Przed operacją -Tu testis sin

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Przed operacją -Tu testis sin

Postprzez romi » 27 Mar 2013, 23:08

Witaj
Bardzo dobrze działasz starając się już załatwiać badania które trzeba będzie wykonać. W naszych realiach ze względu na czas trzeba sporo wcześniej rezerwować terminy. Po zabiegu czas gra dużą rolę, bo gdyby potrzebne było dodatkowe leczenie, to powinno się ono rozpocząć w ciągu 8 tygodni i w tym czasie trzeba zrobić wszystkie niezbędne badania.
Pierwszy krok zrobiony.
Powodzenia
romi

Postprzez basiaiwojtek » 27 Mar 2013, 23:21

Romi,
Moje pytanie pojawiło się właśnie dlatego, że realia są takie jakie są, a my już wiemy o tych 8 tyg. Terminy są masakryczne, a ja zaczynam myśleć o następnym kroku, a te 8 tyg. zleci jak okiem mrugnąć :roll: . Ostatnio jakoś ten czas tak szybko leci :D mam nadzieję, że lekarz opiekujący się salą doda swoje 2 gr i będzie oki.
pozdrawiam, trzymajcie się cieplutko ;)
basiaiwojtek

Miejscowość: Olsztyn

Postprzez oczarownica » 28 Mar 2013, 09:24

witamy w miejscu lekarzy bogów!(olsztynie) boszz Basiu powiem tak! jak dupa jest od tego żeby...s...ać tak lekarz jest od tego żeby dalej diagnozować pacjenta co u nas w Olsztynie graniczy z cudem. Trollu myślę ,że nie masz pojęcia a może masz, na temat zaściankowego leczenia nowotworów. To co dzieje się tu w olsztynie przekracza wszelkie granice dopuszczalnosci. To jest wielki młyn , który przerabia co leci i jak leci. Wiem, nie powstrzymuj mych słow, generalizuję..ale nie dopuszcam w postępowaniu lekarzy takich błędów. Nie może tak byc ze z załozenia zakłada się jakieś ofiary leczenia itd. Za wykonienie TK czy czegokolwiek płaci NFZ , to jest oddzielna usługa opłacana oddzielnie. O czym moze rozwazac lekarz za 3 tyg nie majac punktu wyjścia z poczatku choroby? a pzrede wszystkim jaki jest powód nie wykonania tk jamy brzusznej i klatki juz teraz? Nie znam żadnego powodu. Potem bedzie skierowanie wyproszone z poradni i oczekiwanie w kolejce na planowe tk.Minie kolejny czas itd. My z Wojtkiem mieliśmy bardzo duzo szczęścia ,ze trafiliśmy na wspaniałych ludzi ktorzy nam pomogli ,, od reki,, Zgadzam się oczywiście Trollu ,ze lepiej jest prosic niz sie domagać ale i tu oczywiscie pokutuje syndrom łaski lub niełaski. Tak byc nie powinno. Mowie to z cała odpowiedzialnością jako wieloletni pracownik białych szeregów. Znam też wiele ofiar leczenia wg,, szamaństwa książkowego,, Wrózki wróża z fusów część lekarzy z książek. A jak wiadomo choroby ksią żek nie czytają. Mamy wiele możliwości wiele technologii i ogromną wiedzę z ktorych mozemy kozrystać . Korzystajmy więc.
Reasumując Basiu na spokojie lecz z uporem orangutana:) rozmawiaj z lekarzami na temat dalszej disgnostyki nie koniecznie oczekujac na wynik hist patu.Zreszta zejdzie troche nim wykonaja badania. I niech tak będzie ze w moemncie otrzymania wyniku hit-pat bedzie tez cała potrzebna diagnostyka wykonana . Ptrzynajmiej ta podstawowa. Zwróc się o konsultacje jeszce w czasie pobytu lekarza onkologa najlepiej Pani dr Sikorska , ktora napewno pomozew wam a przynajmiej doradzi jak to rozegrac. Chirurgia swoje zrobila wiec poki co ich reszta nie interesuje. Oddzial wewnetrzny pełni tu rolę diagnostyczną ( w poliklinice) ale jesli jest kawałek disgnozy postawiony nie wiem kto powinien sie Wami zając. Walcz . Pytaj , pytaj i nie bój sie niczego. W razie czego poprostu dzwoń. Pozdrawiam serdecznie Oczarownica
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez basiaiwojtek » 28 Mar 2013, 21:37

Witam,
Moje przemyślenia na dzień dzisiejszy: uparty osioł z klapkami na oczach... - to krótki opis lekarza operującego :evil:
Wg niego na wszystko będzie pora, poradnia onkologiczna da skierowania, a markery w tej chwili są zupełnie niepotrzebne i nie mają sensu :shock: Mamy je zrobić za jakiś m-c :roll: :shock: :shock: Jutro wypis i po drodze do domu zajedziemy zrobić badanie hcg afp i ldh.
Szkoda słów.
Pozdrawiam

PS. Wojtek też już ma dość i stwierdził,że nie ma sensu prosić i prosić. Jutro będziemy coś kombinować. ;)
basiaiwojtek

Postprzez basiaiwojtek » 28 Mar 2013, 21:44

PS. Tyko proszę nie zrozumcie, że chce obrazić lekarza, po prostu w żaden sposób nie można go przekonać :)
basiaiwojtek

Postprzez oczarownica » 28 Mar 2013, 21:56

Basiu jesli ktos kogos obraza to on sam siebie obraza.Ale sie nie daj. I z tego co wiem nie ma potrzeby robic jutro markerow robi sie je w jakis czas po orchidektomii ale napewno nie na 2 dni po. Nasi Eksperci zapewne zaraz Ci powiedzą. Trzeba teraz na spokojnie znaleźć kogos kto sie wami zajmie teraz przed wynikiem. Wydaje mi sie ze poradnia onkologiczna bedzie na miejscu jesli uda wam sie dotrzec do doktor Sikorskiej to napewno cos podpowie , uczciwa i doswiadczona kobieta.Bo chyba po linii NFZ tylko to wam zostaje tu na miejscu. narazie wroccie do domku i odpocznijce a zapewne niebawem otworzy sie nasz woreczek z wiedzą i powinnościami:) Czyli nasi Wspaniali Eksperci coś dorzucą:) Pozdrawiam serdecznie i póki co odpocznij Basiu , odetchnij . To bardzo wazne zebys Ty również odpoczywała. Pozdrawiam serdecznie Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez romi » 28 Mar 2013, 22:40

Witam
Po zabiegu to znaczy 2-4 dni po zabiegu. Chodzi o to, że już wtedy można zaobserwować jak zachowują się markery w stosunku do wartości sprzed zabiegu. Później tydzień po i tak do ustabilizowania się wartości i przed wizytą u onkologa. Dobrze jest robić badania w jednym laboratorium, żeby było porównanie z badaniami poprzednimi.
Pozdrawiam
romi

Postprzez basiaiwojtek » 30 Mar 2013, 23:35

Hej wszystkim,

Wojtek już w domu. Czuje się trochę słaby i obolały. Ale pewnie to minie. Ale myślę, że to wynik leżenia 4 dni w szpitalu i niedługo wróci do formy. Niech tylko wszystko się pozrasta. Mam wyniki krwi, 3 doba po zabiegu:

LDH 310 U/l (225-450) było 290
HCG 30.4 mIU/ml (0-3) było 358.9
AFP 3.9 ng/ml (<7) było 3.5

Niestety nie dostaliśmy, mimo próśb, skierowania na TK,RTG oraz markery. Będziemy się o to starać we wtorek, ale szanse są marne. Nie mniej jednak będziemy próbować.
pytania:
- LDH jest w normie, ale wzrosło. czy to coś znaczy?
- czy skierowanie na badanie krwi (LDH, HCG, AFP), może wystawić lekarz pierwszego kontaktu? na razie wszystkie robimy prywatnie.

PS. Przy okazji, życzymy szczęśliwych Świąt :)
basiaiwojtek

Postprzez romi » 30 Mar 2013, 23:57

Witam
LDH tak jak każdy inny parametr krwi może się wahać i nie jest to powód do niepokoju.
bHCG spada zgodnie z okresem półrozpadu, za tydzień kolejne badanie. Skierowanie na markery może wystawić lekarz POZ.
Zarezerwujcie sobie termin TK a później załatwicie skierowanie. Na TK są długie terminy.
Pozdrawiam
romi

Postprzez oczarownica » 31 Mar 2013, 00:05

witajcietowarzysze!
ja sie nie znam jak lekarz ale wyniki wyglądają nieźle aleniech sie wypowiadaja eksperci:) oczywiscie całe postepowanie jak dotad bez zadnych odstępstw od diagnostyki. Za tk trzeba chodzić a z wychodzicie łaski nikt nie robi , zawsze mozna poprosci o pisemna odmowe i stwierdzenie wg onkologa że pacjent NIE wymaga dalszej diagnostyki w postaci Tk Jamy brzusznej i klatki i dlaczego. I ze leczenie jest zakonczone. To oczywiście podstęp ale jesli lekarz odmówi niech się wytłumaczy pisemnie dlaczego uważa ,że pacjent nie wymaga diagnostyki w tym kierunku. ku...wski kraj . W naszym przypadku jesliby urolog się ogarnął na czas NFZ zaoszczędziłby na nas prawdopodobnie krocie...ale coz..
tak czy siek spokojnie lecz nieugięcie walczcie o swoje moi drodzy jak na wojnie , bo zycie w tych realiach to właściwie wojna..
Pozdrawiam i życzę spokojnych i ciepłych w miłóść odzianych ŚWIĄT. Beata..
A z tk to świeta racja, rezerwujcie termin a jak jakis problem to Basiu proszę o telefon cos pomyślimy.
oczarownica

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości