Przed operacją -Tu testis sin

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Przed operacją -Tu testis sin

Postprzez basiaiwojtek » 23 Mar 2013, 19:57

Witam,

wszystkich na forum. Od paru dni śledzimy forum. Nasza historia wygląda tak:
26.02.2013 pierwsza wizyta u urologa, skierowanie na badania i USG. Wyniki:

28.02.2013
HCG 333,4 mIU/ml (0-3)
AFP 4,7 ng/ml (<7)

USG:
Jądro lewe 47x29 mm, miąższ niejednorodny o niskiej echogeniczności z separującymi się obszarami konsolidacji-do różnicowania z tu. Przy dolnym biegunie jądra warstwa płynu grubości ok 12 mm. Żylakowato poszerzone naczynia lewego powrózka nasiennego.
Jądro prawe 43x23 mm, jednorodne, unaczynione w normie, w najądrzu torbiel 4mm.

skierowanie do szpitala na 24.04.2013 !!!!!!!!!!!!!!

Tydzień czasu myślenia, co będzie i jak i trafiłam na forum. Po przeczytaniu postów zaczęliśmy szukać szybszego terminu. Niestety nie jest to proste w Olsztynie. W końcu trafiliśmy do innego urologa w poliklinice MSW 18.03.2013; termin operacji został ustalony na 26.03.2013. Ufffffff, szybciej. Żaden z urologów nie zlecił jednak badania LDH. Sugerując się Waszymi radami zrobiliśmy wszystkie 3 badania dzisiaj. Wyniki:

23.03.2013

LDH 290 U/l (225-450)
HCG 358,9 mIU/ml (0-3)
AFP 3,5 ng/ml (<7)

Mamy kilka pytań:
-czy ten wzrost wartości HCG jest duży?
-czy jak chcemy resztę leczenia kontynuować w Wa-wie to powinniśmy już dzwonić?

pozdrawiamy wszystkich i czekamy na odp :)

PS. Wielkie podziękowania Oczarownicy za dotychczasową pomoc
basiaiwojtek

Miejscowość: Olsztyn

Re: Przed operacją -Tu testis sin

Postprzez romi » 23 Mar 2013, 20:31

Witam
Najważniejsze w tej chwili to zabieg. Później w czasie oczekiwania na wynik histopatologiczny dobrze byłoby wykonać badania markerów (po zabiegu, tydzień po zabiegu, dwa tygodnie po zabiegu) oraz TK. Konsultacja w CO-I jeśli jesteście na nią zdecydowani jak będziecie mieć wszystkie wyniki, ewentualne leczenie również. W tej chwili umawianie się na wizytę nie za bardzo ma sens.
Wzrost od poprzedniego badania nie jest duży, sugeruje aktywny proces, ale ponieważ bHCG i tak ma wartość powyżej 200 to niezależnie od wyników h-p nowotwór należy traktować jako nienasieniak i dalsze postępowanie powinno to uwzględniać.
Proszę poczytać informacje w bazie wiedzy i na forum, a przede wszystkim być dobrej myśli. To się leczy z powodzeniem, a pierwszy najważniejszy krok już 26. W razie wątpliwości proszę pytać.
Powodzenia
romi

Postprzez oczarownica » 23 Mar 2013, 21:33

witajcie moi drodzy :D
otworzymy stowarzyszenie Wojtków jednojajowych z Olsztyna.. :)
a tak serio cieszę się ,że zapoznełyśmy sie z Basią telefonicznie .Cieszę też ,że odważyliście się na krok bycia tu z nami bo w kupie siła.i nic nie daje takiego wsparcia i odwagi jak doświadczanie ludzi z podobnymi problemami i ich doświadczenie.pozdrawiam i trzymam kciuki i jestem z wami. oczarownica
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez basiaiwojtek » 24 Mar 2013, 01:11

Oczywiście całe "must be" przeczytaliśmy i mamy je jak najbardziej na uwadze. Czekamy na operację.

Pozdrawiam
basiaiwojtek

Postprzez troll » 24 Mar 2013, 03:04

Witajcie Basiu i Wojtku,

Ja dokładając swoje trzy grosze odpowiem na zadane pytania:
-czy ten wzrost wartości HCG jest duży?

Jest na tyle duży, że prawie ze 100% pewnością wskazuje na nowotwór jądra ale na tyle mały, że nie sugeruje bardzo zaawansowanej choroby nowotworowej.
-czy jak chcemy resztę leczenia kontynuować w Wa-wie to powinniśmy już dzwonić?

Czas na to będzie po zabiegu. Tak będzie chyba najrozsądniej.

Pamiętaj proszę, że stężenie markerów musi być oznaczone przed zabiegiem, po zabiegu i jeśli jest podwyższone po zabiegu to cotygodniowo aż do uzyskania normalizacji wartości markerów albo do ustalenia się stałego poziomu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 24 Mar 2013, 12:40

Witam
Zapewne oczarownica Was o tym uświadomiła ;) ale ja się najwyżej powtórzę.
Pamiętajcie by rozważyć kwestię posiadania dzieci w przyszłości, a mianowicie chodzi o zdeponowanie nasienia w banku spermy.
Pozdrawiam i powodzenia!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez basiaiwojtek » 24 Mar 2013, 15:43

Dziękuję wa za porady i pomoc. Czekamy już niecierpliwie do wtorku. Z banku nie będziemy korzystać, gdyż potomstwo już mamy :)

Pozdrawiamy
basiaiwojtek

Postprzez oczarownica » 26 Mar 2013, 09:01

witajcie moi drodzy! pamietam i czuwam:) i nie leććie zbyt szybko na izbe przyjec bo potem na korytarzu trzeba czekac. Wystarczy byc na 11 a nawet troszku pozniej i tak sie naczekacie:) trzymajcie się jestesmy z Wami! :) beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez m9nika » 26 Mar 2013, 09:27

Witam
Pierwszy krok do zdrowia :)
Powodzenia!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez basiaiwojtek » 26 Mar 2013, 18:06

Wojtek już w szpitalu. Jutro zabieg. Całe szczęście, że to już jutro.Wojtek bardzo się boi zabiegu,ale jestem przy nim i jak mogę go pocieszam.Boi się szpitala, operacji i tego co będzie :(
Ja, jako wieczna optymistka, wiem że wszystko będzie w porządku.
dzięki za trzymanie kciukówi za to że jesteście :)
basiaiwojtek

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość