proszę o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

proszę o pomoc

Postprzez bsk123 » 26 Lut 2013, 14:43

Witam mam 17 lat, jakiś czas temu tj. 2 miesiące temu wykryłem na lewym jądrze malutkiego guzka. Lewe jądro jest wyżej od prawego i czasem układa się jakby poziomo. Po części cierpię również na wędrujące jądro w kierunku pachwiny (zdarzało się w przeszłości, że niejednokrotnie to odczuwałem). Zaniepokojony poszedłem prywatnie do urologa. Podczas badania USG stwierdził on, że wszystko jest w porządku, problem polega na tym, że jądro położone jest tak, że guzek często chowa się w okolicach najądrza przez co trudno o jego dokładną lokalizację. Gdy skóra moszny jest miękka (np. podczas kąpieli) bez trudu można napotkać na ów guzek. Wykluczam możliwość, że to co odczuwam to elementy najądrza, ponieważ gdy jądra zmieni swoje położenie to odczuwam guzek nawet na górnej warstwie. Lekarz stwierdził, że delikatnie bóle w okolicach podbrzusza mogą być efektem jakiegoś stanu zapalnego, więc przepisał mi jakieś tam tabletki.

Po jakimś czasie guzek był nadal wyczuwalny więc poszedłem jeszcze raz na wizytę (do tego samego lekarza) ponowne badanie usg i ten sam efekt. Lekarz zlecił mi jednak wykonanie markerów nowotworowych, lecz najpierw musiałem iść po skierowanie do lekarza rodzinnego, problem polega na tym, że obecnie nie mieszkam tam gdzie mam lekarza rodzinnego, a skierowanie trudno jest załatwić prze kogoś. Moje pytanie jest takie: co powinienem zrobić w danej sytuacji? wybrać się na wizytę do innego urologa, a wcześniej zrobić markery na własną rękę (jaki to koszt?)
Czy w przypadku, gdybym miał skierowanie na badanie markerów to będzie ono bezpłatne? Czy ten guzek to może być coś przewlekłego, albo wynikać z natury?
bsk123

Re: proszę o pomoc

Postprzez romi » 26 Lut 2013, 15:14

Witaj
Dobrze byłoby wybrać się do innego urologa, który zweryfikuje poprzednie diagnozy. Markery można zrobić odpłatnie, koszt wszystkich trzech LDH, AFP i bHCG to około 50zł - wtedy bez skierowania. Gdybyś miał skierowanie to wtedy badania markerów zostaną wykonane bezpłatnie.
Właśnie te wszystkie badania powinny odpowiedzieć na pytanie o naturę tego guzka.
Niezależnie od wyników badań kontrola i profilaktyka u Ciebie jest wskazana, choćby ze względu na to jak to określiłeś wędrujące jądro.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bsk123 » 27 Lut 2013, 20:01

A czy w przypadku badania markerów dobre wyniki są 100% gwarancją, że nowotworu nie ma?
bsk123

Postprzez thinkpositive » 27 Lut 2013, 20:08

Niestety nie.
Markery w normie są pozytywnym czynnikiem prognostycznym, jednak nie wykluczają nowotworu jądra.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez bsk123 » 27 Lut 2013, 21:10

A czy są jakieś inne badania poza USG, które mogłyby wykluczyć nowotwór w 100 %?
bsk123

Postprzez rafaelo » 27 Lut 2013, 22:32

Witaj bsk123

jest ich kilka badań które można zrobić żeby bardziej go wykluczyć np : tomokomputer , rezonans magnetyczny no i badanie pet , jest jeszcze jedna możliwość ale o tym decydóje lekarz jest to pobranie kawałka tego guza (nazywa się to biopsja ) do badania histopatologicznego i po tym badaniu będzie wiadomo co to jest , acz kolwiek tak jak ci napisał romi pójdż jeszcze do innego urologa niech on sprawdzi jeszcze raz poniewaz różnie bywa powiem ci na swoim przykładzie że ja miałem guza którego nawet niewyczułem wiedząc jak go szukać więc poszedłem prywatnie do urologa i lekarz też go niewyczól powiedział nic nieczuje , ale niedało mi to spokoju i poszedłem do kolejnego urologa on też najpierw mnie zbadał i też nic nie czuł ale coś go tkneło i zrobił USG no i wyszło szydło z worka sam był w szoku że mi go niewyczół wiesz także na spokojnie idż do innego lekarza urologa i poproś o diagnoze , co do wyników makerów nimi do końca nie można się sugerować ja miałem bardzo dobre a jednak to świństwo siedziało w mnie , jak już bedziesz po wizycie daj znać pozdrawiam trzymaj się
Ostatnio edytowany przez rafaelo 27 Lut 2013, 22:45, edytowano w sumie 2 razy
rafaelo

Postprzez romi » 27 Lut 2013, 22:38

Witaj
Jeśli chodzi o nowotwór jądra to badanie USG wykonane przez doświadczonego urologa daje praktycznie 100% pewności.
Przeczytaj
viewtopic.php?f=5&t=192
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adrian1975 » 27 Lut 2013, 23:07

rafaelo napisał(a):Witaj bsk123

jest ich kilka badań które można zrobić żeby bardziej go wykluczyć np : tomokomputer , rezonans magnetyczny no i badanie pet , jest jeszcze jedna możliwość ale o tym decydóje lekarz jest to pobranie kawałka tego guza (nazywa się to biopsja ) do badania histopatologicznego i po tym badaniu będzie wiadomo co to jest ,

NIE ROBI SIĘ BIOPSJI JĄDRA

sorki za krzyk
Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez troll » 28 Lut 2013, 00:04

Witam,

jest jeszcze jedna możliwość ale o tym decydóje lekarz jest to pobranie kawałka tego guza (nazywa się to biopsja ) do badania histopatologicznego i po tym badaniu będzie wiadomo co to jest ,

Wyjaśniając całą kwestię. Oczywiście BIOPSJA JĄDRA jest NIEDOPUSZCZALNA bowiem stanowi najłatwiejszą drogę do rozsiewu ewentualnego nowotworu. Natomiast w DOŚWIADCZONYCH ośrodkach biopsja jądra może być wykonywana pod warunkiem, że jest to:
- biopsja otwarta tj. wykonywana w czasie zabiegu chirurgicznego i po doraźnym badaniu INTRA podejmowana jest decyzja do wykonania lub zaniechania wykonania orchidektomii.
- w przypadku usunięcia jednego jądra i konieczności podjęcia decyzji o usunięciu drugiego lub jego pozostawieniu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez daro » 01 Mar 2013, 22:56

Witam, musisz być w 100% pewien, że to nie nowotwór. U mnie można go było stwierdzić dopiero na stole operacyjnym przy badaniu śródoperacyjnym. W moim przypadku opłacało sie zaryzykować, nie żałuję.
Powodzenia i odezwij się.
daro

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości