będzie wyników to trzeba czekać.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Sternau » 16 Lis 2012, 18:24

Witam ponownie
Dzisiaj odebrałem ponownie wyniki i tutaj jak na tą chwilę przemiła niespodzianka:
LDH - 128 (max 250)
Besta HCG - 0,1 (max 2)
AFP - 1,70 (max 5,80)

Do tego zrobiłem sobie do konsultacji zdjęcie płuc z opisem:
-Pola płócne bez itotnych zagęszczeń.
- Sylwetka serca w normie.
- Jamy opłócowe wolne od płynu.

Mimio terapi antybiotykowej ( 5 dni Cipronex 500 mg 2 x 1), objawy się nasiliły, a są to uczucie ciepła pod pępkiem chyba tam gdzie pęcherz, i takie uczucie jakby ktoś ten pęcherz mi nadmuchał. Zadnego pieczeni przy sikaniu, krwiomoczu, bolsnego parcia itp.

Ciągle pozostaje też kwestia tego guzka ( zwapnienia które posiadam). Jakie dalsze postępowanie i co sądzicie o moich wynikach, czy poprzednie zawyżenie Beta HCG mogło być przypadkowe? Teraz spadek potężny.

Dziękuję za dotychczasowe wsparcie, przeczytałem całe forum jest wspaniałe.
Sternau

Postprzez troll » 17 Lis 2012, 22:20

Witaj,

bHCG na pewno w przypadku nowotworu jądra samo z siebie nie spadnie. Proponuję dla wyjaśnienia całej sprawy za 2 tygodnie jeszcze raz USG moszny i dla świętego spokoju jeszcze raz markery, Jeśli USG będzie taki samo jak poprzednio to bez działań - kontrola za pół roku.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość