większe markery po operacji niż przed

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

większe markery po operacji niż przed

Postprzez celnik227 » 14 Mar 2013, 16:53

Witam chcę dołączyć do grona chorych może nie bezpośrednio a jednak...Mąż jest po operacji usunięcia jądra prawego wynik histopatologiczny carcinoma embrionale .W szpitalu miał zrobioną tomografie jamy brzusznej i jest ok oprócz powiększonego węzła prawego w bliskim sąsiedztwie żgd 14x13.Markery sprzed operacji wynosiły[b] beta-hcg 23.88 afp-39.3 LDH mówił doktor że dobre nie mówił ile.Wyznaczyłam wizytę w Instytucie Onkologii w Warszawie na 25.03.i nie chcąc tracić czasu zrobiliśmy tomografię klatki która wyszła ok płuca czyste,ale zmartwiły mnie markery,jesteśmy miesiąc po operacji a wynoszą beta-hcg-451,LDH teraz 280 a AFP jeszcze nie ma.Czy powinnam się tym martwić...
celnik227

Re: większe markery po operacji niż przed

Postprzez m9nika » 14 Mar 2013, 17:02

Witaj na forum,
Podając wyniki markerów koniecznie podawaj wartości referencyjne, gdyż każde laboratorium ma inne.
Czy mogłabyś przepisać cały wynik histopatologiczny i TK. Bardzo ważne jest również podawanie daty badań
Powyższe pozwoli ekspertom na szersze rozeznanie.
Wzrost markerów może świadczyć że jest jakiś proces nowotworowy który może wymagać leczenia uzupełniającego.
Więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez celnik227 » 14 Mar 2013, 17:25

Dzięki za wskazówki ;) tak więc pierwsze badanie markerów było 07.02.2013 beta-hcg 23.88 bez jednostek AFP 39.3[ng/ml],a operacja 11.02,drugie badanie beta-hcg 13.03 wynik 451mlU/ml
celnik227

Postprzez troll » 14 Mar 2013, 17:39

Witaj,

Moje pierwsze pytanie, które się nasuwa. Nikt chociaż nie zasugerował konieczności oznaczenia poziomu markerów po zabiegu? Odstęp miesięczny pomiędzy poszczególnymi oznaczeniami to tak na prawdę jedna, wielka, miesięczna czarna dziura. Nikt nie będzie w stanie wyrokować jak w tym czasie zmieniały się wartości markerów.

Ponieważ jednak po tak długim czasie markery powinny się unormować a tak się nie stało (widać wręcz bardzo duży wzrost wartości bHCG) należy skłaniać się ku rozpoznania przetrwałej choroby nowotworowej (co z resztą sugeruje wynik TK brzucha). Moim zdaniem zasadnym jest powtórzenie tomografii (określenie sytuacji przed leczeniem) i rozpoczęcie chemioterapii adekwatnej dla określonego stopnia zaawansowania klinicznego choroby (w Waszym przypadku, na podstawie tego, co obecnie wiadomo prawdopodobnie będzie to CS IIA (pTx N1 M0 S1) ze wskazaniem do chemioterapii - 3 kursy wg BEP). Oczywiście stopień zaawansowania klinicznego choroby jest kluczowy dla całego dalszego postępowania i jego określenie jest priorytetem.

Ze swojej strony proponowałbym także potwierdzić wartość markera bo jest on w odniesieniu do poziomu sprzed operacji dużo wyższy (nie jest to niemożliwe ale świadczy o szybkim postępie choroby).

Pozdrawiam i witam na Forum :)
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez celnik227 » 14 Mar 2013, 17:57

Dziekuję za odpowiedź i jeszcze jedno pytanie...czy czekać jeszcze do 25.03 czy szukać kogoś kto szybko przyjmie męża?
celnik227

Postprzez troll » 14 Mar 2013, 18:52

Witaj,

25.03 to nie jest późny termin. Z drugiej strony masz jeszcze Magodent w Warszawie. Dlaczego by nie spróbować?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez celnik227 » 24 Mar 2013, 17:06

Jakiś czas mnie nie było a to dlatego że...nie wytrzymałam spakowałam męża i pojechaliśmy do CO w Warszawie w poniedziałek z nadzieją ze ktoś nas przyjmie i oceni nasz stan no i udało się.Trafiliśmy do doktora Wiechno, który ustalił nam termin przyjęcia na oddział już na wtorek 26.03.Jak się cieszę nie macie pojęcia, ponieważ wstępnie wizyta miała odbyć się 25.03.Teraz tylko abyśmy dobrze znieśli chemię,która zniszczy "dziada" ;)
celnik227

Postprzez m9nika » 24 Mar 2013, 21:51

Witam
celnik227 napisał(a):nie wytrzymałam spakowałam męża i pojechaliśmy do CO w Warszawie w poniedziałek z nadzieją ze ktoś nas przyjmie i oceni nasz stan no i udało się.

Brawo! Móc to chciec :) Takie postępowanie jest motorem dla innych ;)
celnik227 napisał(a):Trafiliśmy do doktora Wiechno,

Trafiliście w bardzo dobre ręce :)
celnik227 napisał(a):Teraz tylko abyśmy dobrze znieśli chemię,która zniszczy "dziada"

Życzę by mąż łagodnie zniósł chemioterapię.
Pozdrawiam i powodzenia!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości