dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Postprzez dar122333 » 06 Kwi 2011, 17:31

Witam serdecznie! Z góry dziękuję za odpowiedź na mój post.

Pokrótce opowiem swój przypadek:

Wrocławianin, 23 lata, do tej pory bez problemów urologicznych.
26.03 wyczułem guzek na prawym jądrze, bardzo twarda narośl na powierzchni jądra
28.03 Urolog, skierowanie do Dolnośląskiego Centrum Onkologii
29.03 porada w gabinecie chirurgii onkologicznej, USG guz jądra prawego, dobrze ograniczony, ukrwiony, 15x13mm, niejednorodny.
30.03 Konsultacja na oddziale, wyznaczenie terminu orchdektomi na...KONIEC MAJA!!! doktor pocieszył, że "to tak szybko nie rośnie-ale zawsze to 2 miesiące zwlekania..."
01.04 Wizyta w przychodni rodzinnej, skierowanie na USG brzucha, RTG klatki
02.04 Opis RTG płuca bez zmian ogniskowych, serce ok, cień/zgęszczenie w lewej wnęce, wizyta w Szpitalu klinicznym na Borowskiej, przyjęcie na oddział w najbliższy wtorek tj. 12.04
03.04 Markery zrobione prywatnie wynik: B-hCG 163, AFP 89, CEA 1,2 LHG 200

W najbliższy piątek mam tomografię brzucha i miednicy, dostałem skierowanie z Borowskiej na CITO,

Błagam o pomoc, radę co mnie czeka, jestem na 4 roku studiów, nie chce nic zawalać, tym bardziej że w styczniu miałem dość poważny wypadek samochodowy ale jakoś zaliczyłem semestr i obronę inżyniera, teraz to...

Proszę o opinie, co mnie czeka, jak wygląda zabieg etc

Z góry dziękuje i pozdrawiam!!
dar122333

Re: Błagam o pomoc, mój przypadek

Postprzez dar122333 » 06 Kwi 2011, 18:22

Czy ten cień/zgęszczenie w lewej wnęce płuca może oznaczać zajęcie węzłów aortalnych?? W opisie RTG napisane jest tak " w lewej wnęce cień/zgęszczenie (węzły chłonne...??) więc nie wiem co o tym myśleć, póki co odchodzę od zmysłów :/
dar122333

Postprzez daniel » 06 Kwi 2011, 19:10

Nie denerwuj się, do sesji mamy jeszcze troche- po zabiegu wycięcia jądra szybko dochodzi się do siebie- widze po swoim bracie. Ważną sprawą jest sam zabieg bo uwierz że może to powiększyć się dość szybko- u mojego brata jądro urosło dwa razy w ciągu 2 dni. Poczekaj spokojnie do wieczora- jest tutaj bardzo dobry doktor który napewno podpowie ci co robić. Napewno się nie denerwuj bo nawet jeśli masz powiększone węzły chłonne to każdy ci powie że to nie musi być rak, tylko nawet przeziębienie lub po prostu organizm "walczy". Wiem moja wiedza na ten temat jest znikoma, ale ostatnio oczytałem się o tym dość dużo no i mam ŻYWY przykład w domu;) i uwierz nic złego z nim się nie dzieje więc napewno się nie stresuj i poczekaj aż wypowie się ktoś kto ma większe pojęcie na ten temat niż ja. Dał bym ci numer do doktora, ale nie wiem czy on by sobie tego życzył więc puki co czekaj prosze, a napewno uzyskasz odpowiedź.
Pozdrawiam
daniel

Postprzez dar122333 » 06 Kwi 2011, 19:21

Z tego co czytałem wszyscy w miarę szybko trafiali na oddział, mi w DCO (Dolnośląskim Centrum Onkologii) kazali czekać 2 miesiące i uspokoili tylko tym, że "to" tak szybko nie rośnie. A Szpitalu Akademickim na Borowskiej trochę lepiej - niecałe 2 tygodnie... eh im bliżej do wtorku tym stres coraz większy.
dar122333

Postprzez daniel » 06 Kwi 2011, 19:28

Napewno nie możesz się dołować i stresować bo psychika robi dużo w tym wypadku;) zajmij się czymś innym- w końcu studiujesz;) Jeśli chcesz przeczytaj sobie o przypadku mojego brata, też byłem taki przestraszony i co sekunde miałem sto nowych pomysłów i nie wiedziałem co robić. Różnica jest taka że Twoje markery są niskie (mój brat w dniu wycięcia jądra Beta-HCG miał prawie 90 tys. no i jądro wielkości 10x10x10cm.) Spokojnie, nic złego ci nie będzie i musisz w to wierzyć, zobacz nawet na statystyki większość z tego wychodzi. Mój kuzyk miał niby już dawno umrzeć, a puki co zrobił psikus wszystkich i ma już drugie dziecko. Uspokój się i poczekaj na wypowiedź Trolla lub dr Tomasza Sarosieka oni naprawde wiedzą co robić.
daniel

Postprzez mama65 » 06 Kwi 2011, 20:34

Witaj

mój partner miał orchidektomie w Szpitalu na Borowskiej. Trafił tam na super lekarza i do tej pory chodzi do niego prywatnie. Wiesz jaki lekarz cię przyjmował??? DCO jest szpitalem bardzo dobrym ale terminy oczekiwania są straszne. Pierwsza wizyta była w tym samym dniu ale na chemioterapię musielibyśmy czekać 3 tygodnie, więc zdecydowaliśmy sie na szpital na Kamińskiego i chemioterapia była dwa dni póżniej.
mama65

Postprzez Jestem Ja » 06 Kwi 2011, 21:47

Z pewnością nie powinieneś czekać na orchidektomię 2 mięsiecy. Po zdiagnozowaniu guza powinna być wykonana możliwe jak najszybciej. Im szybciej pozbędziesz się guza i poddasz go ocenie histopatologicznej tym lepiej dla ciebie. Pozdrawiam i myśl pozytywnie :)
Jestem Ja

Postprzez tom_sar » 06 Kwi 2011, 22:07

Witaj,

Już z profilu markerów widać, że masz nienasieniaka (podwyższone AFP). Ale nie ma co panikować.
Jeżeli 12 kwietnia przyjmują Cię na zabieg, to jest to szybki termin i nie musisz się denerwować. Markery masz niskie, guzek w jądrze nie ma nawet 2 cm średnicy - zaawansowanie jest więc na pewno niskie, a rokowanie bardzo dobre. Co do cienia w lewej wnęce płucnej w badaniu RTG - zapewne jest to tzw cień naczyniowy, czyli tętnice i żyły płucne które na zdjęciach RTG często uwidaczniają się w postaci cienia lub wręcz powodują poszerzenie wnęki płuca - zwłaszcza po lewej stronie. Jednak dla pewności trzeba będzie wykonać tomografię klatki piersiowej (oprócz TK jamy brzusznej i miednicy która w tym przypadku jest obowiązkowa). Pamiętaj, że nawet jeśli masz przerzuty w płucach, Twoje szanse na wyleczenie są bardzo duże (80-90%).
Daj znać kiedy będziesz po operacji. Pamiętaj, aby wykłócić się o skierowanie na tomografię klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy. Kontrolę markerów powinieneś mieć ok 3 tygodnie po zabiegu.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez dar122333 » 06 Kwi 2011, 22:17

Ok postaram się wyprosić o TK klatki, chociaż na Borowskiej - nowy szpital hmmm... z badaniem TK jest dziwna sprawa. Gdy trafiłem tam z kompletem wyników, diagnozą z DCO, lekarz na izbie przyjęć chirurgii onkologicznej powiedział, że u nich też czeka się na przyjęcie 2 miesiące ale postara się coś załatwić, dałem mu swój numer i niedługo po wyjściu z gabinetu zadzwonił. Powiedział, że zostanę przyjęty jednak muszę do tego czasu zrobić na własną rękę TK brzucha i miednicy wtedy zostanę przyjęty już 12 kwietnia. Na pytanie czy nie mogę tego zrobić u nich jak już trafię na oddział odpowiedział, że nie bo są kolejki. Nom... tylko dzięki znajomym udało mi się załatwić w innym mieście TK już w piątek i nie będę musiał płacić. eh, dam znać w poniedziałek jak odbiorę wyniki TK.

Pozdrawiam i dziękuje za podnoszące na duchu słowa
dar122333

Postprzez mama65 » 06 Kwi 2011, 22:26

Jeżeli byś chciał to mogę Ci podać numer do lekarza, który zajmował sie moim partnerem i on bez problemu da ci wszystkie niezbędne skierowania a także wszystko dokładnie ci wytłumaczy i odpowie na wszystkie twoje pytanie
mama65

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości